Τον κίνδυνο που διατρέχει το ΑΣΕΠ να νομιμοποιεί με το κύρος του διαγωνισμούς τους οποίους ουσιαστικά δεν μπορεί να ελέγξει, την « πλήρη επάνοδο στην ασυδοσία των προσλήψεων » με άλλα λόγια, επισημαίνει η Ανεξάρτητη Αρχή στην ετήσια έκθεσή της την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα- αμέσως μετά την παράδοσή της στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου κ. Γ. Βέη.

Το ΑΣΕΠ διατρανώνει το δικό του «ως εδώ και μη παρέκει», αρνείται επίμονα τη συρρίκνωση του ρόλου του και διεκδικεί το αυτονόητο: να μην περιορίζεται σε τυπικούς ελέγχους νομιμότητας, αφήνοντας πεδίον δόξης λαμπρόν σε δημόσιους φορείς που επιχειρούν προσλήψεις ημετέρων.

Δεν διστάζει πάντως να έλθει σε ρήξη ακόμη και με το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αφορμή ορισμένες «θολές» σκέψεις, σε σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις προσλήψεις στο υπουργείο Εξωτερικών. « Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς εννοεί το ΣτΕ. (…) Το ΑΣΕΠ δεν ιδρύθηκε για να διενεργεί έναν επιπλέον έλεγχο της νομιμότητας, όμοιο με εκείνο που έχει ανατεθεί στο ΣτΕ και στα διοικητικά δικαστήρια» σημειώνει, απαιτώντας στην ουσία τον έλεγχο της νομιμότητας των διορισμών « από κάθε άποψη και ουσιαστικά ».

Αξονας της έκθεσης είναι βεβαίως ο έλεγχος που διενήργησε το 2008: τα 17 πορίσματα-καταπέλτες, κυρίως για δήμους και για δημοτικές επιχειρήσεις, με τα οποία εντοπίζει τόσο πειθαρχικές όσο και ποινικές ευθύνες.

Υπόλογοι είναι οι Δήμοι Ανω Λιοσίων, Πειραιά, και Αλίμου, καθώς και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αργυρούπολης, το Πνευματικό Κέντρο αλλά και η Δημοτική Επιχείρηση Σχολών Εκπαίδευσης του Δήμου Κόνιτσας, η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικοπολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Πολυκάστρου, ο Αθλητικός Οργανισμός καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Περιστερίου.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης καθώς και η Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής, Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης του Δήμου Επανομής στη Θεσσαλονίκη, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Αριδαίας του Νομού Πέλλας, καθώς και η ομοειδής της στον Δήμο Μίκρας, η Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμαριάς και η Επιχείρηση Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Νομού Ζακύνθου.

Σοβαρά παραπτώματα εντοπίζει επίσης το ΑΣΕΠ στις διαδικασίες προσλήψεων από τη Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, το Κεφάλαιο Αποζημιώσεως Φορτ/τών Ξηράς Αθηνών (ΚΑΦΞΑ), το ΚΕΠ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών- Πειραιώς στο Σύνταγμα, καθώς και τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας.

Π αράλληλα η Ανεξάρτητη Αρχή επιμένει να στηλιτεύει τις συμβάσεις ανάθεσης έργου- καθεστώς πια σε δήμους, ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα-, καθώς υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Με έμφαση στην καταστρατήγηση του συστήματος προσλήψεων (οι συμβάσεις αυτές καλύπτουν παρανόμως πάγιες ανάγκες όταν είναι κενές οι σχετικές θέσεις μόνιμου προσωπικού), το ΑΣΕΠ ζητεί άμεσα μέτρα από το υπουργείο Εσωτερικών και τους γενικούς γραμματείς περιφερειών, ζητώντας ακόμη και την απόρριψη σχετικών συμβάσεων.

Αντιτίθεται σφοδρά δε ακόμη μία φορά στην προνομιακή εξασφάλιση εμπειρίας, είτε μέσα από συμβάσεις έργου είτε μέσα από τα προγράμματα Stage, και προτείνει την κατάργηση των διατάξεων που πριμοδοτούν κατά 50% τους υποψηφίους.