Νέες κατηγορίες επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών πρόκειται να εντάξει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών στον πίνακα της έκπτωσης δαπανών με αποδείξεις, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και οι φορολογούμενοι να απολαύσουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου σε σχέση με τα ισχύοντα. Σήμερα οι πολίτες ζητώντας αποδείξεις από κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, μεσιτικά γραφεία, ταβέρνες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κτλ.,

έχουν τη δυνατότητα να εκπέσουν από το εισόδημά τους ως και 8.000

ευρώ για σύνολο αξίας αποδείξεων 20.000 ευρώ (40% έκπτωση) και να γλιτώσουν φόρο ως 3.200 ευρώ. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι δεν ζητούν απόδειξη διότι αυτή δεν εκπίπτει από την εφορία. Αυτό σημαίνει αυτόματα αύξηση της φοροδιαφυγής και κυρίως του ΦΠΑ που τους πρώτους μήνες του έτους βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Εφαρμόζεται με επιτυχία
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο μέτρο σταδιακά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται με επιτυχία από την πλευρά των φορολογουμένων, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι ζητώντας απόδειξη έχουν σημαντικό όφελος από την επιστροφή φόρου. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι ο υπάρχων πίνακας δαπανών δεν είναι επαρκής προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο σύνολό της. Για τον λόγο αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας δέχεται εισηγήσεις και αναμένεται να συμπεριλάβει σε φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο το φθινόπωρο του 2009 νέες κατηγορίες, όπως είναι οι αποδείξεις από ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, δίδακτρα τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, καθαριστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, ενώ δεν αποκλείεται σε δεύτερη φάση να ακολουθήσουν τα καταστήματα με είδη υπόδησης και ένδυσης, ήδη αισθητικής και καλλυντικών κτλ.

Παροχή γευμάτων
Σήμερα η εφορία δεν αναγνωρίζει τις αποδείξεις για την παροχή γευμάτων σε εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης (φαστ φουντ) και σε εστιατόρια που βρίσκονται μέσα σε ξενοδοχεία και πλοία.

Επίσης, δεν αναγνωρίζεται η έκπτωση της δαπάνης σε καφενείακυλικεία, καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, κέντρα εκμετάλλευσης αυτόματων μηχανικών παιγνίων, ντίσκο, καντίνες, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοζαχαροπλαστεία, καφεζαχαροπλαστεία ή καφετέριες με υπηρεσίες χρήσης Ιnternet, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης σφαιριστηρίου, καθώς και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης θεάτρου, κινηματογράφου και λοιπών δημοσίων θεαμάτων.