Διέξοδο από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τις συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο αναζητούν οι μικρομεσαίες ΑΧΕ, οι μέτοχοι των οποίων το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τις επαφές τους και σχεδιάζουν εξαγορές και συγχωνεύσεις με στόχο να μειώσουν τα κόστη και να ενισχύσουν τα έσοδά τους.
Ο ανταγωνισμός στον χώρο των ΑΧΕ ήταν πάντα σκληρός, αλλά από την αρχή του 2009, με τις συναλλαγές να έχουν πιάσει πάτο- αν εξαιρεθεί η αναλαμπή των τελευταίων 30 ημερών όπου διπλασιάστηκαν οι συναλλαγές-, η παρουσία 74 χρηματιστηριακών εταιρειών είναι πολυτέλεια για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ηδη η Solidus ΑΧΕ του κ. Αλ. Σίνου έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει την Αrtion ΑΧΕ του κ. Ι. Δασκαλαντωνάκη, ενώ οι μέτοχοι της Αλκή ΑΧΕ, η οικογένεια Κοτζάμπαση, επέλεξαν τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας αφού το τελευταίο διάστημα η Αλκή μόλις και μετά βίας έβγαζε τα έξοδά της. Επίσης δύο κυοφορούμενα deals, μεταξύ της Ιntersec του κ. Β. Χατζηλία και της Σάρρος ΑΧΕ του κ. Ν. Σάρρου αλλά και της Δυναμικής του κ. Αλ. Πουλαρίκα με την Ρraxis του κ. Φ. Μπράβου, δεν υλοποιήθηκαν καθώς την τελευταία στιγμή οι βασικοί μέτοχοι δεν τα βρήκαν όχι μόνο στο τίμημα αλλά και σε άλλες λεπτομέρειες.
Γεγονός είναι ότι διεξάγονται αρκετές συζητήσεις μεταξύ χρηματιστών που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αρκετοί «μικροί» έχουν χτυπήσει την πόρτα τραπεζικών ΑΧΕ προσδοκώντας να μπουν κάτω από την ομπρέλα τους αλλά και εταιρείες κυρίως από την πρώτη δεκάδα της κατάταξης και κάτω διαβουλεύονται και αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Θα περίμενε κανείς λόγω του μεγάλου αριθμού των χρηματιστηριακών εταιρειών (60 εγχώριες και 14 μέλη εξ αποστάσεως) να προκύψουν περισσότερες συμμαχίες αφού η ελληνική αγορά δεν μπορεί να συντηρήσει τόσες ΑΧΕΠΕΥ. Πόσο μάλλον όταν από τη μικρή αυτή πίτα οι δέκα πρώτες στην κατάταξη ΑΧΕ, που στην πλειονότητά τους είναι θυγατρικές τραπεζών, ελέγχουν διαχρονικά το μεγαλύτερο κομμάτι της, που τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 75% και 80% επί των συνολικών συναλλαγών. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν μόνο διερευνητικές συζητήσεις χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, τη στιγμή που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η συγχώνευση δύο χρηματιστηριακών εταιρειών δεν είναι και το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο, αρκεί οι βασικοί μέτοχοι να συμβιβαστούν ότι 1+1 δεν κάνει 2 αλλά 1,3 ή στην καλύτερη περίπτωση 1,5. Αλλωστε, μόνο το ένα μέρος της εξίσωσης είναι τα μερίδια αγοράς, το δεύτερο και πιο σημαντικό μέρος της εξίσωσης είναι τα κέρδη.
«Οι συνεργασίες μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών έχουν νόημα όταν προκύπτει πραγματική περικοπή κόστους και όχι πάντρεμα μιζέριας» επισημαίνει γνωστός παράγοντας της αγοράς προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί, ενώ υπάρχει ανάγκη για «γάμους» μεταξύ των ΑΧΕ, την τελευταία στιγμή οι συμφωνίες ναυαγούν.
«Η συγχώνευση μεταξύ δύο ΑΧΕ σημαίνει αυτόματα απολύσεις αφού δεν χρειάζονται δύο λογιστήριαή δύο τμήματα εκκαθάρισης. Ενώ υπάρχει η καλή διάθεση να τα βρουν οι μέτοχοι, η συμφωνία χαλάει γιατί οι ελληνικές ΑΧΕ δεν έχουν εταιρικές δομές. Οι περισσότερες από αυτές κινούνται γύρω από ένα πρόσωπο που έχει το χαρτοφυλάκιο των πελατών, ενώ και οι υπάλληλοι αρκετές φορές είναι συγγενικά πρόσωπα. Ετσι, όταν φτάνουν να μιλήσουν για το τίμημαή για το ποιοι υπάλληλοι θα πρέπει να απολυθούν, χαλάει η μαγιά» αναφέρει ο ίδιος παράγοντας.
Επίσης πολλές φορές το deal χαλάει γιατί δεν μπορεί να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές για το τι σημαίνει χρέος ή οφειλή. Αν, δηλαδή, χρωστά ένας πελάτης σε μια ΑΧΕ, μπορεί ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να θεωρήσει την εκκρεμότητα αυτή ζημιά και να την αφαιρέσει από το τίμημα ενώ ο πωλητής να τη θεωρήσει οφειλή, αφού εκτιμά ότι έχει γίνει διευκόλυνση στον πελάτη, ο οποίος και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στο μέλλον. Παράλληλα οι κόκκινοι κωδικοί και το ποια εταιρεία θα τους «φορτωθεί» αποτελούν πολλές φορές πεδίο τριβής των συζητήσεων. Στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕ μιλώντας στο «Βήμα» υποστήριξε ότι πολλές φορές έχουν χτυπήσει την πόρτα της εταιρείας χρηματιστές που θα ήθελαν να πωλήσουν την εταιρεία τους αλλά η μεγάλη ΑΧΕ δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει μια μικρότερη εταιρεία αλλά μόνο την πελατεία της. «Δεν μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε μια ΑΧΕ επειδή έχει ένα ακίνητο στη Δραγατσανίου που στα βιβλία της κάνει 200.000 ευρώ αλλά έχει πραγματική αξία 400.000 ευρώ. Θέλουμε να αγοράσουμε μόνο την πελατεία και τους κωδικούς και όχι εταιρική δομήαφού την επόμενη ημέρα θα καταργήσουμε όλες τις θέσεις όπου υπάρχει επικάλυψη» αναφέρει το ίδιο στέλεχος.
Η κατάσταση πάντως που επικρατεί στον κλάδο αυτή τη στιγμή περιγράφεται ίσως με τον καλύτερο τρόπο από παλαιό χρηματιστή που υποστηρίζει ότι τα κόστη αυτή την περίοδο για τα χρηματιστηριακά γραφεία είναι δυσβάσταχτα και εκτιμά ότι «στις μικρές χρηματιστηριακές ο ιδιοκτήτης, αν ιδιώτευε και τοποθετούσε τα λεφτά του στο ΧΑ και όχι στην εταιρεία, στη σημερινή συγκυρία θα είχε περισσότερα κέρδη».