ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ Ποτάμι προσφύγων εγκαταλείπει την κοιλάδα του θανάτου στη Σουάτ του Βορειοδυτικού Πακιστάν, όπου μαίνονται άγριες μάχες μεταξύ του στρατού και των ισλαμιστών Ταλιμπάν. Οι ξεριζωμένοι ανέρχονται ήδη σε 1,3 εκατ. ανθρώπους που συνωστίζονται σε καταυλισμούς προσφύγων για να σωθούν από τον πόλεμο. Για ανθρωπιστική καταστροφή με θύματα κυρίως αμάχους μίλησε ο ΟΗΕ. Την ίδια ώρα στο γειτονικό Αφγανιστάν τουλάχιστον 93 παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα 140 θύματα των αμερικανικών βομβαρδισμών και των μαχών με τους Ταλιμπάν στην επαρχία Φαρά.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι ζήτησε διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση με τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες από τις μάχες που συνεχίζονται επί τρεις εβδομάδες.

Από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο πακιστανός πρόεδρος δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να προκαλέσουμε την προσοχή του κόσμου στην ανθρωπιστική καταστροφή που συμβαίνει τώρα στο Πακιστάν. Οι εκτοπισμένοι κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα:σπίτια,περιουσίες, όλα τους τα υπάρχοντα». Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται εδώ και δέκα ημέρες ανάμεσα στον τακτικό στρατό και στους Ταλιμπάν στην περιοχή της κοιλάδας Σουάτ. Αυτοί προστίθενται σε άλλους 500.000 που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια.

«Το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν εξοντώνουν ανθρώπους και χρησιμοποιούν τους πληθυσμούς ως ανθρώπινη ασπίδαδεν πρέπει να αποτελεί λευκή επιταγή για τον στρατό του Πακιστάν» δήλωσε ο διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Ηuman Rights Watch για την Ασία Μπραντ Ανταμς. Η οργάνωση αυτή, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, διαβεβαιώνει ότι έχει πληροφορίες «για αμάχους που σκοτώνονται και για περιουσίες που καταστρέφονται από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του πακιστανικού στρατού».

Η ΗRW τονίζει ακόμη ότι έχει δεχθεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Ταλιμπάν ναρκοθετούν τα περίχωρα πόλεων για να εμποδίσουν τους αμάχους να τις εγκαταλείψουν «ώστε να τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες για να αποτρέψουν επιθέσεις του στρατού».

Χθες Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε στρατιωτική αποθήκη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και κατέστρεψαν οκτώ οχήματα. Λίγο προτού ξημερώσει «40 ή 50 ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν σε αμαξοστάσιο που βρίσκεται σε προάστιο της Πεσαβάρ. Πέταξαν πολλές εμπρηστικές βόμβες και διέφυγαν» είπε ένας αξιωματικός. Δύο φορτηγά με τρόφιμα που προορίζονταν για τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων τουλάχιστον 93 παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα 140 θύματα των αμερικανικών βομβαρδισμών και των μαχών με τους Ταλιμπάν στην επαρχία Φαρά του Αφγανιστάν, σύμφωνα με αφγανό βουλευτή που ερευνά τους θανάτους.

Σύμφωνα με κατάλογο ο οποίος συντάχθηκε με βάση στοιχεία τραυματισμένων και οικογενειών θυμάτων, το μικρότερο σε ηλικία από τα θύματα φέρεται να είναι ένα βρέφος ηλικίας μόλις οκτώ ημερών.

Στο τελευταίο περιστατικό βίας βομβιστής καμικάζι αυτοκτονίας επετέθη χθες σε νατοϊκή βάση στην πόλη Χοστ στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άμαχοι.