«Σενάρια» για την περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας από τον ιό της νέας γρίπης έχουν ετοιμάσει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οπως επεσήμανε χθες σε ενημερωτικό σεμινάριο για δημοσιογράφους ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Π. Ευσταθίου, το πιο εφιαλτικό σενάριο- αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα- εξετάζει την περίπτωση να νοσήσει το 60% του ελληνικού πληθυσμού. Το λιγότερο κακό σενάριο αναλύει την πιθανότητα να πληγεί το 40% του πληθυσμού και στην καλύτερη περίπτωση το 15% του πληθυσμού. Η ανησυχία των ειδικών εστιάζεται πάντως στο επόμενο κρούσμα, ελπίζοντας ότι δεν θα αφορά εσωτερική διασπορά του ιού. Τονίζουν ωστόσο ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την πρώτη εβδομάδα που έγινε γνωστό το ξέσπασμα της νέας γρίπης στο Μεξικό, και ενώ δεν είχε ακόμη καταγραφεί κρούσμα στη χώρα μας, από τα φαρμακεία πουλήθηκαν 25.000 κουτιά Τamiflu. Με εντολή του ΕΟΦ, και μέσω προσωπικών γνωριμιών των φαρμακοποιών, κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόνο 5.000 κουτιά. Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ δήλωσε ότι η χώρα μας έχει αντι-ιικά ώστε να καλυφθούν 1,450 εκατ. άτομα, δηλαδή περίπου το 14% του πληθυσμού, και τόνισε ότι ως τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αναμένεται να φθάσει στο 20%. Ακόμη συνέστησε το φθινόπωρο, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες που εμβολιάζονται για την κοινή γρίπη, το εμβόλιο να κάνουν και οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, πλοία, παιδικούς σταθμούς κ.α.

Οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι επεξεργάστηκαν τα επιδημιολογικά μοντέλα, ερεύνησαν την παράμετρο τα κρούσματα να αφορούν εργαζομένους σε νοσοκομεία, στη ΔΕΗ και σε άλλες νευραλγικές δημόσιες υπηρεσίες και τις επιπτώσεις στη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίχτηκε το υπουργείο Υγείας και δεν έθεσε όλα τα νοσοκομεία σε ετοιμότητα για τη νέα γρίπη, με το σκεπτικό… προσέχουμε (το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) για να έχουμε.

Α νάλογα με το σενάριο θα ενεργοποιούνται και οι αντίστοιχες παράμετροι, οι οποίες περιλαμβάνουν κλείσιμο σχολείων, δημόσιων χώρων (θέατρα, κινηματογράφοι) κ.ά. Για παράδειγμα, αν κλείσουν τα σχολεία η μεταδοτικότητα της νόσου μπορεί να μειωθεί από 80% σε 20%.

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, σήμερα επισήμως έχουμε μόνο ένα κρούσμα, μπορεί όμως να υπάρχουν πολίτες που νοσούν αλλά δεν έχουν καταφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οπως ανέφερε, ιχνηλατήθηκαν και οι 37 επιβάτες που επέβαιναν στο ίδιο αεροσκάφος με τον 19χρονο φοιτητή, ο οποίος νοσηλεύεται απύρετος στο Σισμανόγλειο, και θεωρείται ότι δεν φέρουν το στέλεχος Η1Ν1. Κρίσιμο θεωρείται να μη νοσήσει κανείς από τους επιβάτες ως μεθαύριο, οπότε ολοκληρώνεται το διάστημα που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Στους 80 οι νεκροί παγκοσμίως
Τα κρούσματα της νέας γρίπης ξεπέρασαν επισήμως χθες τα 10.000 και οι νεκροί αριθμούν τους 80, σε 40 χώρες.

«Τα περισσότερα, από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μόλις μια ημέρα στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Φαντέλα Σαΐμπ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος συνεδριάζει στη Γενεύη. Στην Ιαπωνία, η οποία μπορεί να είναι η επόμενη αυτόνομη εστία μόλυνσης εκτός της αμερικανικής ηπείρου, έχουν σημειωθεί συνολικά 210 κρούσματα διαγνωσμένα επισήμως, ενώ κατέγραψε σε διάστημα 24 ωρών 51 νέα κρούσματα, το ένα από αυτά στο Τόκιο.

Η ασιατική χώρα ανακοίνωσε χθες ότι 207 άνθρωποι- οι περισσότεροι έφηβοι- έχουν προσβληθεί στη Δυτική Ιαπωνία από το στέλεχος της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) και ότι χιλιάδες σχολεία έκλεισαν σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου.

Η παρασκευή του εμβολίου κατά τη γρίπης Α θα καθυστερήσει τουλάχιστον ως τα μέσα Ιουλίου, ανατρέποντας τις προβλέψεις των ειδικών οι οποίοι εκτιμούσαν πως η παραγωγή του θα ήταν εφικτή περί τα τέλη Μαΐου.