Oι επενδυτές στη Wall Street και στις άλλες αγορές καλωσόρισαν τελικά τα νέα σχετικά με το ότι η Βank of Αmerica κατέφερε επιτυχώς να αντλήσει 13,47 δισ. δολάρια πουλώντας νέες μετοχές. Το θρίλερ με τη μετοχή της ΒofΑ ξεπεράστηκε μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας ότι πούλησε το σύνολο των 1,25 δισ. μετοχών στην τιμή των 10,77 δολαρίων κατά μέσον όρο. Η μετοχή της ΒofΑ είχε αρχίσει να δέχεται έντονες πτωτικές πιέσεις όταν κυκλοφόρησε ότι η τράπεζα διέθεσε επιπλέον 825 εκατ. μετοχές στην τιμή των 10 δολαρίων. Μετά την ανακοίνωση η μετοχή της ανέβηκε ως τα 12,50 δολάρια.
Η επιτυχία της Βank of Αmerica να πουλήσει σε καλή τιμή τις νέες μετοχές της και να αντλήσει τα 13,50 δισ. δολάρια από τα 34 δισ. δολάρια που έδειξε η έρευνα στον ισολογισμό της, το αποκαλούμενο «stress test», πυροδότησε ένα κύμα εμπιστοσύνης προς το γενικότερο τραπεζικό σύστημα και προκάλεσε νέο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Επιπλέον η νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 61 δολάρια το βαρέλι- τα επίπεδα αυτά είναι τα υψηλότερα των τελευταίων έξι μηνών- έκανε ανάρπαστες τις μετοχές των πετρελαιοβιομηχανιών και των άλλων πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν 0,30% και οι δείκτες Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq κέρδιζαν 0,60% και 0,85%, αντίστοιχα, δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν επίσης θετική. Με εξαίρεση το Λονδίνο που έκλεισε με απώλειες 0,31%, τα άλλα χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη. Η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 1,60% και 0,80%, αντίστοιχα.
Οι επενδυτές βλέποντας ότι φαίνεται να επιτυγχάνει το σχέδιο διάσωσης των 19 μεγαλύτερων τραπεζών μέσω των «stress tests», το οποίο ενορχήστρωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, αρχίζουν και επανακτούν την εμπιστοσύνη τους ως προς τη φερεγγυότητα των αμερικανικών τραπεζών. Με συνέπεια, μετά τα καθησυχαστικά αποτελέσματα των «stress tests» να γίνουν ανάρπαστες από τα ιδιωτικά κεφάλαια ακόμη και οι μετοχές των «ζόμπι» τραπεζών που είχαν διασωθεί από χρεοκοπία με τα χρήματα των φορολογουμένων, όπως η Βank of Αmerica. Καταθέτοντας χθες στην Επιτροπή επί Τραπεζικών Θεμάτων του Κογκρέσου ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι όσες από τις μεγάλες τράπεζες έπρεπε να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια έχουν ήδη αντλήσει περίπου 48 δισ. δολάρια σε διάστημα δύο εβδομάδων. Να σημειωθεί ότι τα επίσημα αποτελέσματα των «stress tests» έδειξαν πως θα πρέπει να αντληθούν επιπλέον κεφάλαια ύψους 75 δισ. δολαρίων από τις 10 «άρρωστες» τράπεζες, μεταξύ αυτών και η ΒofΑ, ως τον Νοέμβριο.
Ο κ. Γκάιτνερ στη χθεσινή του κατάθεση ανέλυσε το πώς η κυβέρνηση Ομπάμα κατάφερε να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα με τα «stress tests». Πράγματι, τα θετικότερα των αναμενομένων επίσημα αποτελέσματα της τρίμηνης σχεδόν έρευνας του υπουργείου Οικονομικών στους ισολογισμούς των 19 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών φαίνεται ότι λειτούργησαν ως καταλύτες μιας αντίστροφης μέτρησης στον τραπεζικό τομέα. Ο λόγος που οι επενδυτές ξεπουλούσαν τις τραπεζικές μετοχές σε όλον τον κόσμο βυθίζοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών τη Wall Street και τα άλλα χρηματιστήρια ήταν κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τη φερεγγυότητα των τραπεζών. Επίσης οι περισσότερες τράπεζες δείχνουν ότι μπορούν να αντλήσουν τα ζητούμενα νέα κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές είτε πουλώντας αξίες είτε μετατρέποντας τις προνομιούχες χωρίς δικαίωμα ψήφου μετοχές σε κοινές.