ΧΑΓΗ Μπορεί να μη διάγουν την πρώτη τους νεότητα, όμως κανείς δεν μπορεί να τους προσάψει έλλειψη ενθουσιασμού. Ο λόγος για ένδεκα Ολλανδούς και έναν Αυστριακό οι οποίοι αποφάσισαν να αναβιώσουν την αναλογική φωτογραφική μηχανή Ρolaroid. Με αρχικό κεφάλαιο 1,2 εκατ. ευρώ κατάφεραν να αγοράσουν από τη χρεοκοπημένη Ρolaroid ό,τι απέμεινε από το παλιό εργοστάσιο στο Ενσέντε της Ανατολικής Ολλανδίας και να ξαναστήσουν μια εντελώς νέα επιχείρηση. Μεταξύ σοβαρού και αστείου μάλιστα έδωσαν στην επιχείρησή τους μια χαρακτηριστική ονομασία: «Το ανέφικτο».

Η ιδέα ανήκει στον Αυστριακό Φλόριαν Καπς, έναν 39χρονο με προϋπηρεσία στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας ο οποίος δεν μπορούσε να αντέξει στην ιδέα ότι η Ρolaroid, η μηχανή που εμφάνιζε αμέσως τη φωτογραφία χωρίς τη μεσολάβηση εργαστηρίου, «πέθανε». Στην αρχή πουλούσε μέσω Διαδικτύου παλιές τέτοιες μηχανές τις οποίες έβρισκε από συλλέκτες. Προμηθευτής του ήταν ακόμη και η αυστριακή αστυνομία, η οποία χρησιμοποιούσε πριν από χρόνια τις Ρolaroid για να φωτογραφίζει υπόπτους ή σκηνές τροχαίων ατυχημάτων ώσπου να περάσει και αυτή στην ψηφιακή εποχή. Οταν πριν από έναν χρόνο το ολλανδικό εργοστάσιο διέκοψε την παραγωγή, ο κ. Καπς προσπάθησε να διαπραγματευτεί με την ιδιοκτήτρια εταιρεία την πιθανότητα συνεργασίας. Εις μάτην όμως, αφού οι νέοι ιδιοκτήτες ενδιαφέρονταν πλέον μόνο για την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματος. Τον περασμένο Ιούνιο γνώρισε τον Αντρέ Μπόσμαν, πρώην τεχνικό διευθυντή της Ρolaroid, στον οποίον έριξε για πρώτη φορά την ιδέα της νέας εταιρείας. Τα εμπόδια έμοιαζαν ανυπέρβλητα ακόμη και για τους δύο αθεράπευτους νοσταλγούς της φίρμας.

«Οι χρηματοδότες μας είναι φίλοι και λάτρεις της αναλογικής φωτογραφίας. Ενας από αυτούς έβαλε υποθήκη το σπίτι του για να δανειστεί χρήματα και να μας τα δώσει στη συνέχεια» λέει ο Φλόριαν Καπς.

Ζώντας με το πενιχρό επίδομα ανεργίας και αναζητώντας δουλειά σε τομείς εντελώς άσχετους με τις γνώσεις τους, οι «βετεράνοι» της Ρolaroid άκουσαν με ενθουσιασμό την πρόταση για την αναβίωση του παλιού εργοστάσιου από τους δύο εμπνευστές του σχεδίου.