ΛΟΝΔΙΝΟ Η κατανάλωση νερού ή άλλων ποτών από πλαστικό μπουκάλι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ενός αμφιλεγόμενου χημικού το οποίο προκαλεί διαταραχές του φύλου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επίδραση στην υγεία της δισφαινόλης Α (bisphenol Α, ΒΡΑ)- ένα χημικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών καθώς και σε κονσέρβες, ακόμη και στα μπιμπερό.

Η νέα μελέτη των ειδικών του Χάρβαρντ, η οποία διεξήχθη σε 77 άτομα, έδειξε ότι η κατανάλωση νερού και άλλων ποτών από πολυανθρακικά μπουκάλια αύξησε κατά 69% τα επίπεδα ΒΡΑ στα ούρα. Το χημικό ΒΡΑ μιμείται τη δράση των θηλυκών ορμονών, των οιστρογόνων.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν αρχικώς εντολή να πίνουν όλα τα κρύα ποτά τους επί επτά ημέρες από μπουκάλια φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι. Στη συνέχεια τους δόθηκαν πολυανθρακικά μπουκάλια και τους ζητήθηκε να πίνουν όλα τα κρύα ποτά τους από αυτά για άλλες επτά ημέρες. Οπως προέκυψε, τα επίπεδα του χημικού στα ούρα των εθελοντών εκτοξεύτηκαν κατά τη δεύτερη εβδομάδα.

Οι φόβοι εντείνονται σε ό,τι αφορά τα μπιμπερό των βρεφών, τα οποία θερμαίνονται με το ζεστό γάλα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όταν τα πλαστικά μπουκάλια θερμανθούν, πιθανότατα περνούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ΒΡΑ στο υγρό που περιέχουν.

O πως ανέφερε η κύρια συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Εnvironmental Ηealth Ρerspectives» καθηγήτρια Καρίν Μίτσελς, « ανακαλύψαμε ότι η κατανάλωση κρύων υγρών από πολυανθρακικά μπουκάλια επί μόλις μία εβδομάδα αύξησε τα επίπεδα ΒΡΑ στα ούρα κατά περισσότερο από δύο τρίτα. Αν θερμάνει κάποιος τέτοιου είδους μπουκάλια, όπως συμβαίνει με τα μπιμπερό, τότε αναμένουμε ότι τα επίπεδα του χημικού θα είναι σημαντικά υψηλότερα. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς τα βρέφη είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στις ορμονικές διαταραχές τις οποίες μπορεί να προκαλέσει η δισφαινόλη».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης ΒΡΑ συνδέονται με γενετικές ανωμαλίες των εμβρύων, προβλήματα ανάπτυξης, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και διαβήτη. Πάντως οι απόψεις των ειδικών επισήμως διχάζονται σχετικά με την επίδραση της δισφαινόλης στην υγεία. Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εκτιμά ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει με φυσικό τρόπο το χημικό σε πιο αβλαβείς ουσίες στο σώμα.