Την Παρασκευή στη Βουλή μιλούσαν οι αρχηγοί, δήθεν για τη νεολαία, αλλά από νωρίς τα επιτελεία τους μετέδιδαν τον βόμβο που δημιουργεί η κυοφορία της μηχανορραφίας. Κυκλοφορούσαν φήμες ότι η ΝΔ ήταν έτοιμη να προβεί σε αντίποινα για την υπόθεση Παυλίδη. Οι κκ. Ι. Ραγκούσης , Ν. Αθανασάκης και Δ. Ρέππας συνομιλούσαν χαμηλόφωνα στον διάδρομο έξω από το γραφείο του προέδρου του ΠαΣοΚ ενώ κάποιοι άφηναν υπονοούμενα για οργανωμένο σχέδιο του Μαξίμου.

Μετά την παραίτηση του κ. Χρ. Βερελή η συζήτηση για τη νεολαία συνεχίστηκε στο κενό αφού όλοι οι βουλευτές μετακινήθηκαν σε πηγαδάκια στους διαδρόμους. Κατά τη διάρκεια της τριτολογίας του κ. Κ. Καραμανλή η κοινοβουλευτική πτέρυγα της ΝΔ ήταν τελείως άδεια. Για να υπάρχει ακροατήριο μπροστά από τον Πρωθυπουργό εγκατέλειψαν τα υπουργικά και μετακινήθηκαν στα βουλευτικά έδρανα οι υφυπουργοί κκ. Ν. Δένδιας, Γ. Κοντογιάννης και Ι. Μπούρας. Το θέαμα του κενού θα πρέπει να δημιούργησε στον Πρωθυπουργό κάποιο πολύ κακό προαίσθημα και γι΄ αυτό ίσως αποφάσισε αργά το απόγευμα αυτό που ο κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «θεσμική εκτροπή».

***


Σκάνδαλο: Πολιτικός διατηρεί σεξουαλική σχέση με τη σύζυγό του. Παρ΄ όλα αυτά κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει ποιοι δεν διατηρούν. Σύμφωνα με παλαιό κοινοβουλευτικό η κουβέντα για τις μίζες των ισχυρών ερεθίζει τους Ελληνες περισσότερο από τις φήμες για την προσωπική τους ζωή. Επί παραδείγματι, αν ένας Αγγλος μάθαινε ότι η Ελλάδα συγκλονίζεται από μιαν «υπόθεση ΜΑΝ» αποκλείεται να περνούσε από το μυαλό του ότι αφορά κρατική προμήθεια.

*** 
Στο «Roof Garden» της «Μεγάλης Βρεταννίας» και με θέα τη Βουλή και την Ακρόπολη γευμάτιζαν την Παρασκευή το μεσημέρι δύο πολιτικοί (σε ξεχωριστά τραπέζια). Στο ένα τραπέζι ήταν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με τα παιδιά της, τον κ. ΚώσταΜπακογιάννη και την κυρία Αλεξία Μπακογιάννη. Στο άλλο τραπέζι βρίσκονταν ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και ο ακαδημαϊκός κ. Β. Μαρκεζίνης. Σε μια συμβολική διαμαρτυρία για την επερχόμενη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, η θυγατέρα της Ντόρας κάπνισε μερικά τσιγαράκια μπροστά στην ανεκτική μητέρα της. *** 
«Ο “Φώφης” κοντεύει να εκθέσει τη Φώφη» μου λέει έμπειρο στέλεχος του ΠαΣοΚ. «Φώφης» αποκαλείται από σοβαρούς «φωφικούς» ο οδοντίατρος κ. Ανδρέας Τσιούνης, σύζυγος της κυρίας Φώφης Γεννηματά . Η ανησυχία των σοβαρών «φωφικών» οφείλεται στην αντιλαμβανόμενη σπουδή του κ. Τσιούνη να εκλεγεί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Οδοντιάτρων. Μου λένε ότι στις πρόσφατες εκλογές της Ομοσπονδίας κάποιοι επιπόλαιοι «φωφικοί» πίεσαν πολύ τους εκλέκτορες για να ψηφίσουν τον «Φώφη», με αποτέλεσμα αυτοί να αντιδράσουν και ο «Φώφης» να μην εκλεγεί. *** 
O κ. Κ. Τασούλας αποκάλυψε την απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν θα στηθούν διπλές κάλπες τον Ιούνιο. «Δεν μπορούμε να στήσουμε διπλές κάλπες γιατί χρειαζόμαστε διπλάσιο αριθμό από κάλπες και δεν προλαβαίνουμε να τις αγοράσουμε» είπε σε συνεργάτη μου. Ο υφυπουργός Αμυνας εξήγησε ότι για να αγοράσει το κράτος τις απαιτούμενες κάλπες θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός και στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν οι συνήθεις ενστάσεις, μηνύσεις και εξώδικα. Ακολουθεί αργότερα ο προσυμβατικός έλεγχος συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, νέες μηνύσεις κατά του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ασφαλώς σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή για τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών. Για να πετύχουμε λοιπόν την πλήρη διαφάνεια στην προμήθεια καλπών χρειαζόμαστε έξι- επτά χρόνια. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να στήσουμε διπλές κάλπες. Εκτός αν η κυβέρνηση αιφνιδιάσει και αγοράσει τις απαιτούμενες κάλπες για διπλές εκλογές με απευθείας ανάθεση…

