ΜΟΣΧΑ Στο μεγάλο πανηγύρι του καναπέ 100 εκατ. τηλεθεατές αποθεώνουν τα αστέρια του ευρωπαϊκού πενταγράμμου. Η δύναμη του ανώνυμου πλήθους διατηρεί ακόμη θαλερό τον «θεσμό» που ενσαρκώνει ο μουσικός διαγωνισμός της Εurovision, ο οποίος κανοναρχεί έναν χορό εκατομμυρίων- πλην όμως αυτή τη φορά δεν διέφυγαν από τον προσεκτικό παρατηρητή κάποιες πολιτικές προεκτάσεις που έκαναν κάποιους να μιλήσουν για «μελωδικές ομοβροντίες».

Τον διαγωνισμό εφέτος διοργανώνει ως γνωστόν η περυσινή νικήτρια, η Ρωσία. Η οποία βρίσκεται σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τη Γεωργία, μετά τον σύντομο πόλεμο του περασμένου καλοκαιριού.

Φαίνεται όμως ότι η στρατιωτική ήττα της Γεωργίας τον περασμένο Αύγουστο δεν ήταν τίποτε μπροστά στη μουσική… πανωλεθρία που ακολούθησε. Η χώρα-«καρφί» στον ρωσικό οφθαλμό αποκλείστηκε από τη Εurovision διότι η οργανωτική επιτροπή έκρινε «υπέρμετρα πολιτικοποιημένο» το τραγούδι της. Ο τίτλος- αγγλιστί- τα λέει όλα: «We Don΄t Wanna Ρut Ιn». Ηχητικώς ακούγεται το όνομα του Βλαντίμιρ Πούτιν και σε (πολύ) ελεύθερη μετάφραση ήταν σαν να απειλούσαν τραγουδώντας: «Θα του τη φέρουμε του Πούτιν».

Με όλα αυτά, το συγκρότημα της Γεωργίας αποκλείστηκε στην πρώτη προκριματική φάση, αφού αρνήθηκε να προτείνει πιο κόσμιο τραγούδι. Ετσι το συγκρότημά της θα παρακολουθήσει μόνον από τηλεοράσεως το μεγάλο γκαλά του Σαββάτου, στη διοργάνωση του οποίου ο παντοκράτωρ πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει τεράστια σημασία.

Η τελική αναμέτρηση των ευρωτραγουδοποιών κόστισε στους Ρώσους περί τα 42 εκατ. δολάρια. Το περασμένο Σάββατο ο κ. Πούτιν επισκέφθηκε αυτοπροσώπως τις εγκαταστάσεις στο ολυμπιακό στάδιο της Μόσχας για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι έτοιμα για το λαμπρό πανηγύρι, αλλά φαίνεται ότι τη Γεωργία δεν τη βγάζει στιγμή από το μυαλό του. Την επομένη, ημέρα Κυριακή, εξαπέλυσε φραστικούς μύδρους εναντίον του γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι επειδή επιμένει στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ.

Οι Γεωργιανοί αντιτείνουν ότι δικαίωμά τους είναι όχι μόνο να κάνουν στρατιωτικά γυμνάσια με όποιον θέλουν, αλλά και να τραγουδούν κατά το κέφι τους. Σαν μια ενδεικτική κίνηση «ανεξαρτησίας» από τα κελεύσματα της Μόσχας έχουν διοργανώσει παράλληλα με τον διαγωνισμό της Εurovision τη δική τους αντι-φιέστα, το «Υπαίθριο Φεστιβάλ», κάτι σαν ένα Γούντστοκ του Καυκάσου.