Πολιτικά μηνύματα με πρωταγωνιστές γουρούνια αξιοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να προβάλει το έργο της. Συγκεκριμένα, το «παράδοξο των χοίρων» επιστράτευσε τις προάλλες ο εικονιζόμενος στο σκίτσο κ. Γ. Σουφλιάς για να τονίσει τη σημασία των έργων στη λίμνη Κάρλα και στο φράγμα Γυρτώνης στη Θεσσαλία. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισκέφθηκε τα έργα και, όπως ήταν φυσικό, οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κόντεψαν να ποδοπατηθούν προκειμένου να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του. Μοναδική εξαίρεση ο βουλευτής Λάρισας κ. Μάξιμος «Μαντ Μαξ»- Χαρακόπουλος, που ως αγαπημένο παιδί του Σαρακατσάνου έχει όσες φωτογραφίες θέλει.

Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε υπερήφανος για την ολοκλήρωση έργων που οι κάτοικοι της περιοχής συζητούσαν από το 1974 αλλά κανένας δεν πίστευε ότι ποτέ θα υλοποιούνταν. «Τα έργα θα γίνουν στον κούρο από τα γουρούνια έλεγαν όλοι» θυμήθηκε ο υπουργός. Πρόκειται για έκφραση των Σαρακατσάνων που υπονοεί ότι κάτι δεν θα γίνει ποτέ, αφού και τα γουρούνια, ως φαλακρά, δεν κουρεύονται ποτέ.

Ευκαιρία να επισημάνω ότι, παρά τα έργα και τις εισηγήσεις Σουφλιά, στον «κούρο από τα γουρούνια» τοποθετείται χρονικά η ανάκαμψη των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, μια πρόβλεψη που απέτρεψε τον Πρωθυπουργό από την προκήρυξη «διπλών εκλογών» τις οποίες λέγεται ότι είχε υποστηρίξει με νέα εισήγησή του στις αρχές Απριλίου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

***
Εν τω μεταξύ, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Χαρακόπουλος υποστηρίζει εδώ και αρκετές ημέρες την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου για τη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Ως γνωστόν, ο «Μαντ Μαξ» είναι στρατηγός του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου. Κατά συνέπεια, η «Μάξιμουμ» υποστήριξη στη Μαριέττα έστειλε σε όλους το μήνυμα ότι ο ατρόμητος Αρης δεν επρόκειτο να αποδράσει από τον στοιχειωμένο πύργο της Παιδείας.

***
Ας το πούμε ανοιχτά: Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου δεν το βάζει κάτω. Διεκδικεί ρόλο στο σημερινό ΠαΣοΚ και δεν πρόκειται να τα παρατήσει ώσπου να τον κερδίσει. Εξάλλου ακόμη και όσοι πασόκοι ξινίζουν όταν ακούν το όνομά του αναγνωρίζουν ότι εξακολουθεί να διαθέτει μυαλό που παράγει τις πιο κοφτές οικονομικές αναλύσεις. Προ ημερών σε εκδήλωση σε κεντρικό βιβλιοπωλείο για την παρουσίαση τόμου μελετών του παπαντωνικού «Κέντρου Μελετών Προοδευτικής Πολιτικής» ο «Γιάννος του μέλλοντός μας» κ. Α. Λοβέρδος ομολόγησε ότι το ΠαΣοΚ χρειάζεται τον Γιάννο. Το ίδιο υποστηρίζουν με πρωτοβουλία τους πέντε μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Πέντε διμερή επιμελητήρια, το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνοβρετανικό, το Ελληνογαλλικό, το Ελληνογερμανικό και το Ελληνοϊταλικό, καλούν τον Γιάννο την Τρίτη στις 19.00 στη «Μεγάλη Βρεταννία» για να μιλήσει για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Δεν ξέρω τι θα πει ο Γιάννος, αλλά το παρήγορο είναι ένα: ότι οι μεγάλες δυνάμεις πιστεύουν ότι θα υπάρχει Ελλάδα και την επόμενη δεκαετία.

***
Πολλοί απολαμβάνουν παραστάσεις χορού. Ελάχιστοι όμως έχουν το προνόμιο να χορεύουν για χάρη τους πέντε… ελικόπτερα Απάτσι. Ενας από αυτούς είναι φυσικά ο κ. Κ. Τασούλας . Ηταν η στιγμή που η άσκηση «Σάρισσα 2009» έφθασε στο κρεσέντο της μπροστά στον υφυπουργό Αμυνας και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ κ. Δ. Γράψα , ΓΕΑ κ. Ι. Γιάγκο και ΓΕΝ κ. Γ. Καραμαλίκη. Εφθασαν λοιπόν πέντε Απάτσι σε σχηματισμό πάνω από τους επισήμους, στάθηκαν για λίγο ακίνητα και έπειτα με μια συγχρονισμένη χορευτική κίνηση χαιρέτισαν την ηγεσία.

«Ο στρατός είναι μία από τις πιο συναρπαστικές οάσεις αποτελεσματικότητας, οργάνωσης και πειθαρχίας στην Ελλάδα» σχολίασε αργότερα ο κ. Τασούλας. «Μα πώς είναι δυνατόν η πειθαρχία να θεωρείται συναρπαστική;» αναρωτήθηκε συνεργάτης μου. «Είναι τόσο σπάνια που γίνεται συναρπαστική» ήταν η πληρωμένη απάντηση του υφυπουργού. ***
Συναρπαστική είναι και η απόφαση του υπουργού Μεταφορών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη να εγκαινιάσει την 1η Ιουνίου τον «Προαστιακό Θράκης». Ο ευρηματικός Εύρης επιβάλλει δρομολόγια με επιστροφή από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή και Ξάνθη. Σωστά λοιπόν οι Πρωθυπουργοί προνοούν και επιλέγουν υπουργούς με γεωγραφικά κριτήρια. Είναι η μοναδική συνταγή για να γίνει έστω κάποιο έργο…