Δεξιά ευρηματικότητα
Τους αδικούμε και τους υποτιμούμε τους Δεξιούς που μας κυβερνούν όταν ισχυριζόμαστε πως δεν έχουν ιδέες, πως έχουν κουραστεί, πως μόνο η αγωνία να πέσουν μαλακά από τους θώκους της εξουσίας τους διακατέχει- ποιος άλλος είχε σκεφθεί ως τώρα να χρησιμοποιήσει τον τζόγο για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, ποιος άλλος είχε διανοηθεί να βάλει συνεργεία εφοριακών να ελέγχουν στους δρόμους τα πολυτελή αυτοκίνητα για να διαπιστώνεται αν οι πλουμιστοί κάτοχοί τους είναι φορολογικώς ανεπίληπτοι;

* Η πρώτη ιδέα, γράφει η «Ελευθεροτυπία», είναι ινδικής καταγωγής και ας μην την ανέφερε η ινδομάθεια του slumdog millionaire: αν οι δύο «λήγοντες» της απόδειξης αγοράς συμπίπτουν με τους λήγοντες του πρώτου λαχνού του Λαϊκού Λαχείου της ίδιας εβδομάδας, ο ευτυχής κάτοχός της θα παίρνει πίσω από την εφορία όλο το ποσό της απόδειξης που του έδωσε ο πωλητής.

Και θα πληρωθεί έτσι το αναντάμ παπαντάμ λεγόμενον στα μικροκαζίνα των πανηγυριών από τους επιτήδειους που φώναζαν μπροστά από την πράσινη τσόχα της ρουλέτας ή το τραπέζι του παπά: « Πολλά βάζετε, πολλά παίρνετε. Λίγα βάζετε, λίγα παίρνετε »: όσο πιο πολλές αποδείξεις και για πιο μεγάλα ποσά τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μας ανταμείψει ο Γιάννης Παπαθανασίου για τη φορολογική μας ευσυνειδησία.

* Μου φαίνεται θα είναι η μεγαλύτερη πνευματική οφειλή της Ελλάδας προς την Ινδία, από την εποχή που ο Καζαντζίδης και η λοιπή λαϊκή μούσα δανείστηκε τη Μαντουβάλα, τη Ζιγκουάλα, τα « Καρδιά μου καημένη», «Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις», «Αυτή η νύχτα μένει», «Είσαι η ζωή μου».

* Η αλήθεια είναι πως είχαμε εκτιμήσει την ευρηματικότητα της δεξιάς διακυβέρνησης όταν έλαβαν τα ιδιοφυή μέτρα κατά των κουκουλών, αποφάσισαν την ενεργοποίηση των καμερών – που επιπλέον προκαλούν γλωσσική αμηχανία γιατί υπεισέρχεται αυτή η άτιμη γενική πληθυντικού – και την υποχρεωτική απόκτηση δελτίου ταυτότητας από όλα τα κινητά τηλέφωνα. Αλλά το ταλέντο της Δεξιάς στην καταστολή το γνωρίζαμε- να που μαθαίνουμε πως έχει και ταλέντο στον τζόγο.

Γιορτές μίσους
Ενώ η σοφή επιτροπή εξετάσεων που καθορίζει ποιοι μαθητές είναι κατάλληλοι να συνεχίσουν και στο πανεπιστήμιο έχει μονίμως ταλέντο στο πώς συνδέεται η παράδοση με το σύγχρονο, το παλιό με το καινούργιο: « Συχνά παρατηρείται πολλοί μαθητές να καταστρέφουν τα σχολικά τους βιβλία στα προαύλια των σχολείων κατά το τέλος του σχολικού έτους. Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα να αιτιολογήσετε το παραπάνω φαινόμενο και να αναφερθείτε στους τρόπους που θα συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης » ήταν το θέμα της έκθεσης για όσους ονειρεύονται να γίνουν φοιτητές. Πώς αιτιολογείται, λοιπόν, το ότι καταστρέφουν τα βιβλία τους οι μαθητές; Από τη διατύπωση του θέματος μου φαίνεται πως η σοφή επιτροπή θεωρεί (και υποβάλλει στους μαθητές να αποδεχθούν) ότι το φαινόμενο οφείλεται στη μη αρμονική συνύπαρξητου βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης.

Φυσικά, όποιος γράψει ότι η καταστροφή που συχνά παίρνει τη μορφή δημόσιας καύσης, autodaf, ίσως οφείλεται στο ότι το σχολείο δεν έμαθε τους μαθητές να αγαπούν τη γνώση, μάλλον θα μηδενιστεί· πολύ περισσότερο, όποιος γράψει ότι τα παιδιά καίνε τα βιβλία επειδή τους τα δίνουν τζάμπα και ό,τι είναι τζάμπα δεν εκτιμάται- όποιος τολμήσει να το διανοηθεί και να το αναφέρει αυτό όχι μόνο θα μηδενιστεί αλλά μπορεί και να του στερήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

