ΜΟΣΧΑ Σε ναυάγιο και σκληρή διπλωματική αντιπαράθεση εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Χαμπαρόφσκ, στη ρωσική Απω Ανατολή- έξι χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας και οχτώ χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις Βρυξέλλες.

Το Κρεμλίνο έχει εξοργιστεί με τα πρόσφατα «ανοίγματα» της ΕΕ προς τις έξι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της λεγομένης «Ανατολικής Σύμπραξης» και ιδιαίτερα με τη στήριξη που παρέχουν οι Βρυξέλλες στο Κίεβο και στην Τιφλίδα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ και ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ , μετά το τέλος των συνομιλιών, ο τελευταίος δεν έκρυψε την ενόχληση του Κρεμλίνου για τα τελευταία γεγονότα- αφήνοντας να εννοηθεί ότι η καλλιεργούμενη «Ανατολική Σύμπραξη» (στην οποία θα συμμετέχουν Λευκορωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν) είναι στην πραγματικότητα μια «αντιρωσική σύμπραξη».

«Κάθε σύμπραξη είναι καλύτερη από μια σύγκρουση.Ωστόσο είμαστε ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ορισμένες χώρες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δομή ως μια σύμπραξη εναντίον της Ρωσίας» επισήμανε, συμπληρώνοντας πως υπάρχει σοβαρή περίπτωση επανάληψης της κρίσης του φυσικού αερίου με την Ουκρανία, καθώς η τελευταία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν «εντός διμήνου» το σχέδιο για νέο σύμφωνο ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης που πρότεινε η ρωσική πλευρά.

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ κάλεσε τις Βρυξέλλες να βοηθήσουν το Κίεβο με νέα δάνεια, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η μόλις κεκαλυμμένη απειλή του κ. Μεντβέντεφ για νέα «μπλακάουτ» στην Ευρώπη προκάλεσε την αντίδραση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε πως «δεν θα πρέπει να επιτραπούν προβλήματα στη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ανεξάρτητα από το αν θα πληρώσει η Ουκρανία». Ο ρώσος πρόεδρος όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεσμευθεί πως δεν θα ξανακλείσει τις στρόφιγγες. «Η Ρωσία δεν έχει δώσει τέτοιες εγγυήσεις, και δεν θα το πράξει. Γιατί να το κάνει;» τόνισε χαρακτηριστικά.

O σον αφορά το νέο σύμφωνο ενεργειακής ασφάλειας που προτείνει αντί του ισχύοντος σήμερα «Χάρτη Ενεργείας», ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι το τρέχον κείμενο «επιτρέπει να δημιουργούνται κρίσεις». «Χρειάζονται νέα εργαλεία, υπευθυνότητα, διαιτησία ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή εκ νέου σε μια πολιτική διευθέτηση… Η ενέργεια δεν αποτελεί ένα πεδίο συγκρούσεων:αντίθετα, είναι αυτό που πρέπει να μας ενώνει, αυτό που εγγυάται την άνεση εκατομμυρίων Ευρωπαίων» τόνισε.

Καθώς η Ουκρανία παραμένει το βασικότερο «αγκάθι» στις ρωσοευρωπαϊκές σχέσεις, η Μόσχα εργάζεται πυρετωδώς για την παράκαμψή της: σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του ρώσου υπουργού Ενεργείας Σεργκέι Σματκό, στο Χαμπαρόφσκ η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά στην εξασφάλιση της συμμετοχής της Αυστρίας και της Σλοβενίας στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού South Stream για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με ρωσικό αέριο, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Μόσχα εξασφάλισε τη στήριξη για το πρόγραμμα κατασκευής τού αγωγού από την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα.