‘Εναν Ρεπουμπλικανό, τον κυβερνήτη της Γιούτα Τζον Χάντσμαν, 49 ετών, διόρισεο Αμερικανός πρόεδρος πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος.

Ο Χάντσμαν, ανερχόμενος αστέρας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, θεωρείται πιθανός αντίπαλος του Ομπάμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2012.

Είναι γνώστης της γλώσσας των μανδαρίνων (αξιωματούχων και γραφειοκρατών της αυτοκρατορικής Κίνας).

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα συνεργαζόμενες με την Κίνα».

«Η μακρά σταδιοδρομία του κυβερνήτη Χάντσμαν στην υπηρεσία της χώρας τον προετοιμάζει κατάλληλα ώστε να είναι ειλικρινής με τους Κινέζους φίλους μας όταν διαφωνούμε μαζί τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και άλλα προβλήματα» προσθέτει ο Ομπάμα στην ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει το Reuters, οΑμερικανός πρόεδρος είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο με αντικείμενο διάφορες «περιφερειακές απειλές» που συμπεριλαμβάνουν τη Βόρειο Κορέα και το Πακιστάν.