* Τα παιδιά για να γίνουν φοιτητές θα πρέπει να γράψουν αυτά που τους διδάσκουν οι μεντιοφοβικοί μελαγχολικοί λάτρες του χαρτιού: ότι φταίει η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για τον επί της πυράς θάνατο των βιβλίων- τα καίνε όμως σε καμιά άλλη χώρα οι μαθητές τα βιβλία τους μόλις τελειώσουν το σχολείο; Υπάρχει αλλού αυτή η γιορτή μίσους και εκδίκησης προς τον γραπτό λόγο και τη γνώση;

Το πιο συνηθισμένο είναι να τα πουλάνε τα, ακριβά κατά κανόνα, εγχειρίδιά τους μαθητές και φοιτητές, να τα αγοράσουν κάποιοι άλλοι φθηνότερα. Κάποιοι τα κρατούν ενθύμιο. Ακόμα και στους δικούς μας δρόμους, τα καροτσάκια μοσχοπουλάνε τα σχολικά βιβλία των γενεών που τα πλήρωναν για να τα αποκτήσουν- εκείνα τα παλιά γεροδεμένα βιβλία, αναγνωστικά, συντακτικού, γραμματικής, άλγεβρας και γεωμετρίας.

Οτι τα « ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης » μπορεί να είναι τα βιβλία τούτης της γενιάς είναι μάλλον αδιανόητο για τη σοφή επιτροπή, αφού οι μαθητές πρέπει οπωσδήποτε να βρουν τρόπους να συνυπάρξουν αρμονικά χαρτί και πυρίτιο, αλλιώς δεν τους αξίζει να σπουδάσουν· έτσι γινόταν και την εποχή του Γουτεμβέργιου: οι σχολαστικοί γέροι δάσκαλοι έβαζαν στους μαθητές τους να διαλογιστούν πάνω στους τρόπους συνύπαρξης του ευγενούς χειρόγραφου επί περγαμηνής βιβλίου με το ευτελές τυπωμένο χάρτινο- και έσπαγαν το κεφάλι τους οι μαθητές, ξόδευαν την ευφυΐα τους σε άχρηστες ασκήσεις και κατάφερναν στο τέλος να βρουν αντάξιες των δασκάλων τους ηλίθιες λύσεις.

Ντίλι ντίλι το καντήλι
Εκτός όμως από τις γιορτές του μίσους προς τη γνώση, υπάρχουν και οι τελετές του κλαυσίγελου- όπως η ανακήρυξη νεκρού σε επίτιμο διδάκτορα, αυτό από όσο ξέρω δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των πανεπιστημίων, ούτε προς τιμήν του Λένιν ή του Στάλιν. Αλλά το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αθήνησι Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ανακήρυξε διδάκτορα τον μακαρίτη πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο- δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει προηγηθεί η ανακήρυξη του Καποδίστρια; Αδικία δεν είναι;

* Και δεν είναι αδικία να σκοτώνονται στο διάβασμα τα παιδιά για να βρεθούν να σπουδάζουν σε νεκρόφιλα ιδρύματα; Σωστά, λοιπόν, η κυβέρνησή μας αποφάσισε ότι προέχει η αναβάθμιση του Λυκείου και συγκρότησε επιτροπή σοφότερη από αυτή που βάζει τα θέματα των εξετάσεων και από την άλλη που απονέμει τους επί τιμή διδακτορικούς τίτλους- η οποία βρήκε τη λύση για να αναβαθμιστεί το σχολείο, να απεξαρτηθεί από τα φροντιστήρια και να αγαπήσουν τα παιδιά τη γνώση: θα δίνουν συνεχώς, από την Α Δ Λυκείου, εξετάσεις για να καταφέρουν μετά τρία χρόνια να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, όσοι χωράνε. Εξετάσεις πανελλήνιες, τοπικές, περιφερειακές, κάπως σαν το Κύπελλο Ελλάδος και το πρωτάθλημα, με συνεχείς αγώνες για να νικήσεις τον συμμαθητή σου.

* Το προαίσθημά μου που είχα ότι αυτή η ιστορία της αναβάθμισης γυμνασίουλυκείου θα καταλήξει σε ακόμα περισσότερες εξετάσεις, δικαιώνεται, φοβάμαι· το άλλο κακό προαίσθημα είναι ότι θα περιλαμβάνει και περισσότερες ώρες θρησκευτικών το νέο πρόγραμμα- εύχομαι να μη δικαιωθώ και σε αυτό.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας την επισκέφθηκε την επιτροπή και δήλωσε ότι της έχει εμπιστοσύνη- ίσως ότι το έργο της θα ανοίξει δρόμο για αγωνιστικές καταλήψεις, που θα γεννήσουν νέους Τσίπρες, που θα εμπιστεύονται τις επιτροπές που θα ανοίγουν τον δρόμο για αγωνιστικές καταλήψεις, ντίλι ντίλι το καντήλι που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντίλι…

