Κ αταζητούμενος είναι από χθες o κ. Μ. Χριστοφοράκος και προσωρινά κρατούμενος ο κ. Πρ. Μαυρίδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής, αντίστοιχα, της Siemens Ηellas, που εμπλέκονται στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού. Ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός αντιμετώπισε με σκληρότητα τα δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens που είχαν κληθεί να απολογηθούν χθες. Εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον κ. Χριστοφοράκο, ο οποίος με φαξ που έστειλε στον συνήγορό του κ. Β. Δημακόπουλο ζήτησε νέα προθεσμία, λόγω έκτακτης ασθένειας, δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο Μόναχο. Και παράλληλα διέταξε, με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα, την προφυλάκιση του κ. Μαυρίδη, ο οποίος κατά τη χθεσινή του απολογία αρνήθηκε τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί.

Ειδικότερα, από τους επτά κατηγορουμένους που είχαν κληθεί να εμφανισθούν χθες ενώπιον του κ. Ζαγοριανού μετά την παράταση της προθεσμίας που τους είχε δοθεί, απολογήθηκαν μόνο ο κ. Μαυρίδης και το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens κ. Αλ. Αθανασιάδης. Ο τελευταίος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης-«μαμούθ» ύψους 700.000 ευρώ- που θα κατατεθεί με τη μορφή εγγυητικών επιστολών-, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Βούλας. Η ανακριτική διαδικασία των απολογιών των «επτά» έδειξε από τις πρωινές ώρες της χθεσινής ημέρας ότι θα εξελισσόταν σε ένα « δικαστικό θρίλερ με προβλέψιμο τέλος », όπως έλεγε μερίδα νομικών κύκλων που θεωρούσε κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος ανακριτής εν όψει των ευρωεκλογών θα προχωρούσε σε «ηχηρές» ενέργειες και άρα επικοινωνιακά αξιοποιήσιμες για την κυβέρνηση.

Την άποψη αυτή φαίνεται ότι ασπάζονται οι δικηγόροι του κ. Σκαρπέλη κκ. Ν. Ανδρουλάκης και Ι. Ματζουράνης, οι οποίοι σε έγγραφά τους προς τον ανακριτή και τον ΔΣΑ αναφέρουν ότι οι δικαστικές αρχές στην περίπτωση της δικογραφίας για τα «μαύρα ταμεία» « μετατρέπουν την απολογία σε συνέντευξη πρόσληψης με 18μηνη σύμβαση στο σωφρονιστικό ίδρυμα Κορυδαλλού».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφοράκος έδειξε ότι ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία για τη «σωτηρία» του. Οπως λέγεται, πήγε στη Γερμανία και νομικοί έλεγαν πως είναι πιθανό να επικαλεστεί τη διπλή υπηκοότητά του, καθώς είναι και γερμανός υπήκοος, να ζητήσει να μην εκδοθεί στην Ελλάδα και να υποβάλει αίτημα είτε να μπει σε πρόγραμμα δικαστικής προστασίας (όπως έκαναν οι γερμανοί συνάδελφοί του στη Siemens) είτε να δικαστεί στη Γερμανία. Η δεύτερη αυτή εκδοχή θεωρείται και η πιο πιθανή καθώς στη Γερμανία τα αδικήματα που αντιμετωπίζει (ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) τιμωρούνται με μικρότερες ποινές σε σύγκριση με την Ελλάδα όπου προβλέπεται ακόμη και η ισόβια κάθειρξη.

O κ. Μαυρίδης κατά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του κ. Ζαγοριανού αρνήθηκε τις κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την προγραμματική σύμβαση 8002 του 1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω κατηγορούμενος υποστήριξε: «Δεν χρημάτισα ποτέ κρατικό λειτουργό ή αξιωματούχο ή υπάλληλο του ΟΤΕ. Χρήματα έχουν εισπράξει διάφοροι τεχνικοί, εξειδικευμένοι και έμπειροι σύμβουλοί μου, πάντοτε και σε κάθε περίπτωση ιδιώτες, μη φέροντες αρμοδιότητα άσκησης δημοσίας εξουσίας».

Ο κ. Αθανασιάδης κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι τα ποσά που κατατέθηκαν από τη μητρική Siemens σε λογαριασμό του στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας προέρχονται από νόμιμες αιτίες.

Α ργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι έλαβαν παράταση της προθεσμίας τους και κλήθηκαν να απολογηθούν: σήμερα το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens κ. Εμμ. Σταυριανός, στις 28 Μαΐου το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens κ. Χρ. Καραβέλας και στις 29 Μαΐου ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ κ. Γ. Σκαρπέλης και το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens Ηellas κ. Ηλ. Γεωργίου.