Την ενίσχυση των κυρώσεών τους σε βάρος του βιρμανικού καθεστώτος ενδέχεται να αποφασίσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , μετά τη νέα σύλληψη της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης κυρίας Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης το 1991, η δίκη της οποίας άρχισε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, όπωςανακοινώθηκε από την τσεχική προεδρία.
«Είμαστε έτοιμοι να σκληρύνουμε τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος στη Μιανμάρ», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών κ Γιαν Κόχουτ κατά την άφιξή του στη σύνοδο με τους ομολόγους του των 27 χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Θα συζητήσουμε το θέμα αυτό σήμερα. Δεν είναι η στιγμή για περιορισμό των κυρώσεων, σε κάθε περίπτωση είναι η στιγμή για την ενίσχυσή τους», είπε πριν λίγο αρχίσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κ Χαβιέρ Σολάνα.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει χαλάρωση των κυρώσεων, το αντίθετο θα έλεγα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Η ΕΕ παρέτεινε στις 27 Απριλίου για ένα χρόνο τις κυρώσεις της κατά του βιρμανικού στρατιωτικού καθεστώτος δηλώνοντας έτοιμη να τις τροποποιήσει,
ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν από το 2006 εμπάργκο όπλων και κάθε εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμεύσει στην καταστολή, απαγόρευση εισόδου στη ΕΕ, πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών δέκα αξιωματούχων της χούντας, περιορισμό των διπλωματικών σχέσεων.
Το Νοέμβριο του 2007, μετά την καταστολή των διαδηλώσεων των βουδιστών μοναχών, η ΕΕ πρόσθεσε στις κυρώσεις την απαγόρευση εισαγωγής ξυλείας, μετάλλων, ορυκτών, πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων της χώρας αυτής και την απαγόρευση νέων επενδύσεων στις βιρμανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στους τομείς αυτούς.