Τη δωρεάν προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε 120.000 μαθητές της Α Δ τάξης του Γυμνασίου δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσίασε την πορεία της ψηφιακής στρατηγικής στην Ελλάδα. Παράλληλα οι μαθητές μέσω των υπολογιστών αυτών θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο περίπου 1.200 σχολικών βιβλίων τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή.

Οπως διευκρινίστηκε και από τον ειδικό γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Βασ. Ασημακόπουλο, με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου θα διανεμηθεί στους γονείς των δικαιούχων μαθητών από ένα κουπόνι μέσω του οποίου θα αγοράζουν από τα καταστήματα τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή της αρεσκείας τους.

Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται περί τα 2.500 έργα στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας τα οποία έχουν μεταξύ τους συνεκτικότητα και σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης, υπογραμμίζοντας ότι από τελευταία χώρα στην Ευρώπη, έχουμε σε πάρα πολλά σημεία φθάσει τον κοινοτικό μέσον όρο. Αναφορικά με τη διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών στη χώρα μας, ο υπουργός πρόσθεσε ότι εννέα στα δέκα παιδιά και στους νέους ως 24 ετών χρησιμοποιούν στην Ελλάδα το Διαδίκτυο, ενώ η πρόσβαση των νοικοκυριών φθάνει στο 39%. Επίσης οι 97 στις 100 επιχειρήσεις άνω των δέκα εργαζομένων έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ αναφερόμενος στο ως τώρα έργο που πραγματοποιήθηκε στον τομέα της ψηφιακής στρατηγικής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι δημιουργήθηκαν υποδομές για την ευρυζωνικότητα, έγιναν παρεμβάσεις στην Παιδεία και στον πολιτισμό. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το 2013 οι ευρυζωνικές συνδέσεις θα φθάσουν στο επίπεδο της ΕΕ, ενώ περίπου 300.000 πολίτες θα έχουν επωφεληθεί ως το 2013 μέσω των δράσεων της ψηφιακής στρατηγικής.