«Δεν είναι διόλου εύκολη δουλειά (σ.σ.:οι εκλογές).

Καθένας πολιτικός πρέπει να κατακτήσει τον ψηφοφόρο, να τον φέρει κοντά στις ιδέες του, να του δημιουργήσει τέτοια σύγχυση εν κρανίω ώστε να του αποσπάσει την ψήφο του. Αυτό σε κομψή μετάφραση ονομάζεται ενημέρωση του πολίτη. Δεδομένουόμωςότι κάθε κόμμα και μάλιστα κάθε υποψήφιος έχει την αξίωση να φωτίσει τον ψηφοφόρο με τα δικά του φώτα, φαντάζεστε τι ωραίο μπέρδεμα δημιουργείται στο μυαλό του άμοιρου αυτού. Τον τραβολογάνε από ΄δώ κι από ΄κεί και πιο συχνά ψηφίζει περίπου στην τύχηενδίδοντας στις πλέον περίεργες εκτιμήσεις». Από άρθρο του Εμίλ Ζολά με τίτλο «Ο προεκλογικός πυρετός» το οποίο δημοσιεύτηκε στον «Figaro» στις 8 Αυγούστου 1881.

Ενώ όμως εμείς διαβάζουμε τους γάλλους στοχαστές, πέρα από τον κόσμο των ιδεών, στην πραγματική ζωή, η αγωνία κορυφώνεται. Αγωνία μπροστά στην αυριανή ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή των ονομάτων που θα απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ; Δεν θέλω να πληγώσω τους «γαλάζιους» άρχοντες της χώρας, πολύ φοβούμαι όμως ότι εν προκειμένω το έθνος έχει μεγαλύτερη αγωνία για το αν ο αοιδός Σάκης Ρουβάς θα καταφέρει να κερδίσει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Εurovision με το… παραδοσιακό άσμα «Τhis is our night», δοξάζοντας την πατρίδα ως τα πέρατα της Σιβηρίας. Ο,τι και να λέμε, ο κ. Ρουβάς είναι πολύ πιο επικοινωνιακός από τον κ. Καραμανλή. (Πώς δεν τον σκέφτηκαν για επικεφαλής σε κανένα ευρωψηφοδέλτιο;)

Εν τω μεταξύ μείζον εθνικό ζήτημα έχει προκληθεί (στα τηλεοπτικά κανάλια) με την ανάρμοστη συμπεριφορά των Σκοπιανών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Πήγαν οι αχρείοι και δίπλα σε μια ζωγραφιά με την ελληνική σημαία την οποία φιλοτέχνησε ο κ. Ρουβάς (ναι, ζωγραφίζει κιόλας ο πολυτάλαντος!) σε τοίχο κάπου στο κέντρο της Μόσχας ζωγράφισαν τη δική τους σημαία και έγραψαν από πάνω «Μακεδονία». Τα παιδία παίζει ανόητα μικροπολιτικά παιχνίδια στο πανηγυράκι της ευρωπαϊκής ποπ και εμείς τσιμπάμε. Ούτε να διασκεδάσουμε πλέον δεν μπορούμε, απαλλαγμένοι από σκοπιμότητες και φαγωμάρες. Κατά τα άλλα, «this is our night»!

«Αυτή είναι η νύχτα μας». Η εθνική μας νύχτα.

Για την οποία δεν προβλέπεται ξημέρωμα;

Μπορεί να έλειπε σε ταξίδι για δουλειές, στην Κίνα, η μισή του καρδιά όμως στη Siemens βρισκόταν. Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος από το Πεκίνο, όπου προήδρευσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, αναφέρθηκε και πάλι στην υπόθεση με τις μίζες της γερμανικής εταιρείας. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση που έχει το ΠαΣοΚ και προσθέτοντας: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με κακές πρακτικές, έστω και αν αφορούν στελέχη όλων των κομμάτων». Οι «γαλάζιοι» όμως δεν είναι, ως φαίνεται, έτοιμοι. Και αμφιβάλλω αν θα είναι έτοιμοι ποτέ…

Πίσω στο Πεκίνο, όπου ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του συναντώντας μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Κίνας κ. Χου Ζιντάο. Σας θυμίζω ότι τον περασμένο Ιούνιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας είχε επισκεφθεί την Κίνα, ενώ μερικούς μήνες μετά, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο κ. Ζιντάο είχε ανταποδώσει την επίσκεψη. Τέτοιες αγάπες! Γιατί, εδώ που τα λέμε, μπορεί να θεωρούμαστε μακρινοί πολιτισμοί, λαοί χωρίς κοινές συνιστώσες, αλλά τελικά έχουμε και κάτι που μας δένει: εκείνοι είναι Κινέζοι και εμείς κάνουμε παραδοσιακά τους… Κινέζους όποτε θέλουμε να σκεπάσουμε τις λαμογιές μας.

