Ερχονται τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων όλο το 24ωρο στα βενζινάδικα. Σε εφαρμογή της ρύθμισης που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, οι καταναλωτές θα μπορούν να ανεφοδιάζονται πλέον και σε κλειστά πρατήρια τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες. Σχετικήεγκύκλιος του υπουργού Ανάπτυξης άνοιξε χθες τον δρόμο για τη λειτουργία αυτόματων πωλητών στα πρατήρια. Προηγουμένως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφασή της είχε ήδη υποδείξει τον τρόπο αυτό εφοδιασμού των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών με καύσιμα ως ένα αναγκαίο μέτρο ενίσχυσης του ανταγωνισμού, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση των επιλογών του καταναλωτή, που δυνητικά οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές. Στην απόφαση αυτή αντιτάχθηκαν από την αρχή οι πρατηριούχοι εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται ο ανταγωνισμός, καταργούνται τα ωράρια εργασίας, αλλά και δημιουργούνται κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, κάτι που αμφισβητείται από το υπουργείο λόγω των προδιαγραφών ασφαλείας που θα τεθούν.

Στο υπουργείο λένε ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία περιορίζει την εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας μόνο στα πρατήρια και προσθέτουν ότι πρόκειται για δυνατότητα και όχι υποχρέωση, κάτι που σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από το προσωπικό των πρατηρίων θα εξακολουθούν να έχουν αυτή την επιλογή από τα διανυκτερεύοντα πρατήρια.

Εξάλλου, όπως έγινε χθες γνωστό από πετρελαϊκούς κύκλους, συνεχίζεται η διερεύνηση της Shell για την πώληση του δικτύου της στην Ελλάδα. Η πολυεθνική εταιρεία πάντως δεν φαίνεται να έχει ανάγκη από ρευστό και απλώς θέλει να ανταλλάξει το δίκτυό της με άλλο του εξωτερικού, συνεπώς είναι αμφίβολο ποιος θα βρεθεί για τέτοια ανταλλαγή.