ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ O δρόμος για τη συνέχιση της πολιτικής δυναστείας των Γκάντι άνοιξε διάπλατα στην Ινδία μετά την εκλογική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου, η οποία συνοδεύτηκε από εκκλήσεις οπαδών για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ραχούλ Γκάντι, γιο της ηγέτιδος του κόμματος Σόνιας και του πρώην πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι.

Η νίκη του Κογκρέσου δίνει στη νέα κυβέρνηση μεγαλύτερη ελευθερία για να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει. Χθες το χρηματιστήριο της χώρας σημείωσε άνοδο 17% στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκ ετοιμάζεται να εκτίσει μια δεύτερη κυβερνητική θητεία που θα επικεντρωθεί στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στους τομείς της ασφάλισης, των συνταξιοδοτικών ταμείων, των τραπεζών και του λιανικού εμπορίου.

Αν και ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το Κόμμα του Κογκρέσου έλαβε 262 από τις 543 έδρες του Κοινοβουλίου, περισσότερες από όσες προέβλεπαν οι εκλογικές αναλύσεις, αυτές είναι κατά 10 λιγότερες από όσες απαιτούνται για την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας.

Οι ηγέτες του κόμματος αναμένεται ωστόσο να συγκεντρώσουν την υποστήριξη άλλων, μικρότερων κομμάτων, ώστε να λάβουν τη δεδηλωμένη στη βουλή.

Ηδη ο κ. Σινγκ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο Πρατίμπχα Πατίλ και του υπέβαλετην παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησής του, όπως απαιτεί το τυπικό. « Ο πρόεδρος αποδέχθηκε την παραίτηση, αλλά ζήτησε από τον πρωθυπουργό και το συμβούλιο των υπουργών του να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους» είπε εκπρόσωπος της ινδικής προεδρίας.

Ενώ όμως ο κ. Σινγκ ετοιμάζεται για τον σχηματισμό της νέας κυβερνήσεως, στη συνέντευξη Τύπου για τη νίκη του κόμματος που δόθηκε έξω από την κατοικία της Σόνιας Γκάντι το ερώτημα που κυριαρχούσε ήταν ένα: « Θα πάρει ο Ραχούλ θέση στη νέα κυβέρνηση; ».

Σ τους δρόμους του Νέου Δελχί οπαδοί της δυναστείας Γκάντι ζητούν την ανάληψη ακόμη και της πρωθυπουργίας από τον 38χρονο γόνο της.

Ο προπάππος του Τζαουαχαρλάλ Νεχρού ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας. Η γιαγιά του Ιντιρα Γκάντι διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός, προτού δολοφονηθεί το 1984. Ο πατέρας του Ρατζίβ Γκάντι διετέλεσε πρωθυπουργός τη δεκαετία του ΄80. Δολοφονήθηκε και αυτός το 1991. Η μητέρα του, η 62χρονη Σόνια Γκάντι, είναι σήμερα η αρχηγός του Κόμματος του Κογκρέσου. Το κόμμα της γνωρίζει καλά τα μεγάλα προβλήματα της Ινδίας και το μεγαλύτερο από αυτά είναι το γεγονός ότι το ένα τρίτο από το 1,1 δισεκατομμύριο κατοίκους της χώρας ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το δεξιό κόμμα ΒJΡ των ινδουιστών εξασφαλίζει 154 έδρες, το Τρίτο Μέτωπο 60 και τα υπόλοιπα κόμματα 66 έδρες. Μεγάλοι ηττημένοι είναι οι Κομμουνιστές, οι οποίοι έχασαν περίπου τις μισές από τις έδρες τους.

Στις μαραθώνιες εκλογές δικαίωμα ψήφου είχαν 714 εκατομμύρια Ινδοί, ενώ στήθηκαν περισσότερα από 820.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.