Κατάσχεση υπέρ του Δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται στο πόθεν έσχες προανήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση στην παλαιά Βουλή με θέμα «Πολιτικό σύστημα και κράτος στην υπηρεσία του πολίτη». Επίσης, δεσμεύθηκε για επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή του εκλογικού νόμου και διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ.

Υπογράμμισε ότι «το κράτος της ελληνικής Δεξιάς καταρρέει εξαιτίας των πράξεών του, αλλά και της ανικανότητάς του να διασφαλίσει δικαιώματα των πολιτών», συνοψίζοντας δε τους στόχους των σοσιαλιστών για «δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, πράσινη ανάπτυξη, εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την βάση και πολιτική ένωση της Ευρώπης» ζήτησε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και νίκη και αυτοδυναμία του στις εθνικές εκλογές.

Περιέγραψε εν συντομία τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους και επέκρινε ιδιαίτερα την ΝΔ ότι «μας οδήγησε στην πιο βαθιά απαξίωση θεσμών», τονίζοντας ότι «αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».

Αναλύοντας τις τέσσερις τομές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο εισηγήθηκε την προσαρμογή, στα ελληνικά δεδομένα, του «γερμανικού μοντέλου», λέγοντας ότι έτσι «δίνεται ένα γερό χτύπημα στο ‘μαύρο’ πολιτικό χρήμα».

Η δημόσια διαβούλευση πριν από την κατάθεση κάθε νομοσχεδίου και ο αποκλεισμός κατάθεσης τροπολογιών μετά την συζήτησή τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποτελούν, μεταξύ άλλων, τις κύριες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας τους, της διαφάνειας στη λειτουργία τους και του ελέγχου των οικονομικών της δημόσιας τηλεόρασης, του τερματισμού της «ομηρίας» με τις άδειες, του ελέγχου της βιωσιμότητας των ΜΜΕ και της στήριξης της ψηφιοποίησης των εντύπων.

Αναφερόμενος στο κράτος διαφάνειας τόνισε κατ’ αρχήν ότι η διαφάνεια δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ και έκανε λόγο για λογοδοσία και διαφάνεια στα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.

Στην ίδια ενότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «εμφανείς πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων» και «αναμόρφωση του πόθεν έσχες, με αποτέλεσμα την απώλεια υπέρ του δημοσίου των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων».

Η ανάρτηση των υπουργικών «υπογραφών» στο Διαδίκτυο, η καθιέρωση ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των προμηθειών του Δημοσίου, ο έλεγχος από την Βουλή των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η καθιέρωση «προϋπολογισμού προγραμμάτων», η σύνδεση της δημόσιας χρηματοδότησης με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνονται στις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τόνισε ότι «αν είχαν γίνει αυτά σήμερα δεν θα συζητούσαμε για το Βατοπαίδι, τα ομόλογα και τις άγονες γραμμές».

Υπογράμμισε δε ότι η διαφάνεια στο κράτος είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει και τους υπόλοιπους στόχους του προγράμματός της.

Κράτος μικρό και ευέλικτο με «Καποδίστρια 2»

Μιλώντας πάντα για το κράτος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις πάγιες προτάσεις του για «μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος που επικεντρώνεται στην άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την δημόσια τάξη και τις μεγάλες υποδομές», ενώ μέσω της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων μια σειρά ζητημάτων θα επιλύονται από την τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα υπάρξει «νέο κύμα συνενώσεων δήμων», Επίσης, θα «γίνει πράξη και ο μητροπολιτικός δήμος στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και έκανε λόγο για επένδυση στην ευρυζωνικότητα που θα εξασφαλίσει πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

«Κράτος χωρίς Δικαιοσύνη, είναι κράτος ανομίας και βαρβαρότητας», είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει την «εσωτερική ανεξαρτησία του δικαστή», ενώ αναφερόμενος στον νόμο περί ευθύνης υπουργών τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, με κύριο σημείο να «μην μπορεί μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εμποδίζει την διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή».

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες υποθέσεις που βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η εξέτασή τους από την Βουλή δεν είναι «τεχνικό ζήτημα», αλλά «αν υπήρχε η πολιτική βούληση δεν θα υπήρχε παραγραφή».

«Η ΝΔ έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Για τους μετανάστες

Η κοινωνική ένταξη των νομίμων μεταναστών, η πάταξη της λαθραίας και «μαύρης» εργασίας, η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε όποιον την επιθυμεί και έχει συμπληρώσει έναν ορισμένο χρόνο νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα και η απόδοση της ιθαγένειας στην «δεύτερη γενιά» μεταναστών, συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για το θέμα αυτό.

«Ειρηνική επανάσταση»

«Το ελληνικό κράτος χρειάζεται ειρηνική επανάσταση. Εγγυώμαι την αξιοκρατία παντού. Θα στελεχώσουμε την Δημόσια Διοίκηση με τα καλύτερα στελέχη από όλους τους χώρους και με πυξίδα αυτές τις δεσμεύσεις θα κυβερνήσουμε την χώρα γιατί έχουμε θάρρος, βούληση, εμπειρία και ικανότητα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.