Ερωτήματα ακόμη και μεταξύ των στελεχών του ΠαΣοΚ προξένησε η χθεσινή αιφνιδιαστική παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Χρ. Βερελή.

Η απόφασή του ανακοινώθηκε αρχικώς στον Πρόεδρο της Βουλής κ.

Δ. Σιούφακαι εν συνεχεία ενημερώθηκε ο κ.

Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια μεταξύ τους συνάντησης που ζήτησε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ από τον πρόεδρο του κόμματος, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Τον ενημέρωσε για την απόφαση και την πρωτοβουλία του και ακολούθησε δεκάλεπτη μεταξύ τους συζήτηση, στην οποία δεν τέθηκε ζήτημα ανάκλησης της παραίτησης, η οποία ούτως ή άλλως είχε υποβληθεί στον κ. Σιούφα.

Ο κ. Βερελής είχε συνομιλία και με τον κ.

Ευ. Βενιζέλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ζητήσει από την Εισαγγελία να κινηθεί η διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης ΜΑΝ, με την οποία σχετίζεται η παραίτησή του.

Η Ιπποκράτους εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη, η οποία από τον ίδιο τον κ. Βερελή συνδυάστηκε με την υπόθεση της γερμανικής εταιρείας κατασκευής οχημάτων ΜΑΝ και τις φημολογούμενες δωροδοκίες από τα «μαύρα ταμεία» της. Στη δήλωσή του πάντως ο κ. Βερελής έκανε λόγο για«εικαζόμενο σκάνδαλο».

Ηφημολογία σχετικά με την υπόθεση εντάθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με διαδοχικά δημοσιεύματα της «Καθημερινής» και της «Ελευθεροτυπίας», τα οποία αναφέρονταν σε στοιχεία δικογραφίας που έχει ανοίξει από την Εισαγγελία του Μονάχου σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται η εταιρεία ΜΑΝ. Την ίδια στιγμή, πάντως, σε γραπτή ανταπόκριση της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle επισημάνθηκε ότι αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο αν μεταξύ των εταιρειών εκτός Γερμανίας, που εμπλέκονται στην υπόθεση, συγκαταλέγονται και ελληνικές. Στην ίδια ανταπόκριση περιλαμβάνεται και δήλωση του επικεφαλής της Εισαγγελίας του Μονάχου, κ.

Αντον Βίνκλερ, ο οποίος τονίζει μιλώντας στην Deutsche Welle ότι«οι έρευνες μόλις έχουν αρχίσει και δεν είναι σε θέση να δώσει τέτοιου είδους πληροφορίες».

Η παραίτηση του κ. Βερελή εκτιμήθηκε ως κίνηση που οφειλόταν κατ΄ αρχάς στην επιθυμία του ιδίου να μη σύρεται επί ημέρες το όνομά του έστω και με υπαινιγμούς σε δημοσιεύματα τα οποία τον περιέγραφαν ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση που ερευνά η γερμανική Δικαιοσύνη.

Δευτερευόντως, ερμηνεύθηκε ως πρωτοβουλία με την οποία ο κ. Βερελής θέλησε να αποφύγει κάθε ενδεχόμενο αποπομπής του από τον κ. Παπανδρέου, σε περίπτωση κατά την οποία ακουγόταν το όνομά του σε κάποιο στάδιο της δικαστικής έρευνας. Πάντως, από πλευράς Ιπποκράτους, όταν τέθηκαν σχετικές ερωτήσεις τις προηγούμενες ημέρες, είχε φανεί ξεκάθαρα ότι και σε αυτή την υπόθεση ο κ. Παπανδρέου θα ακολουθούσε την τακτική που είχε επιλέξει και με τους κκ.

Θ. Τσουκάτο,Α. Μαντέλη,Ι. Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Ο ίδιος ο κ. Βερελής ήδη από χθες έσπευσε να διαψεύσει κάθε φημολογία περί άσκησης πιέσεων ή εξαναγκασμού του σε παραίτηση από τον κ. Παπανδρέου. Με δήλωση που διακινήθηκε μέσω του πολιτικού γραφείου του τονίστηκε ότι«κανείς δεν δικαιούται να μειώσει την ηθική, θεσμική και πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας του»και ότι επισκέφθηκε και ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου αφότου είχε υποβάλει προηγουμένως στον Πρόεδρο της Βουλής την παραίτησή του.

Αυτό που αναζητούν στο ΠαΣοΚ είναι η πολιτική επίπτωση της παραίτησης αυτής κατά το διάστημα ως τις ευρωεκλογές. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα περιλάβει κάποια σχετική αναφορά στη σημερινή του ομιλία στο Εθνικό Συμβούλιο και θα επαναλάβει ότι πρέπει να έλθουν όλα στο φως και να διαλευκανθούν όλες οι αδιαφανείς υποθέσεις, όποιος και αν εμπλέκεται σε αυτές.

Δεν λείπει πάντως η ανησυχία ακόμη και μεταξύ στελεχών που ανήκουν στο στενό επιτελείο του προέδρου του ΠαΣοΚ ότι οι διαρροές πληροφοριών σε βάρος στελεχών ή πρώην στελεχών του κόμματος θα συνεχιστούν κατά την προεκλογική περίοδο.

Εφόσον η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, θα κλιμακωθούν και οι αντιδράσεις από πλευράς ΠαΣοΚ. Η Ιπποκράτους αναμένει να δει το αν και κατά πόσον η ΝΔ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την παραίτηση του κ. Βερελή και αναλόγως των κινήσεων θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Ποιος είναι
Ο κ.

Χρ. Βερελής,59 ετών, εξελέγη πρώτη φορά το 1996 βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Διετέλεσε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και τον Απρίλιο του 2000 τοποθετήθηκευπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση ΠαΣοΚ. Ο κ. Βερελής έχει σπουδάσει χημικός και έλαβε με άριστα τον τίτλο του διδάκτορα στον τομέα της χημείας φυσικών προϊόντων στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Ως το 1986 εργάστηκε σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες στη Γερμανία και εν συνεχεία στην Ελλάδα. Διετέλεσε πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών και από το 1986 έως το 1989 χρημάτισε διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου και πρόεδρος της μελετητικής εταιρείας Ασπρόφος. Το 1993 τοποθετήθηκε πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και εν συνεχεία διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Ο κ. Βερελής είχε στηρίξει τον κ.

Ευ. Βενιζέλο,μετά την εκλογική ήττα του ΠαΣοΚ τον Σεπτέμβριο του 2007 για την ηγεσία του κόμματος, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεννοηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα και να ορίσει υπερκομματικό υπουργό Οικονομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι«υπάρχουν αρκετοί έλληνες σοβαροί να αναλάβουν αυτό το φορτίο». Την ίδια ώρα διευκρίνιζε ότι δεν προτείνει, με την πρότασή του αυτή, συγκυβέρνηση ΝΔΠαΣοΚ, γιατί, όπως είπε,«θα κάνει κακό».