***


Σόου έδωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου κ. Αν.Μάνθος στο 30ό ετήσιο συνέδριο Γλωσσολογίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 2 Μαΐου. «Είμαι γιατρός μόνο για τα μάτια του κόσμου» παραδέχθηκε. Εννοούσε φυσικά ότι είναι οφθαλμίατρος. Επειτα από αυτή την επιτυχία στον χειρισμό της γλώσσας θέλησε να γνωστοποιήσει στο ακροατήριο τους προβληματισμούς του για την ελληνική γλώσσα, που μοιάζουν με εκείνες του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κ. Μάνθος «κούφανε» τους γλωσσολόγους υποστηρίζοντας ότι η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πιο λογική από τις άλλες, όπως λ.χ. αποδεικνύει η ετυμολογία της λέξης «κυβερνώ», η οποία σύμφωνα με τον πρύτανη σημαίνει «αυτός που αποφασίζει με τετράγωνη λογική και με αγάπη» διότι περιέχει τρεις ρίζες: «Τη ρίζα κυβ- που προέρχεται από τη λέξη κύβος, τη ρίζα ερπου προέρχεται από τη λέξη έρωτας και μία ακόμη…». Κανείς δεν έμαθε ποια είναι η τρίτη ρίζα, γιατί ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Μιχ. Σετάτος , θέλοντας προφανώς να προστατεύσει το ακροατήριο, έβαλε πάγο στον πρύτανη. «Μα τι μας λέτε;» του είπε. «Αυτά δεν στέκουν επιστημονικά».

▅ Τα πρακτικά του 18ου Τακτικού Συνεδρίου του ΚΚΕ διάβαζε η βουλευτής του κόμματος και ηθοποιός κυρία Λίλα Καφαντάρη, καθισμένη αναπαυτικά στην business class, του Αirbus της Lufthansa, που τη μετέφερε από το Μόναχο στη Στοκχόλμη. Δίπλα της καθόταν η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Εύα Καϊλή, φορώντας φόρμα και αθλητικά παπούτσια, και παραδίπλα τους ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αδωνης Γεωργιάδης , και οι τρεις μέλη της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό που πήγαιναν στη Σουηδία να εκπροσωπήσουν τη Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις της Ομογένειας. Και ποιος θα το περίμενε, εξαιτίας των πρακτικών που διάβαζε η κυρία Καλαφάτη, να ξεσπάσει στα 35.000 πόδια μια ιδεολογικοπολιτική διαμάχη ανάμεσα στις δύο κυρίες, τόσο φασαριόζικη ώστε να αναγκάσει δύο- τρεις γερμανούς επιβάτες της πρώτη θέσεως να μετακινηθούν στα πίσω καθίσματα και τους έλληνες διπλωμάτες στη Στοκχόλμη να ρωτούν εναγωνίως, μόλις προσγειώθηκαν οι βουλευτές, τι ακριβώς συνέβη μέσα στο αεροσκάφος.

