Υποχώρηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1% το 2009 έναντι ανάπτυξης 2,9% κατά την περυσινή χρονιά «βλέπει» η Εurobank ΕFG, οι αναλυτές της οποίας εκτιμούν ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, καθώς και οριακή άνοδος της καταναλωτικής δαπάνης ύστερα από αρκετά χρόνια σημαντικής αύξησής της. Η τράπεζα είναι απαισιόδοξη και για την πορεία των δημοσίων οικονομικών, χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο τον στόχο της κυβέρνησης για έλλειμμα στο 3,7%, εκτιμώντας ότι μπορεί να ξεπεράσει ως το τέλος του έτους ακόμη και το 6%. Αρνητικές είναι οι προσδοκίες της Εurobank και για τον τουριστικό τομέα, καθώς δεν αποκλείει το εφετινό καλοκαίρι να είναι το χειρότερο των τελευταίων 30 ετών. Εξάλλου η τράπεζα εκτιμά ότι θα υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να διαμορφώνεται σε 9,3% από 7,7% πέρυσι.

Στην ανάλυση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα επισημαίνεται ότι η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να έχει αρνητική συμβολή στον πραγματικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας, αντικατοπτρίζοντας σημαντική επιβράδυνση της εγχώριας κατανάλωσης και περαιτέρω συρρίκνωση των επενδύσεων. Στον εξωτερικό τομέα, προβλέπεται σημαντική υποχώρηση του ρυθμού μεταβολής του συνολικού όγκου των εξαγωγών αγαθών σε εθνολογιστική βάση. Οι εξαγωγές υπηρεσιών προβλέπεται επίσης να επηρεαστούν δυσμενώς τόσο από την αναμενόμενη υποχώρηση σε ετήσια βάση των εισπράξεων της ποντοπόρου ναυτιλίας όσο και από τη μείωση του ταξιδιωτικού συναλλάγματος. Παρ΄ όλα αυτά η συνολική συμβολή του εξωτερικού τομέα στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2009 αναμένεται να είναι σχετικά μικρή, λόγω της περαιτέρω αύξησης του ρυθμού υποχώρησης των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών το τρέχον έτος.

Η Εurobank πάντως υποστηρίζει ότι παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διατηρεί ορισμένες επιπρόσθετες αντιστάσεις σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, οι οποίες θα τείνουν σε κάποιον βαθμό να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι προγραμματισμένες εισροές νέων κοινοτικών κονδυλίων, η σχετικά χαμηλή εξάρτηση της χώρας από τον εξαγωγικό τομέα, καθώς και η συνεχιζόμενη άνοδος των πραγματικών εισοδημάτων. «Στον βαθμό που οι προβλέψεις μας για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας επιτευχθούν, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει και το 2009 να υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο-4,0% εφέτος, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση της τράπεζας.

Στο μέτωπο του εγχώριου πληθωρισμού, η Εurobank προβλέπει υποχώρηση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) κάτω του 1,0% τους επόμενους 2-3 μήνες λόγω εξασθένησης των πιέσεων από την πλευρά της ζήτησης, καθώς και των θετικών επιδράσεων βάσης που σχετίζονται με τη μεγάλη κούρσα των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του προηγουμένου έτους. Σταδιακή άνοδος του ετήσιου ρυθμού αύξησης του ΔΤΚ αναμένεται από τον Αύγουστο και μετά, η οποία, παρ΄ όλα αυτά, δεν θα εμποδίσει τη σημαντική υποχώρηση του μέσου ετήσιου πληθωρισμού το 2009 στο 1,1%-1,2% από 4,2% το 2008.

Ο αναθεωρημένος δημοσιονομικός στόχος για έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2009 στο 3,7% του ΑΕΠ κρίνεται φιλόδοξος καθώς βασίζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των κύριων μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, καθώς και σε «γενναίες» παραδοχές για τον ρυθμό αύξησης των εσόδων και συγκράτησης των δαπανών του νέου προϋπολογισμού. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, χωρίς τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης δεν αποκλείεται να υπερβεί το 6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και ο λόγος δημοσίου χρέους/ ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 105% περίπου από 97,6% το 2008» υποστηρίζει η Εurobank.

Εξάλλου η τράπεζα τονίζει ότι μεγάλες είναι οι προκλήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα για την ελληνική βιομηχανία του τουρισμού, που αναμένεται να αντιμετωπίσει την ισχυρότερη ίσως συρρίκνωση ζήτησης υπηρεσιών των τελευταίων 30 ετών. Η άποψη επιβεβαιώνεται και από τη δυναμική των σχετικών δεικτών προσδοκιών των tour operators και των τουριστικών πρακτόρων σχετικά με τις συνθήκες ζήτησης τους επόμενους τρεις μήνες. Ωστόσο οι επιχειρηματίες του κλάδου αναφέρουν ότι τελευταία έχουν αρχίσει να διακρίνουν σχετική μείωση του ρυθμού επιβράδυνσης της ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες. Παράλληλα οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες εστιατορίων αρχίζουν και διακρίνουν κάποιες ανοδικές τάσεις στα επίπεδα των εισπράξεών τους στο εγγύς μέλλον. Αν οι ανωτέρω προβλέψεις επιβεβαιωθούν, οι αναλυτές της Εurobank εκτιμούν ότι ο κλάδος θα είναι σε θέση να διατηρήσει ως έναν βαθμό τα περιθώρια κερδοφορίας του ακόμη και σε δυσμενές οικονομικά περιβάλλον.