Η διαδικασία πτώχευσης της Chrysler ίσως διαρκέσει ακόμη και δύο χρόνια αντί για δύο μήνες, όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο Βloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η διορία των 60 ημερών που είχε δώσει στις 30 Απριλίου στην αυτοκινητοβιομηχανία ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ώστε να εξασφαλίσει αγοραστή δεν συνεπάγεται την αυτόματη χρεοκοπία της εταιρείας την 1η Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι στην Chrysler σε ένδειξη καλής θέλησης αποφάσισαν πάντως να μην απεργήσουν πριν από το… 2015. Η προθεσμία των 60 ημερών αφορά επομένως μόνο την πώληση των καλύτερων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας σε μια νέα οντότητα, ανέφερε το ίδιο πρόσωπο. Στη νέα εταιρεία θα συμμετέχει και η ιταλική Fiat. Στη συνέχεια οι πιστωτές της Chrysler θα διαγκωνιστούν για τα αζήτητα. Δηλαδή για τα εργοστάσια και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα περάσουν στη νέα εταιρεία. Από αυτά θα προσπαθήσουν να εισπράξουν όσα περισσότερα μπορούν με στόχο να «ρεφάρουν». Στα εργοστάσια που προορίζονται για πώληση συμπεριλαμβάνεται και η μονάδα του Ντιτρόιτ στην οποία κατασκευάζεται το σπορ μοντέλο Dodge Viper. Η όλη διαδικασία της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να κρατήσει χρόνια, εφόσον η εταιρεία που θα απομείνει θα επωμισθεί διάφορες υποχρεώσεις της παλαιάς Chrysler. «Θα χρειαστούν χρόνια για να τακτοποιηθούν τα απούλητα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις, εφόσον η διαδικασία διευθέτησης των χιλιάδων διεκδικήσεων είναι εξαιρετικά περίπλοκη» εξηγεί ο νομικός Μάρτιν Μπιένστοκ, σύμβουλος της General Μotors και της Chrysler Financial, για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των μονάδων παραγωγής αυτοκινήτων.

Από την παλιά Chrysler θα απομείνουν οκτώ εργοστάσια τα οποία αποτιμώνται από την ίδια την εταιρεία σε 2,4 δισ. δολάρια. Μερίδιο από την πώληση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων διεκδικούν, μεταξύ άλλων, η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία παραχώρησε δάνειο 4,5 δισ. δολαρίων στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και οι πιστωτές που διεκδικούν συνολικά 4,9 δισ. δολάρια. Ανάμεσά τους οι τράπεζες Citigroup και JΡ Μorgan και η εταιρεία ΟppenheimerFunds, πελάτης της οποίας είναι το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Βill & Μelinda Gates» του ιδρυτή της Μicrosoft Μπιλ Γκέιτς και της συζύγου του Μελίντα.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην Chrysler συμφώνησαν χθες με την αυτοκινητοβιομηχανία ότι δεν θα απεργήσουν τουλάχιστον ως το 2015! Η συμφωνία παρέτεινε την ισχύ προηγούμενης συμφωνίας ανάμεσα στην εταιρεία και στο Σωματείο Εργαζομένων στην Αυτοκινητοβιομηχανία (UΑW) και ισχύει πλέον ως τον Σεπτέμβριο του 2015. Το σωματείο UΑW συμφώνησε επίσης για την απόκτηση ποσοστού 55% στη νέα εταιρεία ως αντάλλαγμα για το 50% των υποχρεώσεων της Chrysler, συνολικού ύψους 10,6 δισ. δολαρίων, προς το συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων σε αυτήν.