Η διόρθωση στη Wall Street και στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης κράτησε μόλις τρεις ημέρες. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι τα κεφάλαια δεν εγκατέλειψαν τις μετοχές αλλά αναζητούσαν κάποιες καλύτερες συμφωνίες. Ετσι χθες οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν, παρά τα νέα αρνητικά οικονομικά στοιχεία. Ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,62% και οι άλλοι δύο δείκτες Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq ενισχύονταν 1% και 1,75% αντίστοιχα περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Στην Ευρώπη, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 0,72%, 0,23% και 0,11% αντίστοιχα, αλλά η Αθήνα δεν τα κατάφερε και έκλεισε με πτώση 0,58%. Ακόμη και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,18%, παρ΄ ότι τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι η συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας έγινε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων σχεδόν 40 ετών το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι τρεις κυριότερες αιτίες της δραματικής συρρίκνωσης της οικονομίας της Ισπανίας για τρία κατά σειρά τρίμηνα εκτιμάται ότι είναι ο καλπασμός της ανεργίας, η περαιτέρω εξασθένηση της ζήτησης από τους καταναλωτές και η νέα επιδείνωση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε 1,8% μεταξύ του τέλους Δεκεμβρίου και του τέλους Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισπανίας. Είχε επίσης συρρικνωθεί 1% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Ούτε τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ παραμένουν διστακτικοί στα έξοδά τους θορύβησαν τους επενδυτές. Επίσης αρνητικά ήταν και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ καθώς επιβεβαίωσαν ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 32.000 και έφθασαν στις 637.000 την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου. Πάντως το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στην πτώχευση της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler. Εξαιτίας της χρεοκοπίας της στις 30 Απριλίου η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έκλεισε τα 30 εργοστάσιά της από την 1η Μαΐου προκειμένου να αναδιοργανωθεί.

Πιστεύουν οι επενδυτές ότι τα επίπεδα της ανεργίας δεν θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται στις ΗΠΑ. Την αισιοδοξία τους αυτή στηρίζουν στα στοιχεία που έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε η κρίσιμη καθίζηση και στην αγορά εργασίας. Πράγματι χάθηκαν 539.000 θέσεις εργασίας από όλους τους τομείς της οικονομίας τον Απρίλιο, εκτός του αγροτικού, από 699.000 θέσεις εργασίας που είχαν χαθεί τον Μάρτιο. Πρέπει να σημειωθεί ότι για πέντε κατά σειρά μήνες οι απώλειες των θέσεων εργασίας ξεπερνούσαν τις 600.000 τον μήνα στις ΗΠΑ, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ, τουλάχιστον από το 1930, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία αυτά. Η καταστροφική συρρίκνωση της απασχόλησης από τον Δεκέμβριο του 2007 που ξεκίνησε η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχει οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας όμως εκτινάχθηκε στο 8,9% τον Απρίλιο από 8,5% τον Μάρτιο, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα από το 1983. Και είναι γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας πλήττουν απευθείας το εισόδημα, μηδενίζουν την καταναλωτική διάθεση των νοικοκυριών και φρενάρουν την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από την πτώση των λιανικών πωλήσεων για δεύτερο κατά σειρά μήνα, τον Απρίλιο, στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στον κόσμο, η Wal-Μart, ανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη της παρέμειναν στάσιμα το τρίμηνο που έληξε στις 30 Απριλίου, παρ΄ ότι κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές με τις χαμηλές τιμές της. Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της οικονομικής ανάκαμψης ο διευθύνων σύμβουλος της Wal-Μart Μάικ Ντουν απάντησε ότι παραμένει επιφυλακτικά αισιόδοξος όσο θα αυξάνεται η ανεργία.