Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη μεταπολεμική της ιστορία σημείωσε η γερμανική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να συρρικνώνεται κατά 3,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το 1970, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,7%, έπειτα από επιβράδυνση 1,7% που είχε σημειώσει την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σημειώνει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Πρόκειται για μία δραματική βουτιά και για τη χειρότερη αρχή που θα μπορούσαμε να φανταστούμε», δήλωσε ο Γιούργκεν Μίκελς, οικονομολόγος στο Citygroup του Λονδίνου. «Τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα, αλλά ούτε και πολύ καλύτερα. Αμφιβάλλω αν η οικονομία θα μπορέσει να σημειώσει θετικούς αριθμούς ανάπτυξης φέτος».

Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε ραγδαία πτώση των εξαγωγών, σε ρυθμό πολύ ταχύτερο από αυτό των εισαγωγών και μείωση των επενδύσεων, βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην τριμηνιαία αυτή συρρίκνωση.