ΔΟΥΒΛΙΝΟ Συγκλονιστικές είναι οι αφηγήσεις των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών σε σχολεία και ορφανοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία που δημοσιοποιήθηκαν έπειτα από εννέα χρόνια έρευνας. Πολλά από τα χιλιάδες θύματα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί δεν κατονομάζονται οι δράστες των αποτροπιαστικών πράξεων, οι οποίες επί χρόνια έμειναν κρυφές και ατιμώρητες. Για το αναμορφωτήριο του Ντάλντζεαν, επί παραδείγματι, η έκθεση των συμπερασμάτων της έρευνας αναφέρει: «Η σωματική κακοποίηση των αγοριών ήταν συστηματική και ακραία.Τα μαστίγωναν αλύπητα ακόμη και για μικροπαραπτώματα.Πολλά από τα παιδιά που πέρασαν από εκεί καταστράφηκαν». «Η σεξουαλική κακοποίηση αποτελούσε χρόνιο πρόβλημα» γράφει η έκθεση για το σχολείο των «Χριστιανών Αδελφών». Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση του Τζον Μπάντερ, ο οποίος ήταν δάσκαλος σε καθολικά δημοτικά και γυμνάσια της Ιρλανδίας επί 40 χρόνια, και καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων μαθητών του τη δεκαετία του ΄80.

Ο Κολμ Ο΄ Γκόρμαν, που κακοποιούνταν από καθολικό ιερέα για περισσότερα από δύο χρόνια και είναι επικεφαλής της εκστρατείας των θυμάτων για δικαιοσύνη, χαρακτήρισε την έκθεση «αναμενόμενη», αλλά «τρομερά, τρομερά σοκαριστική». Σε αυτήν αναφέρεται ότι παιδιά με ειδικές ανάγκες, μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και όσα δεν είχαν οικογένεια, ήταν τα πιο ευάλωτα.

Περισσότερα από 30.000 παιδιά, πολλά προερχόμενα από προβληματικές οικογένειες, ακόμη και από ανύπανδρες μητέρες, στέλνονταν στα ιδρύματα αυτά από τη δεκαετία του ΄30 ως τη δεκαετία του ΄90. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότερα από 800 παιδιά υπέστησαν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση σε περισσότερα από 200 ιδρύματα. «Πιστεύω πραγματικά πως θα αποτελούσε ένα ακόμη βήμα για την επούλωση των τραυμάτων μας, αν οι βασανιστές μας κατονομάζονταν και ντροπιάζονταν» αναφέρει η Κριστίν Μπάκλεϊ, 62 ετών σήμερα, η οποίαέζησεέως 18 ετών σε ορφανοτροφείο του Δουβλίνου, το οποίο διηύθυναν μοναχές των «Αδελφών του Ελέους».

Ο καρδινάλιος Σον Μπρέιντι, ηγέτης των 4 εκατομμυρίων Καθολικών της Ιρλανδίας, ομολόγησε ότι «πολύ κακό και πόνος προκλήθηκαν σε ορισμένα από τα πιο ευάλωτα παιδιά της κοινωνίας μας».