ΡΩΜΗ Με τους δικαστές τα έβαλε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποκαλώντας τους «ακροαριστερούς εξτρεμιστές». Μιλώντας στη γλώσσα των βιομηχάνων, περιέγραψε εαυτόν ως «πρωθυπουργό- διευθύνοντα σύμβουλο», επισημαίνοντας όμως και την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του «πληθωρικού και αντιπαραγωγικού κοινοβουλίου» με ενίσχυση των πρωθυπουργικών εξουσιών.
Η συγκέντρωση της Confindustria (του Συνδέσμου Ιταλικών Βιομηχανιών) έγινε στο Αμφιθέατρο της Ρώμης, όπου ξεχείλισε η οργή του πρωθυπουργού λόγω της ετυμηγορίας στην υπόθεση του στενού συνεργάτη του, του βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς. Δικαστήριο του Μιλάνου τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 4,5 ετών, δεχόμενο ότι ο «Καβαλιέρε» τον δωροδόκησε με 600.000 δολάρια. Σε αντάλλαγμα ο καταδικασθείς ψευδομαρτύρησε δύο φορές, ως συνήγορος του κ. Μπερλουσκόνι, προκειμένου να προστατεύσει τον μεγιστάνα σε υπόθεση διαφθοράς το 1997.
Ο δικηγόρος είναι εν διαστάσει σύζυγος της νυν υπουργού Ολυμπιακών Αγώνων της Βρετανίας Τέσα Τζόουελ . Κατά τους δικαστές, « έδρασε ως ψευδομάρτυραςγια να εξασφαλίσει την ατιμωρησία στον Μπερλουσκόνι και τον όμιλό του, ή τουλάχιστον για να βοηθήσει στη διατήρηση των σημαντικών τους κερδών από παράνομες πράξεις. Παράλληλα εργάστηκε για το προσωπικό του οικονομικό όφελος».
Η ετυμηγορία προκάλεσε έκρηξη του «Καβαλιέρε», ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Πρόκειται για απόφαση σκανδαλώδη.Ο Ποινικός Κώδικας αποτελεί την παθολογία του πολιτικού μας συστήματος. Οι εφημερίδες γράφουν σήμερα ότι δεν πρέπει να κρίνουμε τους δικαστές, αλλά αυτό αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη.Οι δικαστές αποφάσισαν ενάντια στην αλήθεια διότι είναι ακροαριστεροί εξτρεμιστές.Εγώ έχω φαρδύ στέρνο κι όσο με κτυπούντόσο δυναμώνω!».
Παρουσίασε μάλιστα τον εαυτό του σαν πρωθυπουργό- πρόεδρο ΔΣ και την κυβέρνησή του σαν εταιρεία. «Για πρώτη φορά αποκτήσατε κυβέρνηση στην οποίαένας επιχειρηματίας προΐσταται υπουργών οι οποίοι λειτουργούν αποτελεσματικά, σαν διοικητικό συμβούλιο εταιρείας. Το σύστημά μας ωστόσο χρειάζεται εκσυγχρονισμό διότι στην πράξη ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει καμιά εξουσία, και αυτό επειδή το Σύνταγμα της χώρας γράφτηκε ύστερα από 20 χρόνια φασιστικού αυταρχισμού και για τον λόγο αυτόν όλες οι εξουσίες παραχωρήθηκαν στο κοινοβούλιο και όχι στον πρωθυπουργό. Πώς ψηφίζονται σήμερα τα νομοσχέδια; Κανένας βουλευτής δεν ξέρει τι ψηφίζει, απλώς κοιτάζει τι δείχνει ο αρχηγός του». Εξω φρενών έγινε πάλι ο «Καβαλιέρε» με ένα δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Ιl Sole 24 Οre», η οποία ανακάλυψε ότι η Νοέμι Λετίτσια, η δεκαοκτάχρονης Ναπολιτάνα που τον αποκάλεσε «μπαμπάκα», δημιουργώντας σκάνδαλο και αφορμή διαζυγίου, είναι ιδιοκτήτρια τεσσάρων ακινήτων στη Νάπολι- τριών διαμερισμάτων και ενός καταστήματος. Ο πατέρας της, όμως, δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ. «Το δημοσίευμα είναι αισχρό. Αυτό το κορίτσι έχει γίνει γίνει στόχος των εφημερίδων κατά τρόπο απαράδεκτο» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.
Σ το μεταξύ, άλλη μία γκάφα έκανε χθες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι , αποκαλώντας χαϊδευτικά «στάρλετ» την πρόεδρο της πανίσχυρης Confindustria Εμα Μαρτσεγκάλια . Προφανώς ήθελε να επαινέσει τη δυναμική επιχειρηματία, τονίζοντας ότι παρά το δύσκολο έργο που έχει επωμιστεί, δεν της λείπει η χάρη. «Ενας κλητήρας μού είπε ότι ένα κορίτσι της ΤV περίμενε να με δει. Ηταν σε μεγάλη φόρμα, πολύ κομψή…» είπε ο «Καβαλιέρε», νομίζοντας ότι έκανε κομπλιμέντο.
Λίγο αργότερα, όμως, ήλθε η αρνητική αντίδραση της κυρίας Μαρτσεγκάλια. «Ειλικρινά δεν έχω τίποτε εναντίον των τηλεοπτικών κοριτσιών. Θα προτιμούσα όμως να με βλέπουν ως σοβαρό,αποφασιστικό και ελεύθερο άτομο» σχολίασε η ίδια, εμφανώς ενοχλημένη.