«Η επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι μια επίπονη διαδικασία. Για να την πετύχεις πρέπει να ματώσεις». Με τη φράση αυτή κορυφαίος υπουργός σχολίαζε προς «Το Βήμα» την επαναφορά που επιχειρούν οι πρώην υπουργοί τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ποικίλα σχόλια, αρνητικά, θετικά και ουδέτερα, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε «θύελλα» εμφανίσεων, όπως τη χαρακτήρισε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρηγίλλης, όπου διέκρινε μαζί με άλλους υπουργούς ένα «άγχος προβολής» των πρώην υπουργών και υφυπουργών που βρέθηκαν- άδικα ή δίκαια- τους τελευταίους μήνες στη «δίνη του κυκλώνα». Τα μηνύματα των «λοχαγών»
Η πιο ενδιαφέρουσα κοινή επανεμφάνιση ήταν των κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Σ. Τσιτουρίδη, δύο μελών της πάλαι ποτέ ισχυρής ομάδας των «λοχαγών», οι οποίοι μίλησαν προχθές το βράδυ σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη. Από την «καρδιά» του «καραμανλισμού» οι δύο πρώην υπουργοί- που αποκατέστησαν σχέσεις- έστειλαν τα δικά τους πολιτικά μηνύματα, αν και οι πολιτικές απόψεις τους δεν ταυτίζονται απόλυτα.

Οι κκ. Αλογοσκούφης και Τσιτουρίδης με την εκδήλωση για τους ετεροδημότες εν όψει ευρωεκλογών υπενθύμισαν ουσιαστικά ότι ήταν μέλη της ομάδας που στήριξε τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για την προεδρία της ΝΔ τον Μάρτιο του 1997. Στην εκδήλωση με θέμα «Τι Ευρώπη θέλουμε;», η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την υψηλή κομματική «εποπτεία» του προέδρου της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης και φίλου του Πρωθυπουργού κ. Βάκη Φραντζή, υπήρξε ενεργός συμμετοχή του «καραμανλικού» συστήματος, αλλά το συμπέρασμα ήταν ότι η ομάδα των «λοχαγών» δεν επανασυστήνεται. Ο κ. Αλογοσκούφης υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Οικονομίας με μιαν άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία και προέταξε την ενότητα της ΝΔ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επικρατήσει η λογική των ομάδων.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε και στα μέσα της εβδομάδας ο κ. Γ. Βουλγαράκης ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα ΑΤΕΙ της πόλης, εν όψει των ευρωεκλογών. Με την ομιλία του στήριξε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και προσπαθεί με τις συνεχείς εμφανίσεις του στα ΜΜΕ να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει για αυτόν, ώστε να δώσει με καλύτερους όρους τη μάχη για την επανεκλογή του στην Α΄ Αθηνών. Τις επόμενες ημέρες ο πρώην υπουργός θα παρουσιάσει το βιβλίο του με τον τίτλο… «Το πολιτικό κόστος» και ήδη κινητοποιούνται πολιτικοί φίλοι του, ενώ ο ίδιος αναφέρει: «Πάρα πολλοί άνθρωποι αδίκως έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς και δημιουργείται μιαν εικόνα που καθιστά την πολιτική αποκρουστική».

Παρών δήλωσε και ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος με την επανεμφάνισή του, ο οποίος εντείνει τις επαφές του στην περιφέρεια Αττικής. «Δεν βλέπω τον λόγο να μην είμαι υποψήφιος. Δεν έχω κανένα μήνυμα αρνητικό, από εκεί όπου θα έπρεπε να το έχω» είπε προ ημερών και θα συνεχίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, επιχειρώντας να στηρίξει τόσο την κυβέρνηση όσο και την υποψηφιότητά του. Με συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις θα θελήσει να μείνει στην επικαιρότητα και ο πρώην υφυπουργός κ. Π. Δούκας ο οποίος προ ημερών επέδειξε ιδιαίτερη σπουδή να μιλήσει για το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, με δήλωση που έκανε έξω από τη Βουλή. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζει και αυτός ομιλίες σε εκδηλώσεις με πιο σημαντική αυτή που θα γίνει στις 20 Μαΐου από τους συλλόγους αποφοίτων των Πανεπιστημίων Columbia και Ηarvard.

Η «κίνηση του 1997» στο Ζάππειο Μέγαρο
Δυναμική επανεμφάνιση έκανε και η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου η οποία δεν εντάσσεται στην κατηγορία των πολιτικών που έχουν περιέλθει στο στόχαστρο της κομματικής βάσης. Απλώς, η επανεμφάνισή της στην κεντρική πολιτική σκηνή προκάλεσε πολλά θετικά σχόλια. Η πρώτη δημόσια πολιτική ομιλία της στα μέσα της περασμένης εβδομάδας συζητήθηκε ευρύτερα, αφού η κυρία Γιαννάκου δήλωσε παρούσα στη μάχη του σταυρού στη δύσκολη περιφέρεια της Α΄ Αθηνών.

Σε αυτό το κλίμα τις επόμενες ημέρες θα καταγραφεί ενδιαφέρουσα σύναξη νυν και πρώην βουλευτών που στήριξαν τον κ. Καραμανλή κατά την εκλογή του το 1997. Ουσιαστικά η «κίνηση του 1997» επιστρέφει και θέλει να δώσει το δικό της πολιτικό στίγμα στις εσωκομματικές διεργασίες με την εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα τιμηθεί για την προσφορά του στην πολιτική ο πρώην υπουργός κ. Ι. Βαρβιτσιώτης , πρωτεργάτης της υποψηφιότητας του νυν Πρωθυπουργού.