Εντονη είναι η ανάγκη για επενδύσεις στον κλάδο των τουριστικών λιμένων, αφού το μέγεθος της αγοράς στη χώρα κινείται με ανοδικούς ρυθμούς παρουσιάζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4% κατά την περίοδο 2005-2008.
Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τόσο τον αριθμό των τουριστών που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας εφέτος όσο και το ύψος των δαπανών που θα πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Ωστόσο σε ό,τι αφορά ειδικά τον κλάδο των τουριστικών λιμένων, με δεδομένη την έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού στις ελληνικές θάλασσες, οι πιθανές απώλειες από τυχόν μείωση του θαλάσσιου τουρισμού δεν αναμένεται να είναι σημαντικές.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την κλαδική μελέτη η οποία κυκλοφόρησε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ΙCΑΡ Group, όπου εξετάζονται οι μαρίνες, τα αγκυροβόλια- καταφύγια τουριστικών σκαφών, καθώς και οι ξενοδοχειακοί λιμένες που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων του υπουργείου Ανάπτυξης, με βάση τα στοιχεία του 2008 το σύνολο των θέσεων ελλιμενισμού σκαφών όλων των κατηγοριών που έχουν χωροθετηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο (δεν περιλαμβάνονται θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε εμπορικά λιμάνια, αλιευτικά καταφύγια και λιμενίσκους ναυταθλητικών ομίλων) ανέρχεται σε 19.269 θέσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε 128 λιμένες. Ωστόσο οι τουριστικοί λιμένες, αγκυροβόλια και καταφύγια που λειτουργούν είναι 55 τον αριθμό, ενώ το σύνολο των θέσεων ελλιμενισμού σε αυτούς ανέρχεται σε 10.015. Κατά κατηγορία, οι τουριστικοί λιμένες (μαρίνες) συγκεντρώνουν το 80,7% του συνόλου των θέσεων που λειτουργούν. Αν και έχουν ολοκληρωθεί οι χωροθετήσεις για 1.427 θέσεις ελλιμενισμού, στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται 9.254 θέσεις σε 73 τουριστικούς λιμένες, αγκυροβόλια- καταφύγια και ξενοδοχειακούς λιμένες ανά την επικράτεια, ενώ στο ΕΣΠΑ έχει ήδη ενταχθεί η κατασκευή 37 καταφυγίων- αγκυροβολίων συνολικού προϋπολογισμού 88 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για την αξία του μεγέθους αγοράς προέρχεται από το σύνολο των εν λειτουργία θέσεων ελλιμενισμού και αντιστοιχεί στο σύνολο των τελών που καταβάλλει κάθε σκάφος που δένει σε κάποια θέση ενός τουριστικού λιμένα.
Την ίδια στιγμή βασικότερος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τη ζήτηση για υπηρεσίες τουριστικών λιμένων θεωρείται ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικότερα το yachting και οι κρουαζιέρες. Από την άλλη, θέσεις ελλιμενισμού στους τουριστικούς λιμένες της χώρας ζητούνται και από τον υφιστάμενο στόλο των σκαφών που κυκλοφορούν στις ελληνικές θάλασσες. Οπως αναφέρεται μάλιστα, το 2007 αφίχθησαν στη χώρα μέσω κρουαζιερών 1,2 εκατ. αλλοδαποί τουρίστες αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 6,6% στο σύνολο των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών το συγκεκριμένο έτος. Επίσης καταχωρίστηκαν στα βιβλία μικρών σκαφών των διαφόρων λιμενικών υπηρεσιών της χώρας 11.112
νέα σκάφη με μήκος ως δέκα μέτρα (αύξηση 14,9% σε σχέση με το 2006), ενώ εκτιμάται ότι σήμερα στις ελληνικές θάλασσες πλέουν περίπου 4.200 επαγγελματικά τουριστικά σκάφη.