«Ναι» στην πρόταση της Γαλλίας που ζητά να ηγείται ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της νέας εποπτικής αρχής που θα ελέγχει τον τραπεζικό τομέα λέει η Κομισιόν, αγνοώντας τις εκκλήσεις της Βρετανίας να μην εκχωρηθούν αυξημένες εξουσίες στην ΕΚΤ.

Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή χθες, Τρίτη, μέσα από το σχέδιο απόφασης που δημοσιοποιήθηκε.

Το σχέδιο αποτελεί τον κεντρικό άξονα της απάντησης της ΕΕ στην πιστωτική κρίση, με στόχο να γίνουν ασφαλέστερες οι αγορές για τους επενδυτές, να προλαμβάνεται η ανάληψη υπερβολικών κινδύνων και κυρίως να μην επαναληφθεί το φαινόμενο το κράτος να χρησιμοποιεί χρήματα των φορολογούμενων για τη διάσωση των τραπεζών.

Το πλήρες κείμενο των νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Μαΐου και θα αποτελέσει το πλαίσιο για μια ευρύτερη μεταρρύθμιση όσον αφορά την εποπτεία των τραπεζών, όπως την πρότεινε ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Ζακ ντε Λαροζιέρ.

«Η Κομισιόν στηρίζει την πρόταση του κ. ντε Λαροζιέρ, ο πρόεδρος της εποπτικής αρχής να είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ» τονίζει σαφώς το σχέδιο απόφασης.

Να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες υιοθετούν άλλη μια πρόταση του Γάλλου τραπεζίτη, να δημιουργηθεί και δεύτερο πανευρωπαϊκό σώμα που θα διασφαλίζει την εποπτεία των αγορών, τραπεζών και ασφαλιστικών σε ημερήσια βάση.