Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ιδρύθηκαν το 1970 από τον εφοπλιστή και τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη και από τότε ως και σήμερα περιήλθαν δύο φορές στον έλεγχο του κράτους, το 1975 και το 1995, και δύο φορές σε ιδιώτες, το 1992 και το 1997.

Από το 1997 ως και τώρα δραστηριοποιούνται υπό τη διαχείριση του ομίλου Νεωρίου, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο του κ. Ταβουλάρη, αλλά και άλλων συνεργατών του. Το 1974 στα Ναυπηγεία Ελευσίνας απασχολούνταν περίπου 3.500 εργαζόμενοι, ενώ το 1992 μειώθηκαν στους 1.800.

Σήμερα εκτιμάται ότι τα Ναυπηγεία απασχολούν 1.000 εργαζομένους, από τους οποίους οι 750 είναι μόνιμοι και οι 250 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, ανάλογα με τον όγκο των εργασιών. Οι εργασίες των Ναυπηγείων Ελευσίνας επικεντρώνονται στην κατασκευή πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και σε σειρά άλλων μεγάλων κατασκευών. Σημαντική όμως είναι η παρουσία της μονάδας στον τομέα των επισκευών και των μετασκευών, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερα από 150 πλοία το έτος διέρχονται από τη μονάδα για την εκτέλεση διάφορων εργασιών.

Το Νεώριον Σύρου ιδρύθηκε το 1861 και η παρουσία του είναι απόλυτα συνυφασμένη με την προσπάθεια της Ελλάδας να αναπτυχθεί στον τομέα της βιομηχανίας. Στη πραγματικότητα αποτελεί την πρώτη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και ως και σήμερα θεωρείται μια υψηλών προδιαγραφών βιομηχανική μονάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο Νεώριον Σύρου ναυπηγήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα το πρώτο ελληνικό μεταλλικό πλοίο.

Το 1969 ξεκινά η σύγχρονη πορεία του Νεωρίου Σύρου, όταν περιέρχεται στην ιδιοκτησία της οικογένειας Γουλανδρή, η οποία εφάρμοσε άμεσα ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών του. Την περίοδο εκείνη κατασκευάζονται δύο πλωτές δεξαμενές, ενώ δημιουργούνται νέα μηχανουργικά εργαστήρια. Ταυτόχρονα επεκτείνονται οι προβλήτες της μονάδας και σταδιακά αυξάνεται συνεχώς η απασχόληση εργαζομένων. Το 1979 η οικογένεια Γουλανδρή αποχωρεί από τη μονάδα, τον έλεγχο της οποίας αναλαμβάνουν οι τράπεζες Εθνική και ΕΤΒΑ, ως και το 1992 που η κυβέρνηση αποφασίζει το κλείσιμό του.

Η μονάδα παρέμεινε σε καθεστώς αργίας ως και τον Σεπτέμβριο του 1994, οπότε το Νεώριον μεταβιβάζεται στην εταιρεία Νεώριον Νέα ΑΕ Ναυπηγείων Σύρου και επανέρχεται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης. Νέες σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιούνται στη μονάδα, η οποία τώρα επεκτείνει τη δραστηριότητά της στη ναυπήγηση νέων πλοίων, ενώ συνάμα αρχίζει να φλερτάρει και τη ναυπηγική αγορά σκαφών αναψυχής υψηλού επιπέδου.