Επτασφράγιστο μυστικό θα παραμείνει ως την ώρα της τελετής των εγκαινίων το βράδυ της 20ής Ιουνίου το τελευταίο επίπεδο του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως για τις τηλεοπτικές κάμερες. Πρόκειται για τον χώρο όπου είναι ήδη αναπτυγμένη η περίφημη ζωφόρος του Παρθενώνα, οι μετόπες και τα αετώματα τοποθετημένα σε ευθεία θέαση με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τα μνημεία του αλλά και ως ευθεία- αν και σιωπηλή- επισήμανση της διαρπαγής μεγάλου μέρους του γλυπτού διάκοσμου του ναού και της παραμονής του στο Βρετανικό Μουσείο. Αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και υπουργοί Πολιτισμού (νυν και πρώην), ευρωπαίοι επίτροποι, ο πρόεδρος της ΔΟΕ ο κ. Ζακ Ρογκ , της UΝΕSCΟ κ. Κοϊχίρο Ματσούρα , το Υπουργικό Συμβούλιο, οι αρχηγοί των κομμάτων, το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», εθνικοί χορηγοί και άλλες προσωπικότητες έχουν προσκληθεί για το μεγάλο γεγονός, το οποίο θα προσλάβει διεθνείς διαστάσεις. Ο πλήρης κατάλογος των προσκεκλημένων, ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε ακόμη. Ούτε οι «εκπλήξεις» που θα συνοδεύσουν τα εγκαίνια. Αλλωστε επί της ουσίας θα πραγματοποιείται ολόκληρη «Εβδομάδα εγκαινίων», όπως είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς. Παρόντες επίσης ο διευθυντής του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των εγκαινίων κ. Κώστας Μπούρας.
«Δ εν αντιλαμβανόμαστε τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως ως εγκαίνια πυροτεχνημάτων ούτε ως εκδήλωση εφήμερη. Το Νέο Μουσείο εκπροσωπεί την πεμπτουσία του κλασικού μας πολιτισμού και επομένως το ύφος των εγκαινίων θα προκύψει μέσα από τα ίδια τα εκθέματά του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.
Οι πόρτες του Μουσείου θα ανοίξουν πρώτη φορά στις 17 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, για τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΠΟ και οι επισκέψεις των καλεσμένων θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες, με κορύφωση στις 20 Ιουνίου. Την κάλυψη των εγκαινίων έχει αναλάβει η ΕΡΤ (με δικό της κόστος) και τη σκηνοθεσία ο Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος. Καλλιτεχνική σύμβουλος, εξάλλου, είναι η κυρία Αθηνά Τσαγκάρη, από τους στενότερους συνεργάτες του Δημήτρη Παπαϊωάννου στις τελετές του «Αθήνα 2004». Το κόστος τους, όπως μιαν ακόμη φορά δηλώθηκε, θα είναι κάτω των 3 εκατ. ευρώ.
Δεν θα γιορτάζει όμως μόνο το Μουσείο. Ολόκληρη η Αθήνα θα ζει στον ρυθμό των εγκαινίων. Λεωφορεία, τρόλεϊ, συρμοί του μετρό και άλλα μέσα μεταφοράς θα «ντυθούν» εορταστικά, με παραστάσεις από τη ζωφόρο του Παρθενώνα. Σε κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας θα αναρτηθούν μπάνερ ενώ θα τοποθετηθούν αφίσες με παραστάσεις από εκθέματα του Μουσείου στις στάσεις λεωφορείων, στα τρόλεϊ κ.ο.κ. Ολα αυτά από τις 10 Ιουνίου.
Εντός του Μουσείου το πωλητήριο, το αναψυκτήριο και το εστιατόριο θα λειτουργήσουν αμέσως, από την ημέρα των εγκαινίων, ενώ το μόνο που δεν θα έχει ολοκληρωθεί θα είναι η ανασκαφή και ανάδειξη του υπαίθριου αρχαιολογικού χώρου. Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου κατά τους θερινούς μήνες έχει ορισθεί από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Η τιμή του εισιτηρίου εισόδου θα είναι ένα ευρώ ως το τέλος του 2009 και από το 2010 πέντε ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μάλιστα, στο Μουσείο θα προσέρχονται περί τους 2,5 εκατ. επισκέπτες ανά έτος. «Φιλοδοξούμε να είναι σύντομα απολύτως αύταρκες οικονομικά» σημείωσε ο υπουργός. Οσο για τα μέτρα ασφαλείας, θα είναι δρακόντεια, αφού και στις δύο εισόδους, από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και από την οδό Μητσαίων, θα διενεργείται έλεγχος τύπου αεροδρομίου (x-ray και scanner) για επισκέπτες και αποσκευές, ενώ θα περιπολούν 100 φύλακες με στολή.
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη παρουσιάζει η υπόθεση των ακινήτων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που βρίσκονται μεταξύ Μουσείου και Ακρόπολης- έχει προταθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η απαλλοτρίωσή τους-, αφού ο υπουργός πρότεινε τη «μετακίνηση» των προσόψεών τους λίγα μέτρα πιο πάνω, σε οικόπεδα που ανήκουν στο Δημόσιο, έτσι ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος. «Πρόκειται για ανταλλαγή χρήσιμη και δίκαιη» τόνισε ο κ. Σαμαράς- και από τεχνικής απόψεως, απολύτως εφικτή.
Και ο δήμαρχος Αθηναίων στο ΔΣ
Ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε το ΔΣ του Μουσείου, που θα έχει πρόεδρο τον κ. Δ. Παντερμαλή και μέλη, ex officio, τον πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης των Μνημείων της Ακροπόλεως κ. Χαράλαμπο Μπούρα και τον έφορο της Ακρόπολης κ. Αλέκο Μάντη. Επίσης, τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη (ο κ. Σαμαράς πρότεινε να ισχύει για τον εκάστοτε δήμαρχο της Αθήνας ex officio), τον κ. Κώστα Μπούρα, τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Θοδωρή Δραβίλα , τον ακαδημαϊκό και ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση, την καθηγήτρια κυρία Ιουλία Ηλιοπούλου, τον πολιτικό μηχανικό κ. Νικόλαο Δαμαλίτη και την αρχιτέκτονα κυρία Κατερίνα Παράσχη.
Ηλεκτρονικό εισιτήριο και φροντιστές
* Πρώτη φορά εισάγεται στο Μουσείο της Ακροπόλεως το ηλεκτρονικό εισιτήριο (e-ticketing), γεγονός που θα διευκολύνει, πλην των ιδιωτών, τη μαζική επίσκεψη από τα τουριστικά γραφεία, έτσι ώστε να αποφεύγονται ο συνωστισμός και η πολύωρη αναμονή.
* Καθιερώνεται ο θεσμός του φροντιστή μουσείων για τη διαχείριση των επισκεπτών. Οι φροντιστές θα είναι νέοι, κυρίως σπουδαστές Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης κ.λπ., οι οποίοι θα παρέχουν τη βοήθειά τους στους επισκέπτες.
* Η στάθμευση των πούλμαν θα γίνεται στην παραλία (!), αφού θα έχουν πρώτα αποβιβασθεί οι επιβάτες στον «Διόνυσο», και εν συνεχεία, μετά το τέλος της επίσκεψης, θα επανέρχονται για την επιβίβασή τους.
Το μέτρο αποφασίστηκε σε συνεργασία με τον υπουργό Τουρισμού κ. Κωστή Μαρκόπουλο, ενώ η διαδικασία στο σύνολό της θα πραγματοποιείται και με συστήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και τη συμβολή της Αστυνομίας.