Αντί 125.000.000 ευρώ απέκτησε η ΑΝΕΚ τον έλεγχο του 33,35% των μετοχών της Ηellenic Seaways που βρισκόταν υπό τη διαχείριση των Μινωικών Γραμμών, ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κκ. Ι. Βαρδινογιάννη και Ε. Γκριμάλντι. Το παραπάνω ποσό όπως έγινε γνωστό θα καταβληθεί τμηματικά στη διάρκεια των επόμενων τριών ετών ως και τα τέλη του 2012 και έτσι κλείνει και τυπικά ένας κύκλος επαφών μεταξύ των δύο πλευρών που είχε ξεκινήσει πέρυσι, όταν ο κ. Βαρδινογιάννης μέσω της κυπριακής Sea Star Capital είχε αποκτήσει τον έλεγχο του 35% της ίδιας εταιρείας που κατείχε ο κ. Π. Λασκαρίδης. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΝΕΚ, η διοίκησή της ενέκρινε σχέδιο συμφωνίας με τις Μινωικές Γραμμές το οποίο προβλέπει την απόκτηση του παραπάνω ποσοστού της Ηellenic Seaways. Ετσι τώρα η χανιώτικη εταιρεία εμφανίζεται να ελέγχει το 70% σχεδόν των μετοχών της Ηellenic Seaways.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται άλλωστε και η ανακοίνωση των Μινωικών Γραμμών, η οποία αναφέρει ότι μεταξύ των δύο πλευρών επιτεύχθηκε συμφωνία για την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατείχε η ηρακλειώτικη εταιρεία στη Ηellenic Seaways.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς και η Credit Swiss μετέχουν στη συμ φωνία αυτή ως εγγυητές της ΑΝΕΚ για την τμηματική καταβολή των 125.000.000 ευρώ προς τις Μινωικές Γραμμές, οι οποίες έπειτα από απόφαση του διαχειριστή τους κ. Ε. Γκριμάλντι αποφάσισαν να μη δημιουργήσουν εμπόδια στην παραχώρηση του 33,35% στην ΑΝΕΚ, παρέχοντάς της την ευκαιρία να σχεδιάσει εκείνη τον τρόπο αποπληρωμής.

Κατά την άποψη πολλών παρατηρητών της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς, η συμφωνία αυτή δεν αναμένεται να μεταβάλει σε κάτι την υφιστάμενη δομή του κλάδου, καθώς δεν μεταβάλλεται ο βαθμός ελέγχου της Ηellenic Seaways από την ΑΝΕΚ, η οποία ούτως ή άλλως εδώ και αρκετό καιρό οδηγούσε τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΗSW.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μεταξύ των δύο πλευρών, ΑΝΕΚ και Μινωικών Γραμμών, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις αναφορικά με τη σχέση των δύο εταιρειών και στις γραμμές της Αδριατικής, χωρίς ουδείς να αποκλείει ότι και στην περιοχή αυτή θα σημειωθούν εν ευθέτω χρόνω εξελίξεις.