ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια σπάνια, εκτός προεδρικού πρωτοκόλλου, «ιδιωτική» συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε μια εμφανή προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Μόσχα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν εφ΄ όλης της ύλης, και ο κ. Ομπάμα επανέλαβε τη γνωστή δήλωση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον περί «επανέναρξης» των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.

Την ίδια ώρα κορυφώνονταν στη Μόσχα οι προετοιμασίες για τη σημερινή μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, για την Ημέρα της Νίκης κατά των ναζιστών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τόσο ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρέστησαν σε σχετικές εκδηλώσεις και ασφαλώς θα παρακολουθήσουν σήμερα την παρέλαση, στην οποία φημολογείται ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν καινούργια οπλικά συστήματα.

«Εχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να επανεκκινήσουμε τη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων»δήλωσε ενθαρρυντικά ο κ. Ομπάμα μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Λαβρόφ. Συμπλήρωσε δε, ότι τα ζητήματα όπου υπάρχει δυνατότητα «επανεκκίνησης» περιλαμβάνουν τον έλεγχο των πυρηνικών οπλοστασίων, τον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και, εσχάτως, το Πακιστάν, την κατάσταση στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, και, φυσικά, τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα όμως στη συνάντηση Κλίντον- Λαβρόφ, το μόνο που συμφωνήθηκε ουσιαστικά ήταν ότι οι διαφωνίες δεν πρέπει να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών κεφαλών.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι για τις σημερινές εντάσεις μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν υποστήριξε πως δεν αποκλείεται να εξυφαίνεται μία «συνωμοσία Μπους» κατά της πολιτικής Ομπάμα στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Υπάρχουν άνθρωποι, διορισμένοι από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίοι εξακολουθούν να υπακούουν στις αξίες της. Με αυτή την έννοια, δεχόμαστε την πιθανότητα μιας συνωμοσίας κατά του Ομπάμα στους κόλπους της Συμμαχίας»είπε ο ρώσος αξιωματούχος.