Τι είναι τελικά οι Χόμπιτ;
Νέες μελέτες των απολιθωμάτων των μικροσκοπικών ανθρώπων που βρέθηκαν στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας το 2003 κάνουν λόγο για ένα νέο ανθρώπινο είδος και όχι για μια φυλή πυγμαίων με μικρότερο εγκέφαλο ή για ανθρώπους που είχαν κάποιο απροσδιόριστο ακόμη γενετικό πρόβλημα. Η ανακάλυψη των Ηomo Floresiensis, που έγιναν ευρύτερα γνωστοί ως «Χόμπιτ» (το όνομα της μικροκαμωμένης φυλής των ιστοριών του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν), έχει δημιουργήσει από την πρώτη στιγμή έντονες διαφωνίες μεταξύ ανθρωπολόγων και επιστημόνων για τις αιτίες του μικρού τους μεγέθους, αλλά και για το εξελικτικό-γενεαλογικό δέντρο στο οποίο πρέπει να ενταχθούν.

Ειδικοί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι οι Χόμπιτ ήταν κανονικοί άνθρωποι αλλά η σωματική τους ανάπτυξη στο πέρασμα των αιώνων διακόπηκε λόγω της φυσικής επιλογής μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως «νησιωτικός νανισμός». Με απλά λόγια, για να προσαρμοστούν στις συνθήκες του νησιού οι κάτοικοί του «περιόρισαν» το μέγεθός τους.

Αντιγριπικά τα λευκά μανιτάρια

Τα λευκά μανιτάρια μπορούν να αποτελέσουν… φάρμακο ενάντια στην εποχική γρίπη, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές. Ειδικοί του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Μασαχουσέτη διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μυκήτων όπως τα λευκά μανιτάρια ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να καταπολεμώνται αποτελεσματικότερα φλεγμονές και ιώσεις. Οπως σημειώνεται στο επιστημονικό έντυπο «Τhe Journal of Νutrition», οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λευκά μανιτάρια ενισχύουν την παραγωγή κυτοκινών, μιας ομάδας πρωτεϊνών οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού ενάντια σε ιογενείς λοιμώξεις αλλά και όγκους. Συγχρόνως, δεύτερη μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση λευκών μανιταριών μπορεί να δράσει προληπτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τη μελέτη, μια μερίδα λευκά μανιτάρια την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου κατά τα δύο τρίτα.

Ορτσα τα (διαστημικά) πανιά

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία διαστημικών κατασκευών, η ΕΑDS Αstrium, κατασκευάζει ένα είδος διαστημικών ιστίων τα οποία θα τοποθετούνται κυρίως σε δορυφόρους, αλλά και σε μη επανδρωμένα σκάφη. Τα ιστία αυτά θα ξεδιπλώνονται όταν ο δορυφόρος ή το σκάφος έχει ολοκληρώσει την αποστολή του και τα καύσιμα αρχίζουν να τελειώνουν. Θα βοηθούν ώστε οι δορυφόροι σε πρώτη φάση να βγαίνουν από την τροχιά τους ομαλά και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να συγκρουστούν με άλλους δορυφόρους ή σκάφη που βρίσκονται σε λειτουργία. Σε δεύτερη φάση θα βοηθούν τους δορυφόρους να πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα προς τη Γη ώστε να μεγιστοποιείται το ενδεχόμενο καταστροφής τους καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και να μη δημιουργούνται κίνδυνοι από την πτώση τους στον πλανήτη.

Οι άγνωστοι εχθροί του εγκεφάλου

Τελικά ούτε ο εγκέφαλός μας γλιτώνει από τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ, καπνού και αλκοόλ. Εικόνες του εγκεφάλου που ελήφθησαν με τη μέθοδο SΡΕCΤ (τομογραφία εκπομπής απλού φωτονίου)

αποκάλυψαν την επίδραση της μακροχρόνιας κατανάλωσης καφέ, αλκοόλ ή καπνού στον εγκέφαλο, η οποία, όπως αποδείχθηκε, είναι αντίστοιχη με εκείνη που προκαλεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών όπως η κάνναβη ή η κοκαΐνη, ακόμη και η νόσος Αλτσχάιμερ. Αλκοόλ, καφεΐνη και καπνός μειώνουν ή ακόμη και σταματούν τη ροή του αίματος προς διάφορες περιοχές του εγκεφάλου προκαλώντας αλλοιώσεις σε αυτόν, αλλά και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Μπετόν που αυτοεπιδιορθώνεται

Ενα νέο υλικό σκυροδέματος που «επουλώνει» μόνο του τις ρωγμές του ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο σταθερές κατασκευές που θα μπορούσαν να αυτοεπιδιορθώνονται έπειτα από σεισμούς. Η αυτοεπιδιόρθωση του μπετόν γίνεται με απλή απορρόφηση νερού και διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στο περιβάλλον. Το υλικό μετά την απορρόφηση σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα από ανθρακικό ασβέστιο, μια ανθεκτική ουσία που στη φύση συναντάται στο κέλυφος των θαλάσσιων οργανισμών. Το νέο μπετόν, που έχει σχεδιαστεί ώστε να σπάζει σε πολύ μικρές ρωγμές (και όχι σε μεγάλες, όπως το συμβατικό μπετόν), λειτουργεί περισσότερο ως μέταλλο που λυγίζει αλλά δεν σπάει. Ετσι, ακόμη και αν υποστεί ρωγμή, ο βροχερός καιρός για μερικές ημέρες αποτελεί τον σύμμαχο για την «επούλωση» των πληγών του.

Αρχαίο τσουνάμι χτύπησε τη Νέα Υόρκη

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια σειρά ευρημάτων τα οποία τους οδηγούν στην εκτίμηση ότι πριν από 23 αιώνες η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα η Νέα Υόρκη χτυπήθηκε από ένα γιγαντιαίο τσουνάμι. Επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Vanderbilt μελέτησαν δείγματα άμμου, απολιθώματα θαλασσίων ειδών, ιζήματα, ξυλεία και άλλα ευρήματα που εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της Νέας Υόρκης (στο Λονγκ Αϊλαντ και στο Νιου Τζέρσεϊ), καθώς και στον ποταμό Χάντσον που διασχίζει την αμερικανική μητρόπολη. Τα είδη, τα μεγέθη, αλλά και η διασπορά των ευρημάτων οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η περιοχή επλήγη από ένα μεγάλο τσουνάμι, την εκδήλωση του οποίου τοποθετούν πριν από περίπου 2.300 χρόνια. Οι ερευνητές υπολόγισαν το μέγεθος του τσουνάμι και εκτιμούν ότι, αν έκανε ξανά την εμφάνισή του, η Γουόλ Στριτ και ο ταχείας κυκλοφορίας αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Νέα Υόρκη με το Λονγκ Αϊλαντ θα εξαφανίζονταν κάτω από το νερό.