Ένας κάτοικος της πολιτείας της Ουάσινγκτον που είχε προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης Α ή Η1Ν1, έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.

Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 30 ετών, ο οποίος ζούσε στην κομητεία Σνόχομις και απεβίωσε από επιπλοκές της γρίπης. Ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του.

Ο θάνατος από την γρίπη Α είναι ο πρώτος στην Ουάσινγκτον και ο τρίτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

«Ο θάνατος αυτός είναι τραγικός. Οι σκέψεις μας είναι σε όσους πλήττονται από το θάνατο αυτού του άνδρα», ανέφερε στην ανακοίνωση ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον, Κρις Γκρεγκουάρ.

«Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι η γρίπη είναι σοβαρή και μπορεί να αποβεί θανάσιμη. Γνωρίζω ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας κάνουν ό,τι μπορούν για να καταγράψουν το ξέσπασμα της ασθένειας και να προστατεύσουν τους πολίτες μας», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας προειδοποιούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ίσως έχει υποτιμηθεί.

Εν τω μεταξύ άλλα 48 άτομα πέθαναν στο Μεξικό, ένας στον Καναδά και ένας στην Κόστα Ρίκα.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων από την γρίπη σε διεθνές επίπεδο ξεπέρασε τους 50.

Ο ιός έχει μεταφερθεί στο νότιο ημισφαίριο, όπου η νέα γρίπη έχει κάνει την εμφάνισή της. Εκεί σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας ο ιός μπορεί να αναμιχθεί με εποχιακές γρίπες ή με τον Η5Ν1 ιό της γρίπης των πτηνών και να προκαλέσει χειρότερα αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ ένας μαθητής στην Ιαπωνία που μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στη βόρεια Αμερική, εξετάστηκε και διαπιστώθηκε ότι μολύνθηκε από τον ιό.

Ο μαθητής ήταν μεταξύ 49 επιβατών αεροσκάφους που προήρχετο από το Ντιτρόιτ και έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στο Τόκιο.

Όλοι οι επιβάτες ειδοποιήθηκαν και τέθηκαν σε καραντίνα για να εξεταστούν,

Πρόκειται για το τέταρτο κρούσμα στην Ιαπωνία. Οι τρεις πρώτοι ασθενείς ήταν ένας καθηγητής και δύο μαθητές του λυκείου, που είχαν επισκεφθεί τον Καναδά.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή ανακοινώθηκε το δεύτερο κρούσμα της γρίπης Α (Η1Ν1) στη Σουηδία. Πρόκειται για νεαρό άνδρας που είχε επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το σουηδικό Ινστιτούτο για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών.

«Ήταν άρρωστος τρεις ημέρες και τώρα είναι καλά» διευκρινίζει σε ανακοίνωση του το Ινστιτούτο.