Το βλέμμα τους στραμμένο στην αυριανή ημέρα, οπότε αναμένεται να βρεθούν τετ α τετ με τον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό, έχουν επτά κατηγορούμενοι που έχουν κληθεί να απολογηθούν πρώτοι στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της ελληνικής πτυχής του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Χθες ένας εκ των επτά κατηγορουμένων, ο κ. Πρ. Μαυρίδης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Ηellas, υπέβαλε στον ανακριτή μέσω του συνηγόρου του κ. Θ. Σοφού ένα πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα με το οποίο απαντά στις κατηγορίες και προβάλλει τις υπερασπιστικές του θέσεις.

Σήμερα δεν αποκλείεται οι συγκατηγορούμενοι του κ. Μαυρίδη να καταθέσουν απολογητικά υπομνήματα, με τα οποία είναι πιθανόν να αντικρούσουν τις κατηγορίες όχι μόνο ως προς την ουσία τους, αλλά και ως προς τη νομική τους βασιμότητα. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κινηθεί και ο κατηγορούμενος κ. Εμμ. Σταυριανός, ο συνήγορος του οποίου κ. Ι. Λαμπίρης υποστήριξε ότι στην προκειμένη υπόθεση η πράξη της δωροδοκίας είναι ανυπόστατη, λέγοντας: «Για τη στοιχειοθέτηση της ενεργητικής δωροδοκίας απαιτείται υπόσχεση ή παροχή από πολίτη σε υπάλληλο, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, οποιαδήποτε φύσης ωφελημάτων, για τον εαυτό του ή τρίτο και η υπόσχεση ή η παροχή να γίνεται για μελλοντική ενεργειακή παράλειψη του υπαλλήλου, ενώ προκειμένου για ήδη τελειωμένη ενέργεια ή παράλειψη η πράξη αυτή έχει καταστεί ανέγκλητη» .

Ε πίσης, χθες ο κατηγορούμενος κ. Γ. Σκαρπέλης υπέβαλε στον ανακριτή μέσω του συνηγόρου του κ. Ι. Μαντζουράνη ένα νέο αίτημα με το οποίο ζητεί να μεταφραστούν στα ελληνικά έγγραφα στη γερμανική γλώσσα που περιλαμβάνονται στα αντίγραφα της δικογραφίας. Τα αμετάφραστα έγγραφα αριθμούν 68 σελίδες και όπως υποστηρίζει ο κ. Σκαρπέλης «συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα των αποδείξεων των εναντίον μου ποινικών κατηγοριών» . Και αυτό διότι αφορούν το άνοιγμα και την κίνηση τραπεζικού λογαριασμού που ετηρείτο σε τράπεζα της Αυστρίας με την κωδική ονομασία «Franz» και ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να ανήκει στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Τα πρόσωπα και τα αδικήματα
Στη λίστα των επτά κατηγορουμένων που έχουν κληθεί πρώτοι να απολογηθούν στον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό και έχουν λάβει προθεσμία για αύριο περιλαμβάνονται έξι πρώην διευθυντικά στελέχη της Siemens Ηellas και ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ κ. Γ. Σκαρπέλης. Ειδικότερα, συγκατηγορούμενοι του κ. Σκαρπέλη από τη Siemens Ηellas είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος κ. Μιχ. Χριστοφοράκος, οι πρώην γενικοί διευθυντές κκ. Πρ. Μαυρίδης και Ηλ. Γεωργίου, οι πρώην γενικοί οικονομικοί διευθυντές κκ. Αλ. Αθανασιάδης και Χρ. Καραβέλας και ο πρώην διευθυντής κ. Εμμ. Σταυριανός.

Και οι επτά κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Επιπλέον κατηγορούνται και για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας, που αφορά τον κ. Σκαρπέλη, και της ενεργητικής δωροδοκίας, που αφορά τα έξι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens Ηellas, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Οι πράξεις είναι σχετικές με την προγραμματική σύμβαση 8002 του 1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Ζαγοριανό, ζημιώθηκε από τη μετακύλιση των χρηματικών ποσών που δόθηκαν ως «μίζες» στην αξία του κόστους της εν λόγω συμφωνίας.