Οι πτωτικές πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έριξαν τη Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Οι εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών, όπως επίσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, για green shoots, όπως αποκαλούνται οι ενδείξεις σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, άφησαν αδιάφορους τους επενδυτές χθες. Ο διεθνής οργανισμός ανακοίνωσε ότι οι ρυθμοί επιδείνωσης των οικονομιών στον ανεπτυγμένο και στον αναδυόμενο κόσμο έχουν επιβραδυνθεί- ειδικότερα, στην Κίνα, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Αλλά οι επενδυτές επηρεάστηκαν από το τεράστιο πρόγραμμα ορισμένων αμερικανικών τραπεζών να προχωρήσουν σε πωλήσεις μετοχών ή χρεογράφων τους προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια και προτίμησαν να κλειδώσουν τα κέρδη τους πουλώντας τις τραπεζικές μετοχές. Στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones έχανε 1,22% και ο δείκτης Standard & Ρoor΄s 500 έπεφτε 1,43%, δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών, ενώ όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με απώλειες. Τα τρία μεγαλύτερα, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι, έκλεισαν με πτώση 0,60%, 0,96% και 1,93%, αντίστοιχα. Οπως είναι ήδη γνωστό στους αναγνώστες του «Βήματος», τα επίσημα αποτελέσματα της τρίμηνης σχεδόν έρευνας (stress tests) που διεξήγαγε το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στους ισολογισμούς των 19 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ έδειξαν ότι θα πρέπει να αντληθούν από τις 10 «άρρωστες» τράπεζες επιπλέον κεφάλαια συνολικού ύψους 75 δισ. δολαρίων. Μεταξύ των άρρωστων τραπεζών είναι η Wells Farg, η οποία πρέπει να βρει νέα κεφάλαια ύψους 13,7 δισ. δολαρίων και η Μorgan Stanley που υποχρεώθηκε να βρει 1,8 δισ. δολάρια. Και οι δύο αυτές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι ήδη πούλησαν μετοχές ύψους 12,6 δισ. δολαρίων. Επίσης η Μorgan Stanley πούλησε και χρεόγραφα ύψους 4 δισ. δολαρίων.
Στην πώληση μετοχών και χρεογράφων ανακοίνωσαν χθες ότι θα προχωρήσουν και άλλες τράπεζες, αν και συγκαταλέγονται στις υπόλοιπες εννέα οι οποίες βρέθηκαν από τα stress tests ότι δεν είναι ανάγκη να αντλήσουν νέα κεφάλαια, διότι μπορεί να αντεπεξέλθουν στις ζημιές στην περίπτωση που η ύφεση της οικονομίας αποδειχθεί βαθύτερη της αναμενομένης καθώς έχουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια για να αντέξουν και να συνεχίσουν να δανείζουν. Να σημειωθεί ότι ελήφθη υπόψη το χειρότερο οικονομικό σενάριο, όπου: πρώτον, το ποσοστό της ανεργίας να φθάσει στο 10,3%· δεύτερον, η συρρίκνωση της οικονομίας να είναι της τάξεως του 3,3% τον τρέχοντα χρόνο· τρίτον, οι τιμές των κατοικιών να χάσουν ένα επιπλέον 22% της αξίας τους. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι συνολικές ζημιές των 19 μεγαλύτερων τραπεζών θα ανέλθουν σε 600 δισ. δολάρια τον τρέχοντα χρόνο και τον επόμενο ή 9,1% του συνολικού αριθμού των χορηγηθέντων δανείων, εκτίμησαν οι ελεγκτές. Μόνο οι ζημιές στο χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών θα ανέλθουν σε 455 δισ. δολάρια το τρέχον έτος και το επόμενο.
Από τις εννέα αυτές τράπεζες, οι οποίες πώλησαν μετοχές και χρεόγραφα είτε προγραμματίζουν να προβούν στην κίνηση αυτή προκειμένου να επιστρέψουν τα κεφάλαια που τους έχουν χορηγηθεί από το πρόγραμμα διάσωσης της αμερικανικής κυβέρνησης, η Capital Οne Financial Corp. ανακοίνωσε χθες ότι πώλησε μετοχές ύψους 1,55 δισ. δολαρίων, ενώ η US Βancorp ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να πωλήσει μετοχές ύψους 2,5 δισ. δολαρίων και χρέος ύψους 1 δισ. δολαρίων. Παρόμοια κίνηση ανακοίνωσε και η ΒΒ&Τ Corp., για πώληση μετοχών ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, καθώς και ότι θα μειώσει το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 68% στα 15 σεντς ανά μετοχή προκειμένου να διασώσει κεφάλαια ύψους 725 εκατ. δολαρίων τον χρόνο. Θα είναι η πρώτη φορά στα 37 χρόνια που η ΒΒ&Τ θα μειώσει το μέρισμά της.
Την πρόθεσή τους να επιστρέψουν τα κυβερνητικά κεφάλαια έχουν ήδη ανακοινώσει η JΡ Μorgan Chase και η Goldman Sachs. Το ενδιαφέρον ωστόσο των επενδυτών θα εστιαστεί στις κινήσεις των πολύ προβληματικών, όπως η Βank of Αmerica η οποία πρέπει να αντλήσει 34 δισ. δολάρια. Λέγεται ότι θα αρνηθεί να συμπληρώσει τα αναγκαία κεφάλαια μετατρέποντας τα 45 δισ. δολάρια των προνομιούχων μετοχών σε κοινές μετοχές και ότι προτιμά να πωλήσει αξίες, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού της στην China Construction Βank και σε άλλες τράπεζες. Επίσης, η Citigroup πρέπει να αντλήσει 5,5 δισ. δολάρια επιπλέον των 45 δισ. δολαρίων που έχει δεχθεί, παραχωρώντας σε αντάλλαγμα το 36% του μετοχικού της κεφαλαίου, και βεβαίως η GΜΑC, η οποία είναι ο τραπεζικός βραχίονας της χρεοκοπημένης General Μotors, η οποία υποχρεούται να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 11,5 δισ. δολαρίων.