Την κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Για το κλείσιμο της Βουλής είπε ότι σχετίζεται με την παραγραφή των σκανδάλων, ενώ κάλεσε τον λαό να χτυπήσει με την ψήφο του τον δικομματισμό.

Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά στη μάχη των Ευρωεκλογών έχουμε μια κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κοινές θέσεις αναφορικά με το χαρακτήρα της Ένωσης και το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που πρέπει να γίνει με αυτήν».

Παράλληλα, στηλίτευσε τη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς-παρουσιάστηκε την Κυριακή- δηλώνοντας ότι «εκφράζει πλήρη σύγχυση αναφορικά με τις νομοτέλειες του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς αυτονομεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις λειτουργίες της καπιταλιστικής παραγωγής και προσπαθεί να αναστηλώσει το ξεφτισμένο Μάαστριχτ και το λεγόμενο ευρωπαϊκό όραμα».

Αναφορικά με τη διακήρυξη των «21», η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «το εργατικό και το λαϊκό κίνημα βοηθούνται, όταν υπάρχουν κοινές δράσεις και συμφωνίες που είναι στέρεες και δεν παρακάμπτουν διαφορές ούτε στρογγυλεύουν εκτιμήσεις».

Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αποχώρηση του ουγγρικού εργατικού κόμματος από το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Όσον αφορά τη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, επέκρινε το ότι «η ενοχοποίηση του νεοφιλελευθερισμού για τη δήθεν έλλειψη κρατικών και διακρατικών ρυθμίσεων βολεύει την απενοχοποίηση του καπιταλισμού» και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κοινή διέξοδος από την κρίση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από τη μια μεριά και τους καπιταλιστές από την άλλη», προσθέτοντας ότι η διακήρυξη του ΚΕΑ «καίει τον ριζοσπαστισμό».

Εξάλλου, αναφορικά με τα βασικά σημεία της διακήρυξης των «21» επισήμανε την ανάδειξη του χαρακτήρα της ΕΕ ως επιλογής του κεφαλαίου, το διεθνή ρόλο της ΕΕ ως πυλώνα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων,τη στάση απέναντι στο Μάαστριχτ,το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής καιτο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο ανάπτυξης της χώρας του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της αποδέσμευσης.

Αναφορικά με το κλείσιμο της Βουλής είπε ότι έγινε για την παραγραφή των σκανδάλων, εκτίμησε δύσκολη τη διεξαγωγή διπλών εκλογών και χαρακτήρισε την ψήφο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως «ψήφο παραγραφής ευθυνών των δυο αυτών κομμάτων».

Ακόμα είπε ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ ή τους Οικολόγους Πράσινους συνιστά «επικίνδυνη ουτοπία, από τη στιγμή που τα κόμματα αυτά προτείνουν μερεμέτια στον καπιταλισμό».

Σχετικά με την αντιδικία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτήρισε «στήριγμα στο σύστημα για να κοροϊδεύουν τα λαϊκά στρώματα, ο μεν Παπανδρέου θεωρώντας τις εκλογές δημοψήφισμα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ο δε Καραμανλής ως δημοψήφισμα για το ποιος είναι ικανός και ποιος όχι ως πρωθυπουργός».

Πρόταση Γλέζου: «Έργο για επιθεωρήσεις»

Την πρόταση του Μανώλη Γλέζου για την ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, η κ. Παπαρήγα την αποκάλεσε «πρόταση εκ του ασφαλούς» και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση τέτοιας συνεργασίας το πρώτο κόμμα που θα διαλυόταν θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ.

Είπε ακόμη ότι μια τέτοια συνεργασία θα συνιστούσε για το ΚΚΕ «εγκατάλειψη αρχών και κοροϊδία των εργαζομένων και θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με το στόχο του κόμματος που είναι η ανάπτυξη του κινήματος». Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δείτε τι έγινε το ’89. Αν δεν παλεύει ο λαός, δεν μπορεί να γίνει καμία συμμαχία και μια τέτοια συμμαχία σαν αυτή που προτείνει ο Μανώλης Γλέζος θα αποτελούσε έργο για επιθεωρήσεις».

Ακόμα υποστήριξε ότι αποχή από τις Ευρωεκλογές «λειτουργεί υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής και θα έδινε την ευκαιρία μόνο για φιλολογικές και ψυχολογικές συζητήσεις σχετικά με τα αίτια της αποχής».