Ολα άρχισαν όταν η κυρία Καϊλή έδειξε ενδιαφέρον για τα πρακτικά του Τακτικού Συνεδρίου του ΚΚΕ (που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο) και κυρίως αν απαντούν στα σύγχρονα, όπως τα χαρακτήρισε, προβλήματα της κοινωνίας. Η κυρία Καφαντάρη, φορώντας ένα άνετο ριχτό φόρεμα σε στυλ 60s, άρχισε να εξηγεί τις θέσεις του ΚΚΕ στη βουλευτή του ΠαΣοΚ. Ξαφνικά η κυρία Καϊλή τη διέκοψε και της είπε: «Μα είναι δυνατόν να πιστεύετε αυτά τα πράγματα; Οπου εφαρμόστηκαν, απέτυχαν…» . Τι ήθελε να το πει; Η κυρία Καφαντάρη έδειξε ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, κυρίως όταν κάποιος θίγει το κόμμα το οποίο την ανέδειξε βουλευτή, και ενθυμούμενη ίσως και τη γνωστή διαρκή διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο ΠαΣοΚ, της απάντησε: «Εμείς, όπως ο καπιταλισμός χρειάστηκε 500 χρόνια να κερδίσει τον Μεσαίωνα, έτσι και ο κομμουνισμός μπορεί να περιμένει και 500 και 1.000 χρόνια για να νικήσει τον καπιταλισμό. Θα επικρατήσει

τελικά και αυτό είναι το σημαντικό».

Ούτε που έδωσαν προσοχή οι δύο κυρίες της Βουλής στην αεροσυνοδό που τοποθέτησε στο τραπεζάκι ένα ζουμερό φιλέτο για τη μία και ψάρι για την άλλη, πατάτες, σαλάτα και γλυκό· και η κυρία Καϊλή ρώτησε ξαφνικά: «Αφού τα πιστεύεις όλα αυτά, γιατί η κυρία Παπαρήγα έστειλε την κόρη της σε ιδιωτικό σχολείο;

Εσείς ασχολείστε με τα εγγόνια και με το παρελθόν. Εγώ με το μέλλον».

Μετά το απότομο χαστούκι της βουλευτού του ΠαΣοΚ, η κυρία Καφαντάρη, πίνοντας μια γουλιά νερό ανέβασε την ένταση της φωνής της: «Τι σχέση έχει με το θέμα που συζητάμετο παιδί της συντρόφου Γραμματέα; Δεν είχε τότε πού να το αφήσει» είπε, δίνοντας μιαν αποστομωτική απάντηση, και εν συνεχεία αντέτεινε προς την κυρία Καϊλή: «Είναι ντροπή, εσύ νέα κοπέλα, να πιστεύεις αυτές τις συκοφαντίες».

Η κυρία Καϊλή δεν άφησε τίποτε να πέσει κάτω: «Δεν ξέρω αν είναι ντροπή ή όχι. Εγώ πιστεύω ότι δεν μπορείς να κατεβάζεις κόσμο στις διαδηλώσεις κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης και να στέλνεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικά σχολεία». Η συζήτηση ζωήρεψε, αναμείχθηκαν σε αυτήν και από τις δύο κυρίες ο Μαρξ, ο Στάλιν, ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός, οι εργατικές σχέσεις, η εργατιά και πολλά άλλα. Οι υπόλοιποι επιβάτες έδειξαν να ενοχλούνται, οπότε επενέβη ο κ. Α. Γεωργιάδης, ως ειρηνοποιός, ζητώντας με… ιδεολογικά επιχειρήματα από τις δύο κυρίες να σταματήσουν τη συζήτηση «γιατί άδειασαν από τη φασαρία τα διπλανά καθίσματα» . Οταν έφθασαν στη Στοκχόλμη ένας διπλωματικός υπάλληλος ρώτησε τι ακριβώς συνέβη στο αεροπλάνο. Πού το ήξερε; Απλούστατα, στην τουριστική θέση υπήρχαν και ορισμένοι Ελληνες που άκουγαν και αυτοί με έκπληξη ή ενδιαφέρον τη διαμάχη των δύο βουλευτών. Το περιστατικό αποδεικνύει ότι οι πολιτικοί που ακόμη θυμούνται τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και εξακολουθούν να εμπλέκονται σε αυτές είναι εκείνοι που τις καταλαβαίνουν λιγότερο.