Μια έκθεση για την κακοποίηση παιδιών σε καθολικά σχολεία της Ιρλανδίας αποκάλυψε σοκαριστικά στοιχεία για ξυλοδαρμούς, βιασμούς και άλλες μεθόδους κακομεταχείρισης. Σύμφωνα με την έκθεση, θρησκευτικοί ηγέτες γνώριζαν ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι «ενδημική» στα ιδρύματα που σπούδαζαν αγόρια.

Η έρευνα διήρκεσε εννέα χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την έκθεση, η οποία καλύπτει διάστημα περισσότερων από 60 ετών.

Σύμφωνα με την μακροσκελή έκθεση -περίπου 2.600 σελίδες-, η σωματική και ψυχολογική κακομεταχείριση, καθώς και η παραμέληση αποτελούσαν συχνό φαινόμενο σε αυτά τα σχολεία.

Τα ιδρύματα αυτά διοικούνταν «με αυστηρό, πειθαρχημένο τρόπο που επέβαλε παράλογη και καταπιεστική πειθαρχία στα παιδιά, ακόμα και στο προσωπικό», αναφέρει η έκθεση.

Περίπου 35.000 παιδιά σπούδαζαν σε αναμορφωτήρια και σχολεία της καθολικής εκκλησίας μέχρι τη δεκαετία του 1980. Περισσότερα από 2.000 παιδιά δήλωσαν στην Επιτροπή που ασχολήθηκε με την Έρευνα για την Παιδική Κακοποίηση ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμών και σεξουαλικής κακοποίησης όσο βρίσκονταν σε αυτά τα ιδρύματα.

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι είναι αποτρόπαιο το πρόσωπο αυτού του παρελθόντος, το οποίο ευτυχώς έχει πλέον περάσει» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν.

Εκτός από την έρευνα, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει ένα σχέδιο για την αποζημίωση θυμάτων τέτοιας κακοποίησης. Ήδη περίπου 12.500 άτομα έχουν λάβει αποζημιώσεις.