ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ Εντάθηκαν οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των φιλοκυβερνητικών μαχητών του προέδρου Σαρίφ Αχμέντ και των ισλαμιστών ανταρτών της ομάδας Αλ Σαμπαμπ, στο Κέρας της Αφρικής. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι δύο ομάδες σφυροκοπούσαν την πρωτεύουσα της Σομαλίας με όλμους και πυροβόλα όπλα. Σήμερα το πρωί, οι ταραχές φαίνονται να έχουν καταλαγιάσει.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ τους πολλές γυναίκες και παιδιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μη κυβερνητικών ανθρωπιστικών οργανώσεων περισσότεροι από 17.200 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει από το Σάββατο τις εστίες τους στο Μογκαντίσου.

Οι ισλαμιστές επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης, η οποία απολαμβάνει τη στήριξη των Δυτικών, και τη δημιουργία Ισλαμικού κράτους. Ο Σομαλός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από το αιματοκύλισμα του σαββατοκύριακού είναι κατά της ειρήνης, και ότι προτίθεται να προβεί σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση.