ΤΖΑΚΑΡΤΑ Μ εταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε στρατιώτες και τις οικογένειές τους τυλίχθηκε στις φλόγες και συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή στην Ινδονησία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 98 άνθρωποι και να επιστρέψουν στο προσκήνιο οι κακές επιδόσεις της χώρας στην ασφάλεια των πτήσεων. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έγιναν αμέσως γνωστά. Οι τραυματίες ανέρχονται περίπου σε 15, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν μαύρους καπνούς να υψώνονται στον ουρανό, καθώς στρατιώτες μετέφεραν νεκρούς και τραυματίες στα ασθενοφόρα.

Το αεροπλάνο μετέφερε τουλάχιστον 110 επιβάτες και το πλήρωμα, όταν συνετρίβη στο χωριό Γκέπλακ, 520 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Τζακάρτα.

Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις.

Επιβάτες που σώθηκαν είπαν ότι ένιωσαν το C-130 Ηercules να κλυδωνίζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά καθώς άρχιζε η μοιραία πτώση. Το αεροπλάνο συνετρίβη επάνω σε σπίτια, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους στο έδαφος. «Οι επιβάτες άρχισαν να ουρλιάζουν την ώρα που έπεφτε το αεροπλάνο. Μετά ανατινάχθηκε και βρέθηκα ξαπλωμένος σε ένα χωράφι,20 μέτρα μακριά από τα φλεγόμενα συντρίμμια » είπε ένας από τους στρατιωτικούς που σώθηκαν. «Το αεροπλάνο χτύπησε επάνω σε μερικά σπίτια, πήρε λίγο ύψος, έπεσε στο έδαφος και έπιασε φωτιά» κατέθεσε τη μαρτυρία του ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι το μεταγωγικό που είχε κατασκευαστεί το 1980 εκτελούσε πτήση ρουτίνας από την Τζακάρτα και συνετρίβη προτού φτάσει στον προορισμό του, μια βάση της αεροπορίας στην επαρχία της Ανατολικής Ιάβας.

Τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος είναι άγνωστα. Ο πρόεδρος της χώρας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, πρώην στρατηγός, δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή ταχείας έρευνας.

Η Ινδονησία, τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, έχει ιστορικό αεροπορικών δυστυχημάτων κυρίως λόγω της κακής συντήρησης και των χαλαρών κανόνων ασφαλείας τόσο στις πτήσεις της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής αεροπορίας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ένα άλλο μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη πέφτοντας πάνω σε ένα σπίτι, τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους. Τον περασμένο μήνα ένα στρατιωτικό Fokker 27 συνετρίβη σε μια αεροπορική βάση, στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άτομα. Η πολεμική αεροπορία της Ινδονησίας διαθέτει C-130 από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν παρέλαβε τα πρώτα δέκα από τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός πιλότου βομβαρδιστικού της CΙΑ που κατερρίφθη το 1958 σε μια επιχείρηση υποστήριξης αντικυβερνητικής ανταρσίας.

Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από δυστυχήματα σε εμπορικές πτήσεις.