Diodorus@tovima.gr

Σιγά, έλληνες πολίτες! Μη σπεύδετε, μόλις είδατε μια παραίτηση, να χαρείτε. Το ότι ορισμένοι, σιωπηλοί, θλιμμένοι (π.χ. ο κ. Στυλιανίδης) δείχνουν να το διασκεδάζουν δεν έχει καμιά σχέση με την καρυωτακική «Πρέβεζα». Εκεί η διασκέδαση (στην «κηδεία») προϋπέθετε έναν «πεθαμό» απόαηδία. Στην προκειμένη περίπτωση, με φαρσοκωμωδία (του στυλ «στρίβειν διά του αρραβώνος» ή διά της παραιτήσεως) μοιάζει. Γι΄ αυτό δυσκολεύομαι πάρα πολύ ώστε να παραμείνω, έστω και ελάχιστα,

Αισιόδοξος,@otenet.gr

***
Καλοκαίρι παλαιοτάτης δεκαετίας: «ΚΛΕΙΣΤΟΝ λόγω αναδουλειάς ένεκα η ζέστη – πάω θάλασσα Καλά Νερά Βόλου», έγραφε μαγαζάτορας στην πόρτα του μαγαζιού του κάπου στα ενδότερα του Θεσσαλικού κάμπου. Συνιστούμε ενθέρμως να θυροκολλήσει τα αυτά και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Παραθεριστών- και καλή ξεκούραση από την αναδουλειά τούς ευχόμεθα. Ούτε τα προνηπιαγωγεία δεν κλείνουν τέσσερις μήνες για καλοκαίρι.

Αβαδαίος,πάω βουνό – παίρνω τα βουνά

***
Η οικονομική ζωή της χώρας σωζόταν πάντα στη «μετάφραση». Παλαιότερα, με μετάφραση του νομίσματος, με υποτιμήσεις ή διολισθήσεις. Το ίδιο και σήμερα παρά το ευρώ: το «SΟS εκπέμπει η ελληνική οικονομία» μεταφράζεται σε «“ο σώζων εαυτόν σωθήτω”, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών » και η η κατάστασή μας μοιάζει ελέγξιμη.

ο επενδυτής εκ Ξάνθης 8

***
Στην επιστολή του κ. Φ. Μαρτάκου «Περί φανατισμού και μισαλλοδοξίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας»θα ήθελα να απαντήσω ότι αν θέλει να δει πόσο μισαλλόδοξοι και φανατικοί είναι οι καθολικοί, προτεστάντες, southern baptists, μεθοδιστές, ευαγγελιστές και όποια άλλη χριστιανική ομάδα υπάρχει (και υπάρχουν πολλές) δεν έχει παρά να μας επισκεφθεί στις ΗΠΑ και θα καταλάβει τη διαφορά από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Τα 300 εκατομμύρια ορθόδοξοι δεν υπάρχουν, είναι αόρατοι, για όλα αυτά τα χριστιανικά δόγματα. Αν θέλει να ακούσει «πύρινα κηρύγματα» από την τηλεόραση επί καθημερινής βάσεως, εδώ είμαστε, τότε θα καταλάβει τη διαφορά. Ο εξωραϊσμός των άλλων χριστιανικών δογμάτων στην Ελλάδα σε σχέση με την Ορθοδοξία και λανθασμένος είναι και απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Δρ Κ. Γ. Φούντζουλας,Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ

***
Οταν το κυβερνητικό κόμμα επιβάλλει στους βουλευτές του τι θα ψηφίσουν, αυτό σημαίνει ότι η εκτελεστική εξουσία μπλέκει τα μπούτια της με αυτά της νομοθετικής· επίσης, όταν οι βουλευτές όλων των κομμάτων καλούνται να αποφασίσουν αν συνάδελφός τους είναι ένοχος ή όχι, τότε τα μπούτια της νομοθετικής μπλέκονται με εκείνα της δικαστικής. Ακόμη: όταν ο Κάρολος, όχι ως άτομο αλλά ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, προσέρχεται σε ναό των χριστιανών για να απαγγείλει το «Πιστεύω» του(ς), η πολιτεία μπαίνει κάτω από το φουστάνι της θρησκείας. Εν ολίγοις: παρτούζα στην πελούζα του ξενοδοχείου η «Ελλάς»- και ας ακούμε για διακριτές εξουσίες και ανεξίθρησκο κράτος.

Γ. Κ. @otenet.gr

***
Εδώ και κάτι μήνες επέλεξες οπτική Αθανασάκη και ήτανε φυσικό να χάσεις το χιούμορ σου… Μα, στον θεό σου,- αφήνεις ακατάβρεχτο έναν Γ. Παπανδρέου που ό,τι θυμάται χαίρεται και δηλώνει «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»;δεν βρήκες λέξη να πεις για τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ που μόνο σε μία δήλωσή του (αυτή για τους σεισμούς στην Ιταλία) δεν κατηγόρησε ευθέως την- έστω και εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα- κυβέρνηση για ενοχή, συνενοχή, φαυλότητα, καταστροφικότητα, αναξιοπιστία κτλ.;

Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη

***
Για πολλά μπορείς να κατηγορήσεις τον Πρωθυπουργό, όχι όμως για μη προώθηση των εθνικών θεμάτων: στην πρόσφατη Σύνοδο της Ενωσης στην Πράγα (7.5.09) μοίραζαν στους ξένους δημοσιογράφους CDs με τη συμμετοχή του Σάκη στη Εurovision.

Δημήτριος Τσεχίας