ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ Στο έλεος των σφοδρότερων πλημμυρών της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται η Βόρεια Βραζιλία, με τουλάχιστον 36 νεκρούς και περίπου 500.000 αστέγους.

Εδώ και περίπου δύο μήνες οι δέκα από τις 26 επαρχίες της Βραζιλίας πλήττονται από σπάνιες για την περιοχή ισχυρές βροχοπτώσεις. Σχεδόν 270 πόλεις και κοινότητες έχουν πλημμυρίσει από ορμητικά νερά των ποταμών. Το ένα τρίτο των νεκρών θρηνεί η επαρχία Σεάρα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ καταυλισμοί είχαν ήδη γεμίσει από ανθρώπους και κατοικίδια ζώα, με τις προμήθειες σε τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό να είναι ελάχιστες. Η βοήθεια που αποστέλλει η βραζιλιάνικη κυβέρνηση μπορεί να φθάσει σε κάποιες κοινότητες μόνο με ελικόπτερα εξαιτίας των πλημμυρισμένων δρόμων. Οι κίνδυνοι για όσους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους δεν έχουν τελειώσει, καθώς τα υπερχειλισμένα νερά των ποταμών είναι γεμάτα επικίνδυνα ερπετά, όπως ανακόντα, κροταλίες, δηλητηριώδεις σαύρες κτλ.

«Εως σήμερα δεν έχουν δαγκώσει κανέναν εδώ.Το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να μην αφήνει τα παιδιά να πλησιάσουν το νερό»δήλωσε ο Παλμέιρο ντα Κόστα την ώρα που βρισκόταν επάνω σε κανό διασχίζοντας τους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης Σάο Μιγκέλ ντε Ροσάριο.

Κροκόδειλοι κολυμπούσαν στο κέντρο της πόλης Σανταρέμ, σύμφωνα με την υπάλληλο πολιτικής προστασίας Βαλκυρία Κοέλο, ενώ σκορπιοί είχαν καταφύγει σε στεγνό έδαφος μαζί με τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν από πλημμυρισμένες περιοχές.

Οι Αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους επί ημέρες σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι προς το παρόν αδύνατη, με τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό να λιγοστεύουν. Σε κάποια μέρη η βοήθεια δεν μπορούσε να φθάσει εξαιτίας της έλλειψης αρμοδίων υπαλλήλων.

Η ήδη δραματική κατάσταση επιδεινώνεται από τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνέχιση των βροχοπτώσεων για τουλάχιστον 10 ημέρες. Στο Μαρανάο τα νερά των ποταμών ανεβαίνουν περίπου 30 εκατοστά την ημέρα, ενώ η στάθμη των υδάτων του ποταμού Ρίο Νέγκρο, ο οποίος τροφοδοτεί τον Αμαζόνιο, βρισκόταν μόλις ένα μέτρο κάτω από το ρεκόρ του 1953.

Την ώρα που ο Βορράς «πνίγεται», τμήματα της Νότιας Βραζιλίας πλήττονται εδώ και δύο μήνες από ξηρασία, εξαιτίας της οποίας έχει περιοριστεί στο ένα τρίτο ο όγκος των υδάτων των καταρρακτών Ιγκουασού.

Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν τα φαινόμενα στις ωκεάνιες θερμοκρασίες, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή είναι η αποψίλωση των τροπικών δασών. Πλημμύρες και κατολισθήσεις στη νότια επαρχία της Σάντα Καταρίνα στα τέλη του 2008 είχαν ως αποτέλεσμα 100 νεκρούς και 80.000 αστέγους.