Μπορεί η υπόθεση των καταγγελιών για τις μίζες της γερμανικής εταιρείας κατασκευής οχημάτων ΜΑΝ, η οποία αγγίζει και την Ελλάδα, να αποκαλύφθηκε για ακόμη μία φορά από τις γερμανικές αρχές, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Μεταφορών της ΝΔ την τελευταία πενταετία έχουν στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου τουλάχιστον πέντε φακέλους με περίεργες- όπως ενημέρωναν τον Πρωθυπουργό- υποθέσεις, που ενέπλεκαν στελέχη του ΠαΣοΚ σε πιθανά σκάνδαλα. Οι φάκελοι κρατήθηκαν έκτοτε να αραχνιάζουν στα συρτάρια, αλλά κανένας πλέον δεν αποκλείει εν μέσω του κλίματος σκανδαλολογίας να ανακύψουν και νέες υποθέσεις στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση ΜΑΝ – για την οποία μετά την έρευνα των γερμανικών αρχών διατάχθηκε την Πέμπτη προκαταρκτική εξέταση και από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας κ. Ι.Σακελλάκο – διερευνάται αν πληρώθηκαν μίζες από τη γερμανική εταιρεία, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες διακινήθηκαν 15 εκατ. ευρώ, για να προτιμηθούν τα λεωφορεία της σε προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού από τα ΗΛΠΑΠ το 2001. Επρόκειτο για την προμήθεια 140 νέων τρόλεϊ (90 κανονικών και 50 αρθρωτών), εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο διαγωνισμός έγινε όταν υπουργός Μεταφορών ήταν ο κ. Χρ. Βερελής και με προέδρους της αρμόδιας Επιτροπής αρχικά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση στις 31.6.2001, και ακολούθως τον διάδοχό του κ. Ιωάννη Κωνσταντινίδη, οπότε και κατοχυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 ο διαγωνισμός.

Την εποπτεία του διαγωνισμού και την τελική κατοχύρωση είχε αναλάβει η Διακομματική Επιτροπή ΕΥΤΟΑ (Επιτροπή Υψηλής Τεχνολογικής και Οικονομικής Αξίας). Στην Επιτροπή μετείχαν από το ΠαΣοΚ ο κ. Δημήτρης Καπετανάς, μετέπειτα γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου, από το ΚΚΕ ο κ. Παναγιώτης Σοφός και από τον Συνασπισμό ο κ. Χρήστος Πάνου, ενώ δεν υπήρχε εκπρόσωπος της ΝΔ. Επίσης μετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών κ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. Γιώργος Κανελλόπουλος και η γενική γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στον διαγωνισμό μετείχαν τέσσερις εταιρείες και τελικά μειοδότησε η ΕΛΒΟ (Δημόσιο 57% και Μυτιληναίος 43% συν το μάνατζμεντ), η οποία συνεργαζόταν με τη Νeoplan, θυγατρική της γερμανικής ΜΑΝ, με περίπου 90 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η επιτροπή τεχνοκρατών που είχε δημιουργηθεί στα ΗΛΠΑΠ εισηγήθηκε να απορριφθεί η προσφορά της κοινοπραξίας ΕΛΒΟ- Νeoplan, καθώς έλειπαν από τον φάκελο ο τιμοκατάλογος για τα ανταλλακτικά και η δεσμευτική δήλωση του διαγωνιζομένου ότι ανελάμβανε την προμήθειά τους για 20 χρόνια. Παρά την αρνητική εισήγηση η Διακομματική Επιτροπή έκρινε ότι η παραβίαση του άρθρου 2 της διακήρυξης δεν ήταν ουσιώδης και ανέδειξε την κοινοπραξία ΕΛΒΟ- Νeoplan νικήτρια του διαγωνισμού. Η συμφωνία υπεγράφη στις 23 Δεκεμβρίου.

Στις αρχές του 2003 ανταγωνιστής της ΕΛΒΟ προσέφυγε στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ και με ανώνυμη καταγγελία ζήτησε να διερευνηθεί ο διαγωνισμός για έλλειψη διαφάνειας. Τον Ιούνιο του 2004 και λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε κοινοτική παρέμβαση στο υπουργείο Εξωτερικών με την οποία γινόταν λόγος για παραβίαση των αρχών της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων στον διαγωνισμό των τρόλεϊ. Μάλιστα η ΕΕ ζητούσε συμμόρφωση προς τις κοινοτικές οδηγίες, ενώ ετέθη και θέμα επιστροφής των κοινοτικών πόρων που διατέθηκαν για τη σύμβαση αυτή. Ωστόσο, λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων, η υπόθεση παραπέμφθηκε τελικά στις ελληνικές καλένδες και τα ΗΛΠΑΠ παρέλαβαν όλα τα οχήματα.