ΜΕΤΑ την ψηφοφορία της περασμένης Δευτέραςη κυβέρνηση επανήλθε ξαφνικά από την εποχή Παυλίδηστην εποχή… Τατούλη!
Οπως συνέβη και στις αρχές του 2008 όπου ο κ. Κ. Καραμανλής είχε διαγράψει προσωρινά τον κ. Κ. Κουκοδήμο, η κυβέρνηση διαθέτει 151 βουλευτές στην εθνική αντιπροσωπεία, αλλά ελέγχει και δέχεται να συνομιλεί
μόνο με τους 150αφού έχει διακόψει κάθε επαφή με τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας μετά την άρνησή του να παραιτηθεί, όπως πριν από έναν χρόνο είχε διακόψει κάθε επικοινωνία με τον κ. Π. Τατούλη.

O κ. Καραμανλής εκνευρίστηκε εμφανώς, όταν είδε το βράδυ της Τετάρτης να κάθεται πίσω του ο κ. Αρ. Παυλίδης, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε δηλώσει στους συνεργάτες του πως για τον ίδιο «ο Παυλίδης τελείωσε», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα τον συμπεριλάβει ξανά στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Και δεν θα είναι μάλλον ο μόνος που θα μείνει εκτός συνδυασμών. Εκτός ΝΔ θα πρέπει να θεωρείται οριστικά και ο κ. Τατούλης, όσο και αν προσπαθεί να ρίξει γέφυρες στο Μαξίμου, το τελευταίο διάστημα, προσεγγίζοντας κορυφαίους υπουργούς. Και όπως πληροφορείται «Το Βήμα», με αφορμή τον αποκλεισμό Παυλίδη και Τατούλη ο κ. Καραμανλής αρχίζει για πρώτη φορά να σκέφτεται σοβαρά την ιδέα να προχωρήσει σε γενναίο «ξεσκαρτάρισμα» των βουλευτών του, όταν έλθει αυτή η ώρα. Γιατί όπως έλεγαν στο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, τρώγοντας έρχεται η όρεξη…

Το ράφτινγκ έπεσε βαρύ
Στις αρχές της εβδομάδας έγινε μια διαφορετική συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού και των επιτελών του, με αφορμή τις τάσεις αυτοπροβολής ενός άλλου πρώην υπουργού της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής δεν έκρυψε τη δυσφορία του βλέποντας να δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο φωτογραφίες του κ. Γ. Βουλγαράκη να κάνει ράφτινγκ στα Ζαγοροχώρια με την οικογένειά του. Ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι οι φωτογραφίες είχαν διοχετευθεί από τον ίδιο, καθώς η ποιότητά τους έδειχνε πως δεν ήταν προϊόν παπαράτσι. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού τού υπενθύμισαν πως πρόσφατα είχαν δημοσιευθεί και φωτογραφίες της κόρης του από άλλη εκδήλωση, που είναι δύσκολο να έχουν υποκλαπεί, και όλοι μαζί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πρώην υπουργός δεν μπορεί να αλλάξει τις «life style» συνήθειες που απέκτησε εδώ και χρόνια. Ο ίδιος ο κ. Βουλγαράκης, όταν πληροφορήθηκε τη συζήτηση που έγινε πίσω από τη πλάτη του, φρόντισε να ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν διανεμήθηκαν από τον ίδιο, αλλά από τον υπεύθυνο του γραφείου που οργανώνει «extreme sports» και μάλιστα με αμοιβή από τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Αλλά η συζήτηση αυτή επανέφερε στο Μαξίμου τις προτάσεις για αποκλεισμό και του κ. Γ. Βουλγαράκη από τους συνδυασμούς, παρ΄ ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συζητεί ο ίδιος ο κ. Καραμανλής.