Για να επιστρέψω όμως, εκ νέου, στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν κουράζεται να καταγγέλλει τις «γαλάζιες» λαμογιές (που τελευταίως παρουσιάζουν εντυπωσιακή άνθηση), με την επιστροφή του στην Αθήνα θα ανακοινώσει και εκείνος, αύριο, την ίδια δηλαδή ημέρα με τον κ. Καραμανλή, τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ. Αυτό δήλωσε ο ο εκπρόσωπος του Κινήματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος θα έχει «τα καλύτερα δυνατά χαρακτηριστικά για να δώσουμε μια μεγάλη πολιτική μάχη». Μετά το σημερινό σασπένς της Εurovision το κυριακάτικο σασπένς των «πράσινων» και των «γαλάζιων» ευρωψηφοδελτίων. Θα τις αντέξει τόσες απανωτές συγκινήσεις η δόλια μου καρδιά;

«Σκέφτηκες άραγε ποτές/ σ΄ ένα σταθμό, σ΄ ένα εξπρές/ πόσοι καημοί, πόσες χαρές/ πόσες λαχτάρες». Και πόσοι εκνευρισμοί, θα πρόσθετα εγώ στο τραγούδι του Γιάννη Σπανού. Ειδικά όταν το εξπρές του λαοφιλούς άσματος είναι ελληνικό και σέρνεται στις ράγες καταταλαιπωρώντας τους επιβαίνοντες. Βλέπετε, ενώ παγκοσμίως δίκτυα και συρμοί εκσυγχρονίζονται, ο ΟΣΕ απαξιώνεται. Και η Ελλάδα… χάνει το τρένο του 21ου αιώνα. Αυτό τη στιγμή που η Τουρκία όχι μόνο κατασκεύασε μια ταχύτατη σιδηροδρομική γραμμή (χωρίς κοινοτικά κονδύλια, παρακαλώ) για να ενώσει την Κωνσταντινούπολη με την Αγκυρα αλλά και σχεδιάζει υπόγειο σιδηροδρομικό τούνελ στον Βόσπορο που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία! Κοντολογίς, «σ΄ ένα εξπρές είσαι κι εσύ/ που τρέχει πάνω στη ζωή», αν είσαι Τούρκος.

Ενώ, αν είσαι Ελληνας, «είδες οι έρημοι σταθμοί/ πώς σου ματώνουν την ψυχή/ όταν απάνω στη γραμμή/ πέφτει το βράδυ». (Για την ιστορία, τους στίχους τού «Σ΄ ένα εξπρές» που τραγούδησε μοναδικά η Βίκυ Μοσχολιού έγραψε ο Κυριάκος Ντούμος. ) Νέο κύμα αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτή τη λύση στρέφεται (για μία ακόμη φορά) η κυβέρνηση, μπας και γεμίσει τα άδεια ταμεία. Αυτό μετά τις ευρωεκλογές, σε μια χρονιά όπου το έλλειμμα του προϋπολογισμού πιθανώς να προσεγγίσει ακόμη και το 6%, ενώ το δημόσιο χρέος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 100% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ετσι, στον δρόμο που άνοιξε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα βαδίσει, ως φαίνεται, και ο κ. Ι. Παπαθανασίου, μπαίνοντας στον πειρασμό να διαθέσει (όπως και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομίας) ποσοστά μετοχών επιχειρήσεων δημοσίου χαρακτήρα που έχουν παραμείνει υπό κρατική διοίκηση για να μπαλώσει τρύπες.

Τελικά, αυτή η κυβέρνηση δεν χρειάζεται υπουργό Οικονομίας, τη «Θαυμαστή μπαλωματού» του Λόρκα χρειάζεται, έστω στο αρσενικό της!

Κύριε διευθυντά

Πόσο άλλαξε μέσα σε τρία χρόνια! Στον νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη αναφέρομαι. Ο οποίος, αν τον Μάιο του 2006 διοργάνωνε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στέλνοντας το μήνυμα «Κάπνισμα θανατηφόρο σε κάθε μορφή ή παραλλαγή», τις προάλλες ζήτησε από τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο να μην εφαρμόσει αυστηρά την απαγόρευση του φουμάρειν στους δημόσιους χώρους. Παρά να αφήσει τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ κτλ. να επιλέξουν αν τα καταστήματά τους θα είναι καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Ξαφνικά αποφάσισε ότι η νικοτίνη δεν σκοτώνει; Ή, δεδομένου ότι «καταφθάνουν στο γραφείο μου διαμαρτυρίες ιδιοκτητών καταστημάτων ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης», τρέμει τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι (εξ Ευρώπης) απαγορεύσεις στη δική του δημοτικότητα; Αν και ένας Ψωμιάδης δεν μπορεί να σκέφτεται μόνο τα ψηφαλάκια… Μπορεί;

Μετά τιμής ΠΑΝΔΩΡΑ (του αντικαπνιστικού)