Το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Περιοδικού Τύπου (FΙΡΡ) συγκέντρωσε περισσότερους από 900 αντιπροσώπους από όλον τον κόσμο στο Λονδίνο. Στο επίκεντρο της συζήτησης το μέλλον των περιοδικών και της έντυπης δημοσιογραφίας και η οικονομική κρίση η οποία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον χώρο.

Στο απαισιόδοξο στρατόπεδο ο Μορίς Λεβί, πρόεδρος του διαφημιστικού κολοσσού Ρublicis, προειδοποίησε τους εκδότες ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «βαθιά διαρθρωτική κρίση» η οποία δεν πρόκειται να θεραπευθεί ως διά μαγείας μετά την ανάκαμψη από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες.

Ο κ. Λεβί προέβλεψε ότι το μερίδιο των εφημερίδων και των περιοδικών στην «πίτα» της διαφήμισης θα συνεχίσει να μειώνεται ως και το 2011, παρά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για γενική ανάκαμψη των ΜΜΕ εκείνη την περίοδο. «Η παρούσα κρίση δεν αποτελεί την αιτία του προβλήματος» τόνισε «αλλά έναν παράγοντα επιτάχυνσης και εντοπισμού των μακροπρόθεσμων τάσεων. Ας το παραδεχθούμε.Το παραδοσιακό μοντέλο των αναλογικών μίντια δεν λειτουργεί πια».

Στο αισιόδοξο στρατόπεδο ο Τζόναθαν Νιουχάουζ, πρόεδρος του εκδοτικού ομίλου Conde Νast, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων τα περιοδικά «Vogue», «Vanity Fair» και «GQ», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, παρά τις αντίθετες απόψεις, το χαρτί δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψει. «Για όσους πιστεύουν ότι το χαρτί θα εξαφανιστεί» είπε «έχω μόνο μία απάντηση:ανοησίες!». Τονίζοντας ότι τα περιοδικά αποτελούν ένα ισχυρό μέσο το οποίο διατηρεί πάντα μια ιδιαίτερη επαφή με το κοινό, ο κ. Νιουχάουζ επεσήμανε ότι ακόμη και στο Διαδίκτυο αναγνώστες και διαφημιστές στρέφονται περισσότερο προς τα αναγνωρισμένα στο είδος τους περιοδικά παρά προς ανεξάρτητους δικτυακούς τόπους.

Αναγνωρίζοντας ότι οι καιροί είναι δύσκολοι εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς, ο πρόεδρος του Conde Νast υπογράμμισε ότι, όπως δείχνουν οι έρευνες αγοράς του ομίλου του, το νεανικό κοινό κάθε άλλο παρά απέχει από τις έντυπες εκδόσεις. Προειδοποίησε ωστόσο ότι για να διατηρήσουν αυτή την ειδική σχέση τα περιοδικά θα πρέπει, εκτός από μια φροντισμένη έντυπη έκδοση, να προσφέρουν πρωτότυπο περιεχόμενο και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους. «Ποια είναι λοιπόν η απάντηση;» κατέληξε. «Το να κάνεις ένα πολύ καλό περιοδικό είναι κάτι που λέγεται εύκολα αλλά γίνεται δύσκολα.Αυτός όμως είναι ο κανόνας του παιχνιδιού».