Τις επόμενες 15 ημέρες θα ιδρυθεί η κοινή εταιρεία ΔΕΣΦΑGazprom που θα κατασκευάσει το ελληνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως τις ακτές της Ηπείρου.
Το κόστος του «ελληνικού» αγωγού υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Η εταιερία θα έχει έδρα την Ελλάδα, ενώ οι λεπτομέρειες συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία του Σότσι προβλέπει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις με στόχο ως το τέλος Σεπτεμβρίου εφέτος να έχει ολοκληρωθεί η αρχική μελέτη σκοπιμότητας και ως τον Ιούνιο του 2010 να έχουν προσδιοριστεί τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασιστεί η επένδυση.
Επίσης προβλέπεται ότι ως το τέλος του 2010 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη όλων των τμημάτων του αγωγού ώστε να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση και να αρχίσουν τα έργα το αργότερο στα μέσα του 2011, καθώς η ρωσική πλευρά επιδιώκει την έναρξη λειτουργίας του South Stream ως το τέλος του 2015.
Οπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Π. Κανελλόπουλος, το ακριβές κόστος του ελληνικού τμήματος του έργου θα εξαρτηθεί από το σημείο εισόδου του αγωγού από τη Βουλγαρία στο ελληνικό έδαφος. Εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο ύψος της Κομοτηνής ή στο Στρυμονοχώρι· το δεύτερο σενάριο διατηρεί προβάδισμα επειδή το συνολικό μήκος του αγωγού θα είναι μικρότερο, συνολικά περίπου 370 χιλιόμετρα, ενώ από την Κομοτηνή το μήκος θα είναι διπλάσιο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη να επεκταθεί ο αγωγός υποθαλασσίως στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιοι θα κατασκευάσουν το τμήμα αυτό.
Ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ κ. Ν. Μαυρομμάτης διευκρίνισε επίσης χθες ότι δεν θα ενοποιηθούν οι πορείες των δύο αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από το ελληνικό έδαφος, του South Stream και του ΙΤGΙ (Τουρκία- Ελλάδα- Ιταλία). Η Ελλάδα στοχεύει στη διασφάλιση της πολλαπλών πηγών προμήθειας αλλά και οδεύσεων των αγωγών που περνούν μέσα από τη χώρα μας.
Η χωρητικότητα του αγωγού υπολογίζεται σε περίπου 10 δισ. κ.μ., εκ των οποίων 2 δισ. κ.μ. θα αφορούν την ελληνική αγορά, ενώ το υπόλοιπο αέριο θα καταλήγει στην Ιταλία.