Για πρώτη φορά, την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός έδειξε να συζητεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού και άλλων εν ενεργεία βουλευτών του, για τους οποίους καταγράφονται αρνητικές απόψεις από την κοινή γνώμη. «Βαρέθηκα να απολογούμαι για ανοησίες άλλων» φέρεται να είπε ο κ. Καραμανλής την περασμένη Δευτέρα στους επιτελείς του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αρχίζει να τον απασχολεί η πιθανότητα αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια όσων επιμένουν να αγνοούν τις εντολές του για σεμνότητα και ταπεινότητα στη συμπεριφορά τους. Ο κ. Καραμανλής φέρεται επίσης να έχει εκνευριστεί και από τις αντιδράσεις βουλευτών του, επειδή κατά την περιοδεία του στην Αργολίδα τον συνόδευσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου κ. Ι. Ανδριανός, ο οποίος φημολογείται ότι θα πολιτευθεί στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Ορισμένοι βουλευτές, με επικεφαλής τον κ. Ι. Μανώλη, χαρακτήρισαν την εμφάνιση του κ. Ανδριανού προαναγγελία υποψηφιότητας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι συνοδεύει τον Πρωθυπουργό σε κάθε δημόσια εμφάνισή του τα τελευταία δώδεκα χρόνια και δεν ήταν δυνατόν να εξαφανιστεί στη συγκεκριμένη.

Δύσκολοι καιροί για «αντάρτες»
Με αφορμή τις επιθέσεις κατά του κ. Ανδριανού, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής άφησε να εννοηθεί ότι μελετά το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια ορισμένων βουλευτών που έχουν κατοχυρώσει τα τελευταία χρόνια την ιδιότητα του «αντάρτη». Και έτσι να τιμωρήσει όσους, ιδιαίτερα μετά το 2007, εξαπέλυαν πυρά σχεδόν καθημερινά εναντίον υπουργών ή απειλούσαν δημοσίως την κυβέρνηση ότι θα καταψηφίσουν διατάξεις τις οποίες είχε εγκρίνει η Κυβερνητική Επιτροπή, αλλά οι ίδιοι τις θεωρούσαν σκανδαλώδεις.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν εκτός του κ. Ι. Μανώλη, οι κκ. Εμμ.Κεφαλογιάννης , Αθ. Γιαννόπουλος, Ι. Γιαννέλης, Στ. Δαϊλάκης, Α. Καραμάριος οι οποίοι κατά καιρούς έχουν εναντιωθεί σε βασικές κυβερνητικές επιλογές και έχουν απειλήσει με ανταρσίες στη Βουλή. Είναι προφανές ότι ο κ. Καραμανλής δεν μελετά τον αποκλεισμό όλων αυτών των βουλευτών, αλλά κάποιων εξ αυτών.

Οι Βατοπαιδινοί και οι μετρήσεις
ΑΝΟΙΧΤΟ παραμένει το ζήτημα των πρώην υπουργών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, έστω και αν η κυβέρνηση διακηρύσσει δημοσίως ότι δεν έχει προκύψει ίχνος ευθύνης για κανέναν από αυτούς. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι κκ. Θ. Ρουσόπουλος, Π. Δούκας, Αλ. Κοντός, Ευ. Μπασιάκος και Γ. Βουλγαράκης, εναντίον των οποίων το ΠαΣοΚ ζήτησε τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο κ. Καραμανλής απέρριψε πρόσφατα προτάσεις για αποκλεισμό και των πέντε από τα ψηφοδέλτια, ενώ ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στον αποκλεισμό ενός ή δύο εκ των προαναφερομένων και να επιτρέψει στους υπόλοιπους να είναι υποψήφιοι.

Το ζήτημα είναι ότι οι μετρήσεις που έχει στο συρτάρι του ο κ. Καραμανλής αναφέρουν με σαφήνεια, ότι όσα περισσότερα από τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στα σκάνδαλα απομακρύνει, τόσο περισσότερο δημοφιλής θα γίνει στις εθνικές εκλογές, ενισχύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό και τη συσπείρωση των οπαδών του. Είναι ένας πειρασμός τον οποίο υπενθυμίζουν διαρκώς στον κ. Καραμανλή, το τελευταίο διάστημα, οι συνεργάτες του, αλλά και εσωκομματικοί αντίπαλοι όλων των προαναφερομένων βουλευτών.