ΦΛΟΡΙΔΑ Καθ΄ οδόν προς το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble βρίσκεται το διαστημικό λεωφορείο Αtlantis, το πλήρωμα του οποίου θα πραγματοποιήσει εργασίες επισκευής, συντήρησης και αναβάθμισης στο διαστημικό τηλεσκόπιο. Το Αtlantis εκτοξεύτηκε από τη Φλόριδα χθες το βράδυ σε μια αποστολή που θα διαρκέσει έντεκα ημέρες.

Τα μέλη του πληρώματος θα πραγματοποιήσουν πέντε πολύωρους διαστημικούς περιπάτους στην πιο δύσκολη και απαιτητική αποστολή σε βαθμό επικινδυνότητας και φόρτο εργασίας για τους αστροναύτες που έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα η ΝΑSΑ. Το πλήρωμα του Αtlantis θα αντικαταστήσει τους αισθητήρες, τα γυροσκόπια και τις μπαταρίες του Ηubble, ενώ θα αναβαθμίσει τα όργανα παρατήρησης ώστε να μπορεί το τηλεσκόπιο να «βλέπει» σε απόσταση πολλών δισ. ετών φωτός στα βάθη του Σύμπαντος. Μετά την αναβάθμιση το Ηubble, εκτός των άλλων, θα μπορεί να εντοπίζει στο Διάστημα και χημικά στοιχεία όπως ο άνθρακας και ο σίδηρος. Το Ηubble, που πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε 19 έτη ζωής, αποτελεί το πιο σημαντικό όργανο στην ιστορία της αστρονομίας έχοντας βοηθήσει τα μέγιστα στην κατανόηση της δημιουργίας, της εξέλιξης και της λειτουργίας του Σύμπαντος.

Μετά τη συντήρηση και την αναβάθμισή του, το τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση να λειτουργεί τουλάχιστον ως το 2014, αν και ως σήμερα έχει αποδειχθεί «επτάψυχο» και δεν αποκλείεται να καταφέρει να ξεπεράσει και αυτό το χρονικό όριο.

Πάντως για το 2014 είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση του James Webb, ενός προηγμένης τεχνολογίας τηλεσκοπίου το οποίο η ΝΑSΑ προορίζει για αντικαταστάτη του Ηubble.