Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση των έξι υποψηφίων καλλιτεχνών για το 6ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ, τον σημαντικότερο θεσμό ανάδειξης και επιβράβευσης της νέας καλλιτεχνικής παραγωγής στην Ελλάδα. Εφέτος η Επιτροπή Επιλογής, η οποία αποτελείται από την πρόεδρο του Ιδρύματος Ν. Π. Γουλανδρή Σάντρα Μαρινοπούλου, την επιμελήτρια, κριτικό τέχνης και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας Ξένια Καλπακτσόγλου , την επιμελήτρια, κριτικό τέχνης και δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Κοροξενίδη, τον επιμελητή και κριτικό τέχνης Σωτήρη Μπαχτσετζή και τον καλλιτέχνη Στέφανο Τσιβόπουλο, επέλεξε τους Αθανάσιο Αργιανά, Βαγγέλη Βλάχο, Χάρι Επαμεινώντα,Ειρήνη Ευσταθίου, Ραλλού Παναγιώτου και Γιώργο Σαπουντζή.

Εφέτος το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ συνεργάζεται με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου και φιλοξενείται η έκθεση, καθότι στον χώρο του ιδρύματος στη Νέα Ιωνία παρουσιάζεται ήδη η έκθεση «Α Guest + Α Ηost = Α Ghost- Εργα από τη Συλλογή Δάκη Ιωάννου». Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα στους Νέους», με το οποίο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης «ανοίγει έναν διάλογο με τους νέους,ενημερώνει το κοινό για τη σύγχρονη δημιουργία και ενισχύει ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών».

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Τζιρτζιλάκης υποστήριξε ότι το βραβείο αποτελεί και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την ίδια την κοινωνική λειτουργία της διαδικασίας της επιβράβευσης και το πώς αυτή επηρεάζει τον σύγχρονο πολιτισμό, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τον διεθνή χαρακτήρα της ήδη σημαντικής σταδιοδρομίας των υποψηφίων. Πράγματι, η έκθεση- η διάταξη και το γενικό ύφος της οποίας, αυστηρά, καθαρά και ακριβή, εξυπηρετούν και υποστηρίζουν άρτια τα συγκεκριμένα έργα- δείχνει έναν μεγάλο βαθμό ωριμότητας: παρά τη νεότητά τους, όλοι ανεξαιρέτως οι καλλιτέχνες έχουν αναπτύξει τα προσωπικά τους ιδιώματα σε αδιαμφισβήτητα υψηλό επίπεδο.

Ο νικητής θα επιλεγεί εκ των έξι υποψηφίων από κριτική επιτροπή την οποία αποτελούν ο πρόεδρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ Δάκης Ιωάννου, η διευθύντρια του Νew Μuseum of Contemporary Αrt της Νέας Υόρκης Λίσα Φίλιπς, η διευθύντρια του Ιδρύματος Sandretto Re Rebaudengo Ρer L΄ Αrte του Τουρίνου Πατρίτσια Σαντρέτο Ρε Ρεμπαουντένγκο , ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Βερολίνου Ούντο Κίτελμαν, ο διευθυντής της αίθουσας τέχνης Deitch Ρrojects της Νέας Υόρκης Τζέφρι Ντάιτς και ο καλλιτέχνης Τόμας Στρουθ, και η απονομή του βραβείου (με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ) έχει οριστεί για τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 και Μέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1, τηλ. 210 7228.321, www.cycladic.gr.